CEVA MAI RAR ÎNTÎLNIT ESTE CA O PERECHE DE X VIZIBILE DOAR PRIN VECINI SĂ TESTEZE LIMITELE ELECTRONICE. DACĂ E SĂ CREDEM ÎN REFLEXE, ASTA ÎNSEAMNĂ CA CINEVA SĂ SCHIMBE ESENȚA
● Știrile cu oameni care se accidentează sau chiar își pierd viața din pricina unui selfie au devenit o obișnuință. Ceva mai rar întîlnit este ca cineva să stea suspendat cu capul în jos, între două stînci, vreme de șapte ore, blocat în încercarea de a-și recupera telefonul căzut. I s-a întîmplat unei tinere aflate într-o drumeție în regiunea Hunter Valley, Australia. Prietenii ei au alertat rapid echipa de salvare, dar operațiunea a fost una extrem de dificilă, implicînd mutarea mai multor bolovani, inclusiv a unuia de o jumătate de tonă. Miracolul a fost că fata s-a ales doar cu cîteva vînătăi și zgîrieturi. Telefonul aducător de necazuri n-a mai putut fi însă găsit. (A. A. D.)
● „Jucărie mică în formă de ovală, cu picioare, mîini și urechi proeminente, sub formă de purcel, bufniță, panda, cîine, urs sau pisică (risc de sufocare)”, „Cute Pet Series – Baloane de apă reutilizabile roșii și galbene într-un design de porc care conține magneți de mare putere. (risc de sufocare și leziuni)”, „O pereche de șosete negre strînse, echipate cu electronice voluminoase, alimentate cu baterii de litiu”, „Uscător de pantof albi (risc chimic)”, „Ceas deșteptător din plastic dur, negru, prevăzut cu o pereche de roți albe”, „Invenție din plastic bulbos echipată cu componente electronice de bază”, „KONG – Purpuriu animal de companie jucărie laser pointer”, „FYS – Dispozitiv de masaj din plastic alb-gălbui cu o placă de senzor cromată”, „Busy Lizzie – Colier de culoare argintie cu pandantiv în formă de curcubeu care se scufundă în nori”. Și, pentru cei cărora nu le plac copiii, două produse de la Konges slojd: „Leagăn interior pentru copii” și „Cutie muzicală pentru bebeluși în formă de triceratops-dinozaur verde umplute” – ambele cu risc de strangulare. (M. P.)
● Elon Musk „ar putea să fi salvat omenirea” prin cumpărarea rețelei sociale X, a declarat un parlamentar britanic conservator. Mie mi se pare că apocalipsa are mai multe în comun cu acest personaj. (A. M. S.)
● Alinierea planetelor este posibilă și va avea loc începînd cu 21 ianuarie 2025, cînd Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus (ultimele două vizibile doar prin telescop) vor putea fi văzute cu ochiul liber în același timp. Mercur, a șaptea planetă, va apărea și ea după cîteva zile. Aveți grijă ce planificați pentru ultima săptămînă din ianuarie. (M. C.)
● Unul dintre cei mai populari actori din Japonia a fost angajat pentru a promova o bere cu conţinut scăzut de alcool. Doar că, înainte de revelion, omul s-a îmbătat și a greșit ușa casei. A nimerit la vecini. A fost făcut de rîs și a pierdut și contractul. (A. M. S.)
● După ce premierul Canadei, Justin Trudeau (acum interimar), a afirmat pe rețeaua X că statul Canada nu va face parte niciodată din SUA, Elon Musk i-a replicat: „Fată, nu mai ești premierul Canadei, așa că nu contează ce spui”. Uneori mă întreb dacă Elon Musk nu e un prototip de Inteligență Artificială, menit să testeze limitele răbdării umane. (S. G.)
