O religie politică – MAGA

Asemenea marxismului sau fascismului, MAGA nu este o simplă politică sau o economie ceva mai radicală.

În războiul comercial prin taxe vamale declanșat de administrația Trump împotriva întregii lumi (aliați și adversari deopotrivă) este foarte puțină economie. Și este foarte multă ideologie. Sigur, exista un imens deficit comercial acumulat în decenii al SUA deopotrivă față de rivali, precum China, țări sărace precum Vietnam ori țări bogate precum Italia. Dar America avea un mijloc simplu cu care a putut acoperi deficitele: dolarul, principala monedă globală de tranzacționare și evaluare a bunurilor. Apoi, în situația în care țările lovite de tarifele lui Trump vor reacționa simetric – unele au anunțat-o deja –, deficitele vor tinde să se mențină sau nu vor scădea defel în proporția sperată de SUA.

Pe de altă parte, se spune că măsura introducerii tarifelor vrea să inverseze tendința dezindustrializării Americii – delocalizarea industriilor în țări mai sărace unde forța de muncă este ieftină. Chiar dacă inițiativa nu este strict economică, ea ar fi necesară în competiția politică și militară a lumii de azi. Lumea va suferi, dar ar fi o suferință necesară. Cum ai putea spera să te confrunți cu succes cu China, cînd o mare parte a produselor de uz banal, dar și unele mai sofisticate au ajuns să fie fabricate în acea țară? Dar dacă e așa, cum se explică aplicarea tarifelor nu numai țărilor care sînt „atelierele” lumii, ci și țărilor europene, care sînt în aceeași situație ca SUA din acest punct de vedere? Vietnam, Malaezia – unde marile corporații în mare parte americane au construit fabrici de de toate – fie, să suporte tarife, dar de ce și Elveția sau, în general, UE sau Coreea de Sud? Dacă Occidentul este contestat – și este – din partea unei lumi emergente care, în același timp, îl aprovizionează cu haine, medicamente, electrocasnice, pentru ce Trump se întoarce și împotriva aliaților occidentali, care și ei sînt „dezindustrializați”? De ce urăște Trump Europa? De fapt, atîta vreme cît ora de lucru va fi de n ori mai ieftină în Malaezia decît în America, va fi inevitabil ca anumite produse – cu mărci americane, germane, japoneze etc. – să fie produse acolo.

Sau, în general, ideea este „nu mai vrem să cumpărăm nimic sau aproape nimic de la nimeni, care nu este foarte necesar”. „America – a spus Trump – a fost jecmănită de toată lumea în ultimii 70 de ani.” E curios: cum concordă „jefuirea Americii” cu hegemonia ei politică, economică, militară, financiară și cu faptul că are unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din lume?

Cum spuneam, explicațiile economice sau strict politice sînt aici insuficiente. Avem, de fapt, foarte multă ideologie, ca să nu spunem o veritabilă „religie seculară”. Parțial, ea are legătură cu obsesia pe care o întîlnim încă din Antichitate, că autarhia este preferabilă, deoarece elimină influența pernicioasă a străinilor. Pe de altă parte, există în MAGA renașterea unui fel de izolaționism religios american pe care l-au avut fondatorii și pe care l-am văzut reapărînd la suprafață din cînd în cînd (de exemplu, la începutul secolului al XIX-lea prin „doctrina Monroe”): „America, se spune, este Pămîntul Făgăduinței și cei ajunși aici, care vor să edifice o lume cu adevărat nouă, trebuie să se separe și să se izoleze cît mai mult posibil de relele Lumii Vechi, să-i întoarcă acesteia spatele, deoarece Lumea Veche este coruptă și blestemată de Dumnezeu”.

Ceea ce vreau să spun este că, asemenea marxismului sau fascismului, MAGA nu este o simplă politică sau o economie ceva mai radicală. Totul arată că, cel puțin așa cum este ea înțeleasă de adepții ei fanatici care controlează acum Casa Albă, ea este o ideologie, mai mult, este o „religie politică” în sensul dat termenului cîndva de Eric Voegelin. Adică aparține acelui grup de doctrine care, deși plecînd de la principii religioase și non-factuale, caută mîntuirea nu în „ceruri” și la „sfîrșitul timpurilor”, ci „aici și acum”, amestecînd într-un chip bizar și periculos sacrul și profanul. De aici și confruntarea dintre Trump și oamenii lui cu adevărul factual, convingerile lor care vin împotriva evidenței, acțiunile iresponsabile din punct de vedere economic, ura față de așa-numiții „progresiști” și „liberali”, măsurile radicale de epurare a departamentelor administrației etc. Probabil că și „blîndețea” lui Trump față de Putin și de politica acestuia are legătură cu „religia politică”: Putin ar putea fi și el, ca și Trump, un trimis al lui Dumnezeu, care luptă împotriva liberalismului și progresismului, care ar fi un fel de manifestări satanice. Pe de altă parte, America nu se va putea închide în ea însăși, spre a se mîntui, dacă nu va avea pace din afară. De unde încercarea de dezangajare politică și militară, care are prea puțin de-a face cu interesele de supraputere ale SUA și mult mai mult cu universul reveriilor unei religii pollitice.

Așa stînd lucrurile, MAGA nu cred că va muri curînd. E posibil ca, în fața unor mari dificultăți și a scăderii dramatice a popularității din motive mai ales economice, Trump să facă unele retrageri tactice. Le-a făcut și Lenin cîndva, cu NEP-ul. Va exista, poate, un „NEP” al lui Trump. Dar MAGA va supraviețui (inclusiv lui Trump), așa cum au supraviețuit atîta vreme leninismul și comunismul. Va face rău. Căci nu există rău modern mai mare decît religia politică, oricare ar fi ea.

Share