Zici Abraham Lincoln, apare portretul cu președintele american ce poartă legendarii favoriți care îi încadrează obrajii. Imaginea fizică a președintelui este legată aproape implicit de această înfățișare, în care barba tipică-i conturează chipul. Interesant și cumva ironic este faptul că Abraham Lincoln, născut în anul 1809, a adoptat această înfățișare abia spre finalul vieții sale, perioadă ce a coincis cu mandatul de președinte (1861-1865). Și mai interesantă este sursa de inspirație – ori poate, mai bine spus, de consiliere – ce l-a determinat pe viitorul președinte să opereze schimbarea de look, cum ar zice concetățenii lui. Sfatul pro-barbă a venit către domnul Lincoln în scris, la începutul lunii octombrie 1860. Nu de la vreun specialist în comunicare, ci de la o fetiță în vîrstă de 11 ani din Westfield, New York, pe nume Grace Greenwood Bedell. Aceasta văzuse un afiș cu Abraham Lincoln, candidat la funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, și s-a decis să îi scrie: „Dragă domnule, tatăl meu tocmai a venit acasă și a adus o fotografie cu dumneavoastră. [...] Am patru frați, unii dintre ei vă vor vota, iar dacă vă lăsați favoriții să vă crească voi încerca să îi conving și pe ceilalți să vă voteze. Ați arăta mult mai bine așa pentru că aveți fața foarte slabă. Tuturor doamnelor le plac favoriții, așa că și-ar convinge soții să vă voteze și astfel ați deveni președinte“. Logică de copil. Adică imbatabilă.
La scurt timp a venit și răspunsul din partea lui Abraham Lincoln: „Domnișoară Grace Bedell, draga mea domnișoară, am primit scrisoarea ta foarte agreabilă. [...] În ceea ce privește favoriții, avînd în vedere că nu am purtat niciodată, nu crezi că dacă aș începe acum lumea ar considera că este un gest nefiresc?“.
Domnul Lincoln, probabil, și-a răspuns singur la întrebare. Dovada: după acest schimb de scrisori a început să își lase barba să-i crească. Peste cîteva săptămîni a fost ales președinte. Nu știm exact dacă favoriții au fost implicați în rezultatele electorale.
Cert este că la începutul anului următor, în februarie 1861, pe parcursul călătoriei sale inaugurale cu trenul, de la Illinois la Washington D.C., președintele Lincoln, cu favoriții deja bine conturați, s-a oprit și în Westfield, New York, unde a dorit să o întîlnească pe Grace Bedell, ceea ce s-a și întîmplat. Cei doi au vorbit cîteva minute pe peronul gării, oferind istoriei o secvență numai bună de păstrat.
Apoi, istoria a continuat. Cu favoriții ei.
Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită