Scurte
Ciolacu încă strigă la noi de după ușa închisă pe dinăuntru a Palatului Victoria, iar președintele interimar al țării și liderul informal al PNL cauționează această stare de fapt.
Ciolacu încă strigă la noi de după ușa închisă pe dinăuntru a Palatului Victoria, iar președintele interimar al țării și liderul informal al PNL cauționează această stare de fapt.
Ora de vară, «ora care salvează energie», este inventată, nu are legătură cu mersul firesc al soarelui.
Prin „imaturitatea” unuia sau altuia, mulți definesc, de fapt, incapacitatea respectivului de a înțelege urîțenia lumii și, implicit, de a se adapta la ea.
Cel mai mult pare să circule o expresie (neînregistrată de dicționare) care ilustrează ideea de potrivire – tanda pe manda.
În cele din urmă, caută sensul în experiența războiului, crezînd că apropierea morții ar putea reprezenta o revelație.
Decizia președintelui american Donald Trump de a elimina USAID a reaprins dezbaterea privind eficiența ajutorului extern.
Jucătorii României și selecționerul s-au plîns, după meciul pierdut cu Bosnia la București, că au avut un penalty după un henț în careu.
Privind în urmă, îmi dau seama că adolescența a fost Evul Mediu al existenței mele.
Traversarea era un coșmar, se făcea în trombă și printre mașinile nu atît de multe ca acum, dar deloc prietenoase ori conciliante.
Una peste alta, nu contează dacă pisica este albă sau neagră, important este să prindă șoareci.
Discursul trebuie să alunece către clișeele „suveraniste” pentru a putea intra pe sub pielea acelui tip de electorat care s-a săturat de mainstream-ul politic românesc.
În funcție de cum îl numești, maturizare sau îmbătrînire, procesul este unul acceptabil sau unul cam demoralizant, ba chiar trist.
Fricosul se revendică din istoria „evoluției”, lașul se disipează, cu discreție, în tabloul cenușiu al „involuției”.
Treptat, aparițiile sintagmei a la turca s-au rărit în română; a supraviețuit mai ales dezvoltarea sa glumeață.
Sistemul de învățămînt trebuie să ofere nu doar cunoștințe academice, ci și instrumente prin care tinerii să înțeleagă mecanismele manipulării și ale radicalizării.
În condițiile în care statele criminale încearcă să profite de haos, Europa trebuie să se implice și să își asume rolul jucat odinioară de SUA.
Fanii de galerie își asumă să renunțe la individualitatea lor și să se transforme într-un organism comun care își arogă drepturi nelimitate.
Pare simplu, însă în realitate e complicat, cînd simți că mori în secunda aia și că un curent electric și o frică inexplicabilă te străbat din creștet pînă în tălpi.
Eram mică atunci și nu știu toate secretele cosmetice ale epocii. Dar știu, de pildă, că mama folosea cam la orice Laptele Doina.
Georgescu nu face nici un secret din dorința sa de a transforma România într-un fel de Belarus cu mămăligă.
O carte poștală deja timbrată a fost lansată la această aniversare pentru a plimba gîndurile înșirate pe carton peste tot în lume și a-și surprinde destinatarii.
Ca și instinctul de perpetuare, frica, se pare, constituie o necesitate.
Strategia retorică de afirmare a evidenței și a simplității pentru a impune o poziție în fața adversarilor e veche.
Școlile și liceele noastre sînt, multe dintre ele, niște cutii compartimentate, lipsite de confort, de spații de socializare și de relaxare.
Călcîiul lui Ahile al Americii este oligarhia sa puternic internaționalizată: un grup restrîns de persoane foarte bogate ale căror averi depind de accesul la piețele globale.
Pe vremuri, Becali folosea și el cuvinte care încrețeau tapetul camerelor în care le rostea.
Mi-am dat seama că acea cartelă mă lega pe termen lung și nejustificat de un loc care nu mă reprezenta cu nimic, care mă înregimenta.
Căci da, nici mopuri nu existau. Sau erau, totuși, mai ales la femeile de serviciu profesioniste, un fel de strămoașe primitive.
Cu activele cripto te poți juca cu banii tăi, dar fondurile publice au totuși alt statut.
Clișeul ăsta cu ardeleanul serios are încă suficient potențial cît să îl ajute pe Ilie Bolojan să cîștige alegerile din mai.
Un naiv digital este mai degrabă similar unui călător într-o societate uneori radical diferită.
Ne referim la o „infecție” simbolică, subtilă, greu de identificat și urmărit, dar, tocmai de aceea, la fel de periculoasă.
Iorgu Iordan considera că zicala a prins vulpea rană pornește probabil de la stereotipul vulpii ca animal viclean.
Formele subtile de bullying se manifestă prin manipulare și presiune psihologică.
Protestatarii nu numai că recunosc că există ceva putred în statul sîrb; ei se străduiesc, de asemenea, să nu lase putregaiul să se extindă.
Nu e de mirare că, din ce în ce mai mult, oricine își permite să spună și să facă orice îi trece prin cap.
Dacă cineva s-ar apuca să scrie un manual al supraviețuirii într-o perioadă de criză ar trebui să se inspire din viața de zi cu zi a românilor în anii comunismului.
„Femeie la cratiță”, pe vremea lui Ceaușescu, însemna femeie prestînd munci manuale.
Am decis să fac un fel de listă de lectură care să se potrivească vremurilor.
Împinse de singurătate și de o societate în care nu-și mai găsesc locul, aceste doamne își caută grupul de apartenență și o viață stabilă.
Atunci cînd îți pierzi spiritul dilematic, tu de fapt înlocuiești „valorile” sistemului pe care l-ai îmbrățișat cu niște „dogme”.
Şuetă, cu evoluția sa semantică surprinzătoare, demonstrează încă o dată rolul jocurilor de noroc în creativitatea limbajului colocvial.