Cu ochii-n 3,14

Cu puțin timp înainte de aniversarea de 104 ani, o italiancă a fost prinsă conducînd cu viteză mare și cu permisul expirat

NIMIC NU E MAI IMPORTANT DECÎT EXISTENȚA MINUNATULUI ELIXIR EXPIRAT CÎND CINEVA DE LÎNGĂ NOI ESTE SURPRINS, PE DRUM, ACCENTUÎND O STARE CRITICĂ

 

Un citat de la regizorul John Waters, acum că tot se apropie Tîrgul de Carte Bookfest: „Adună cărți, chiar dacă nu ai de gînd să le citești. Nimic nu e mai important decît o bibliotecă necitită”. (M. C.)

O știre din zona turmelor umane și a țarcurilor spre care birocratul universal vrea să le mîne: în departamentul Moselle din estul Franței, școala unde învață copiii din comunele Hermelange, Nitting și Voyer riscă să fie închisă din toamnă pentru că numai 94 de elevi au fost înscriși în cinci clase, numărul minim stabilit de Ministerul Educației Naționale pentru existența unei școli fiind de 98 de elevi. Revoltați, părinții lor au declarat publicației Estul republican: „Întrucît copiii noștri sînt numărați ca oile, nu ne rămîne decît să ducem pînă la capăt absurditatea raționamentului“. Și au dus-o, înscriind la cursuri patru oi, cu numele John Deere, Marguerite Duprés, Phil Tondu și Valériane Deschamps, care au fost autorizate de primar să petreacă o zi în curtea școlii, iar apoi s-au reîntors la stînă, unde vor aștepta decizia finală a inspectoratului școlar. O decizie cît se poate de firească ar fi aceea de a se aproba funcționarea școlii, chiar și cu o clasă a V-a Beee. (D. S.)

În Germania, una dintre problemele majore cu care se confruntă Guvernul federal este prețul ridicat la kebab. Cancelarul Olaf Scholz a declarat că peste tot unde se duce, conferințe de presă sau întîlniri politice, toată lumea îi cere să plafoneze costul minunatului elixir culinar. (S. G.)

Cu puțin timp înainte de aniversarea de 104 ani, o italiancă a fost prinsă conducînd cu viteză mare și cu permisul expirat. La ora 1 noaptea, se afla în vizită la niște prieteni din Bondeno. Dat fiind că polițiștii i-au confiscat mașina, și ea fără asigurare, femeia, care joacă în fiecare după-amiază cărți la un bar cu încă patru prieteni, a declarat că-și va cumpăra un scuter. (A. A. D.)

Cercetătorii au stabilit că flatulația nu face rău nimănui. Componenta chimică numită AP39, aflată în hidrogenul sulfurat asociat mirosului urît, are chiar un efect pozitiv asupra celulelor. Cercetătorii au studiat și de ce rîdem cînd cineva de lîngă noi este surprins de o vizită flatulentă: una dintre teorii spune că e vorba de slăbirea tensiunii ce însoțește momentul stînjenitor al eliminării audibile a bulei gazoase. (M. C.)

Jurnaliștii americani care au privilegiul să zboare cu Air Force One, avionul președintelui SUA, coboară, potrivit site-ului Politico, mult mai grei decît au urcat. Pe lîngă suvenirurile pe care le primesc oricum pe drum, se servesc și din vesela cu siglă. Îi dă de gol clinchetul din bagaje – se pare că un fost corespondent al unui mare cotidian a adunat destule farfurii cu marginea aurită cît să dea o masă mare. (A. A. D.)

La o cofetărie, deși îmi părea un nume bizar pentru biscuiți, am cerut cu aplomb un pachet de „Papucii lui Liciu”. După ce m-a pus să repet, iar eu am făcut-o, cu compasiune pentru auzul său slab, cu glas mai puternic și accentuînd fiecare cuvînt, astfel încît să audă, vînzătoarea m-a privit, la rîndul ei cu compasiune, mi-a zîmbit cînd a înțeles ce îi ceream și m-a corectat: biscuiții se numeau „Pupici dulci”. (S. G.)

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în stradă și se află într-o stare critică. Atacatorul era membru al Clubului literar Dúha din Levice și scria poezii. În trecut, el lucrase ca agent de securitate într-un centru comercial. În urmă cu opt ani, a anunțat pe Internet că strînge semnături pentru a forma un partid politic numit Mișcarea împotriva violenței. Cinic, nu? (A. M. S.)

 

CE MAI CONTEAZĂ CĂ MAI MULȚI INDIVIZI (O FAMILIE UNITĂ ÎN MOD ARTIFICIAL) AU RĂSPUNS DE-A LUNGUL VREMII LA ETERNA ÎNTREBARE?

 

Unei femei de 80 de ani i s-a retras permisul de conducere pentru 4 luni după ce a circulat cu mașina pe contrasens pe Autostrada Pitești. Bătrîna a considerat de bun-simț să ruleze pe o șosea neaglomerată, ce mai contează indicațiile și traficul? Probabil peste patru luni o să devină mai conștiincioasă. (I. M.)

Un periculos traficant de droguri din Franța a evadat din duba poliției care-l transporta din închisoare la un tribunal. Duba a fost oprită cu un autoturism care a intrat în ea, iar mai mulți indivizi au deschis focul, omorînd doi polițiști și rănind alți trei. Circa 200 de jandarmi au pornit în căutarea traficantului, poreclit „Musca”. Cu siguranță, nu vor da cu flit. (A. M.)

Ioan Ştefan Zară, candidatul la funcţia de primar al municipiului Sibiu din partea Partidului Ecologist Român, a intrat în cursa electorală şi pentru Consiliul Local, unde candidează împreună cu toată familia, adică cu fratele, mama şi bunica, totul sub deviza „Familia Zară, o familie unită”. În sfîrșit, un slogan electoral pus în practică. (A. M. S.)

Curînd după o ploaie extrem de abundentă care a provocat inundații și victime în Dubai și Oman, în mediile online a început să circule ipoteza că fenomenul ar fi fost cauzat, în mod artificial, de o așa-numită „injectare a norilor” cu iodură de argint. E o procedură aplicată destul de des de către centrul meteorologic din Emiratele Arabe Unite. Specialiștii au negat că o catastrofă de o asemenea amploare ar putea fi declanșată de metoda amintită. Unii dintre ei consideră că la originea fenomenului stau tot schimbările climatice din ultimele decenii, generate de nesăbuința locuitorilor de pe întreaga planetă. Nimeni nu-l mai invocă pe Alah? (A. M.)

De curînd, cel mai longeviv om în viață a primit recunoașterea Guinness World Record. Are 111 ani și locuiește în nord-vestul Angliei. Tipul mi-a devenit simpatic pentru că a dat cel mai bun răspuns la eterna întrebare care se pune centenarilor: care e secretul vîrstei dumneavoastră atît de înaintate? Întrebarea este cu totul nepotrivită, cred, pentru că ea disimulează adevăratul sens al ei: „Pînă acum trebuia să fi murit, cum de n-ai murit?”. Totuși, întrebarea se pune și, în general, i se răspunde cu detalii de dietă și stil de viață, se invocă aerul sau marea sau dragostea. Ei bine, actualul cel mai bătrîn om din lume răspunde cinstit: „Am avut noroc”. Așa, da! La mulți ani, omule! (S. V.)

16 femei de diferite vîrste l-au acuzat recent pe faimosul iluzionist american David Copperfield de conduită inadecvată și abuz sexual – scrie The Guardian. Abuzurile s-ar fi petrecut între anii 1980 și 2014. Ne putem imagina că magicianul a recurs de-a lungul vremii la celebrul truc al seducerii urmate de dispariție ca prin farmec („sedusă și abandonată”, în limbaj popular). Sau poate că 16 dintre numerele sale de iluzionism nu au fost la înălțimea unor tot atîtea așteptări și iluzii. Presupusele deziluzionate s-ar putea consola cu gîndul că, după 16 dispariții ca prin farmec, David Copperfield e cu siguranță, și el, destul de împuținat. (M. P.)

Foto C. Stanciu

Share