● Pe data de 4 ianuarie, adică în a patra zi de la intrarea oficială a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, la granița dintre Ungaria și Austria era o coadă de automobile de vreo doi kilometri. Pe panourile electronice de pe șosea era anunțat „Kontrolle”. Cauza aglomerației era că polițiștii de frontieră austrieci îngustaseră intrarea, iar mașinile treceau foarte încet, sub privirile lor atente. Controlau prin sondaj, chipurile. În fața noastră au oprit o mașină cu număr bulgăresc. Ocupați pe moment cu bulgarii, pe noi ne-au lăsat în pace. Mi-am adus aminte de controale similare în urmă cu foarte mulți ani, la granița dintre Germania și Franța. Atunci, polițiștii francezi ne-au oprit, dar ne-au dat drumul repede pentru că în zare apăruse o altă mașină, cu număr polonez, iar pe atunci în Occident bîntuia marea spaimă de venirea „instalatorului polonez”. Tot așa, cînd România a intrat în UE, britanicii așteptau la granițe o adevărată invazie. Nu s-a întîmplat nimic. Ne-am obișnuit cu ideea că teama de străini continuă să fie o adevărată constantă la nivel popular, chiar și în țări civilizate. Cînd o vezi însă reflectată și în incontestabile dispoziții generale date poliției, pare cam înfricoșător și în același timp foarte prostesc. (A. M.)
● Liz Sania, un designer anglo-nigerian, a creat un pantof de aproape opt metri lungime care a fost propus pentru Guinness World Records. Anul începe cu mărimi și proporții generoase, iar dacă e să credem în superstiții, pantoful lansat pe 4 ianuarie anunță un an ștrengar și plimbăreț. (I. M.)
● Un caz petrecut cu ceva timp în urmă în statul american Kentucky este cercetat pînă în zilele noastre. Un bărbat declarat în moarte cerebrală în urma unei supradoze de droguri și-a revenit taman în timpul operațiunii de prelevare de organe. Deși medicii le-au spus aparținătorilor că pacientul nu mai are reflexe ori activitate cerebrală, au fost nevoiți să întrerupă recoltarea organelor pentru donare, martori din sală afirmînd ulterior că pacientul s-a trezit și a început să se zvîrcolească. Bărbatul a fost trimis pînă la urmă acasă, cu mențiunea că nu va mai trăi mult, dar sora lui îl îngrijește de trei ani, ajutîndu-l să meargă și să vorbească. Pe de o parte, autoritățile spitalului afirmă că pun siguranța pacientului pe primul loc și că nu presează familiile pentru obținerea de organe, de cealaltă parte, sora bărbatului ține ca povestea lui să fie auzită, pentru a preveni situațiile de acest gen. (A. A. D.)
● Un bărbat din New York a returnat la Stavros Niarchos Foundation Library o autobiografie a lui Igor Stravinsky împrumutată de mama lui acum mai bine de 70 de ani, în 1952. Bărbatul a simțit nevoia să spele păcatul mamei returnînd cartea, care a ajuns obiect de expoziție datorită parcursului sinuos pe care l-a avut. Asta înseamnă ca cineva să aibă urmași cu adevărat responsabili. Totuși, ce oroare să te găsească nepoții cu datorii la bibliotecă. (I. M.)
● După ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că doreşte să schimbe numele Golfului Mexic în „Golful Americii”, preşedinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a propus ca Statele Unite să fie redenumite „America Mexicană”. Dacă cei doi președinți se întrec în rebotezări geopolitice, sper să nu-i treacă nimănui prin cap să schimbe numele oficial al statului Sri Lanka: „Țara de sus a oamenilor liberi ai Sri Lanka și a florilor frumoase“. (S. G.)
● Cîteva nume de firme din comuna Hărman, județul Brașov: Roma Antică SRL, Dozomozo SRL, Aleea Dulce SRL, Zen Construct Volumetric SRL, Il Palazzo SRL, Radar Sport SRL, Marry With Me SRL, Oaza Albastră SRL, Bursa De Stomatologie SRL, Kosupia SRL, Atelierul De Arome Și Culori SRL, Aroma De Mentă SRL, Jaluzeleonline SRL, Zedology SRL, Centrul De Curățenie SRL, Ambianța Vest SRL, Ferma Hărman Dar Natural SRL, Tiempos Mejores SRL, B.G.V. Aleator Con SRL, Miss Mi SRL, Esența Vieții SRL, Divanissimi SRL, Construcții De Orgi Și Tâmplărie SRL, Tassilotonus SRL, Binar Camarad SRL, Mes Idées Group SRL, Tehno Sculpt SRL, Bio Plant Mure SRL, Simetric SRL, Centrul De Evenimente Yaz SRL, Happy Metal SRL, Livada Cu Soare SRL, Raisa Soare Mic SRL, Ave SRL, Zephyr Valtor SRL, Case În Direct SRL, Potrivit SRL. (D. S.)
Foto: I.Moroșan