Unde călătorim cînd citim?

Pentru călătorii de anduranță, Pierre Lemaitre propune, în Le Grand Monde, o aventură istorică și culturală în trei țări diferite: Liban, Indochina și Franța.

Circuite interne, circuite externe. Orice țară din această lume, dar și din alte lumi. Orice perioadă este disponibilă: trecut, prezent, viitor.

Dosarul Dilemei de săptămîna aceasta este un intermediar al agenției de călătorii literare. O agenție mondială, care oferă tuturor vacanțe premium, la prețuri accesibile. Confort garantat de cinci stele. Regim all-inclusive: toate ofertele includ atît masaje de relaxare și gimnastică pentru materia cenușie, cît și ședințe de spa pentru suflet.

Unde călătorim, așadar, cînd citim?

Printre cele mai noi oferte ale acestui an se numără un voiaj fantastic în cultura niponă: Orașul și Zidul său incert, recenta carte a lui Haruki Murakami. Deși, deocamdată, acesta este un mijloc de travelling disponibil doar vorbitorilor de japoneză, germană și spaniolă, Japonia lui Murakami este accesibilă prin multe alte căi. Prima recomandare: Pădurea norvegiană.

Un alt colț de lume, îndepărtat de noi, în care poate veți fi tentați să ajungeți este Noua Zeelandă: în cea mai recentă carte a Mélissei Da Costa, Les Femmes du bout du monde, veți cunoaște cultura Maori, veți învăța cuvinte și legende, vă veți familiariza cu tradiții inedite și veți vedea spectaculoasele peisaje ale Noii Zeelande. 

Jean-Christophe Grangé acordă chiar două vacanțe la preț de una, ducîndu-vă pe două continente, Europa și Asia. În Karma Rouge descoperiți atît atmosfera din Mai ’68, din Franța, de la mentalități și ideologii la modă, dar veți avea parte și de o călătorie în fascinanta India, cu toate legendele, tradițiile și dramele acestei țări.

Pentru călătorii de anduranță, Pierre Lemaitre propune, în Le Grand Monde, o aventură istorică și culturală în trei țări diferite: Liban, Indochina și Franța.

Dar, dacă vreți o călătorie prin Europa și sînteți îndrăgostiți, de exemplu, de Italia, prima vacanță recomandabilă este, fără îndoială, Tetralogia Napolitană a Elenei Ferrante: un voiaj care vă va purta în sudul Italiei, în anii ’50.

Un circuit istoric propune și Gwen Strauss: Cele nouă femei de la Ravensbrück este o călătorie deopotrivă sumbră și luminoasă. Timp de zece zile veți traversa Germania nazistă, înspre Franța. Veți cunoaște oamenii în cele mai profunde trăiri ale lor, într-un caleidoscop de realitate și literatură.

Însă, dacă vreți o evadare din realitate și un plonjon în alte sfere, cea mai bună ofertă a verii este La Ballade du feu, a scriitorului Olivier Mak-Bouchard. Acompaniați de un motan vorbăreț, un șomer și un vindecător, veți traversa 264 de pagini de umor nebun, de o tandrețe balsamică, veți redescoperi legende străvechi pe care le ignorăm, dar care ne guvernează viețile, veți deveni mult mai atenți la coincidențe și, cu siguranță, veți afla secretul atît de simplu al fericirii. Căci „nu există fericiri mici, pentru că fericirea nu are grade de comparație“.

Share