Cu ochii-n 3,14

În Japonia au apărut firmele care te ajută să demisionezi.

OARE CE FACE UN PROPRIETAR DE PIX CÎND MIROSUL DE PLOAIE A RUPT PERSPECTIVA ȘI RECREEAZĂ O LUME DIN LACRIMILE AGRESORULUI?

 

În Japonia au apărut firmele care te ajută să demisionezi. Cum în cultura niponă demisia este considerată a fi un act care implică o profundă lipsă de respect, poți angaja pe cineva care să demisioneze pentru tine: să se întîlnească cu șeful tău, să vorbească în numele tău și să negocieze în numele tău. Oare ce face un angajat al unei asemenea firme cînd vrea el însuși să demisioneze? (S. G.)

Pe vremuri, se pare că atentatele erau ceva mai blînde și eșuau spumos în quiproquo-uri de vovedil, după cum am aflat citind ziarul Adevărul din 30 august 1908: „D-nii St. Furtună, inspector general veterinar, și Ștefan Popescu, veterinarul județului, au fost alaltăeri în comuna Călugăreni, unde au cercetat starea sănătății animalelor. Seara au plecat spre Mizil, pentru a lua trenul de Ploești. Pe teritoriul comunei Tohani, județul Buzău, un individ a descărcat un foc de pușcă asupra celor doi veterinari. Din fericire, alicele s’au oprit în coșul trăsurei neatingînd pe cei ochiți. Atentatorul a fost imediat urmărit de cei doi veterinari și a fost recunoscut. El e căpitanul în rezervă Parapeanu. Din cîte se spune, căpitanul Parapeanu a săvîrșit acest atentat asupra d-lor St. Furtună și Ștefan Popescu crezînd că în trăsură se află rivalul său, d. Bibi Constantinescu, mare proprietar“. Cîteodată, spre deosebire de știrile de azi, cele de ieri te pot binedispune. (D. S.)

„Bacalaureatul l-am susținut acum 38 de ani, cînd am terminat liceul, l-am luat cu media 7,03, iar dacă tot am căutat, am și diploma de licență de la facultate, unde am susținut examenul și am luat media 9. Sper că s-au lămurit din acest moment și nu o să vină cineva acum să mă întrebe ce culoare de pix am folosit acum 38 de ani sau ce tip de stilou am folosit cînd am avut examenul de licență.” Acesta este comentariul prim-ministrului Guvernului României, Marcel Ciolacu. Principiul e clar: nu-l căutați la note și la studii, că nu acolo e adevărul. Calitățile sale le-a validat de mult partidul. Să zicem că media asta – 7,03 – e ciudățică, dar mă gîndesc că un prim-ministru nu minte. (A. M. S.)

„Petricor” este numele dat mirosului de ploaie. Vine de la petra, adică piatră, și ichor, sîngele zeilor, în mitologia greacă. Sursa mirosului o reprezintă bacteriile din sol, care produc un compus organic numit geosmin. În timpul ploii, picăturile lovesc pămîntul și se împrăștie peste el, ceea ce blochează aer în porii solului. Acesta iese din apă sub formă de aerosoli, ducînd cu el geosminul, pe care îl pot detecta pînă și cei fără capacități olfactive deosebite. Ba mai mult, se spune că nasul uman este atît de priceput în a simți mirosul de ploaie încît depășește abilitatea rechinilor de a depista sîngele din apă. (A. A. D.)

Mai mulți locuitori din orașul Celle aflat în nordul Germaniei au raportat că au văzut o vacă galopînd pe străzi. Animalul agresiv a doborît un biciclist și a rupt mai multe garduri. După mai multe încercări eșuate de a o prinde sau o calma, s-a apelat la un vînător care, pur și simplu, a împușcat-o. Dacă ar fi să rezumăm povestea, parafrazînd titlul unui film celebru, am spune că și vacile se împușcă, nu-i așa? (A. M.)

Revolta locuitorilor micilor comunități dăruite de Dumnezeu cu plaje frumoase împotriva turismului abundent capătă forme tot mai ferme. La final de august, locuitorii unui mic sat din Galicia (Spania) au decis un protest pe cît de tăcut, pe atît de vehement. S-au constituit în grupuri care au străbătut continuu trecerile de pietoni (de la un trotuar la altul, agale) ale localității. Astfel, mașinile vilegiaturiștilor au rămas nemișcate, în cozi interminabile, pentru ore în șir. Mulți, evident, s-au săturat și au făcut cale întoarsă. Sigur că dacă aș fi fost în acea coadă de mașini, aș fi fost foarte nervos. Dar așa, de departe, din Bucureștiul meu, nu știu de ce, simpatizez cu protestatarii. Ca să vezi cum perspectiva schimbă lucrurile! (S. V.)

În Japonia, despre care se știe că e supraconectată și tehnologizată, ultima modă este să-ți creezi singur ziare artizanale, pe diverse subiecte: pisici, coșmaruri, hot dog. Aceste ziare strîng în jurul lor comunități de fani și recreează o lume de hîrtie, căreia i s-a cîntat de atîtea ori prohodul. (A. M. S.)

O molie din jungla Amazonului, pe numele ei de specie Gorgone macarea, are o dietă alcătuită exclusiv din lacrimile păsărilor adormite. Pînă la urmă, cuiva lacrimile chiar îi țin de foame. (M. C.)

Un turist rus a fost atacat și rănit, în Thailanda, de o vacă pe care – după cum spune polițistul care s-a ocupat de caz – individul ar fi încercat probabil să o violeze. O idioțenie pe cît de incredibilă, pe atît de plină de conotații de tot felul. De la naționalitatea agresorului care, în cele din urmă, a pățit-o pînă la reputația specială a țării unde s-au petrecut lucrurile și la faptul că biata vacă n-a vrut să stea, ci a ripostat, nimic nu pare întîmplător. (A. M.)

 

ÎNSĂ DORINȚA DE A VEDEA CULORI E MAI PUTERNICĂ DECÎT ORICE ALTCEVA

 

Studenții din China sînt îndemnați să se ferească de femeile prea frumoase sau de bărbații prea chipeși. Motivul: aceștia ar putea fi spioni care i-ar putea ademeni să lucreze pentru organizații străine. Nu știu cum percep studenții acest îndemn, însă mie mi se pare o situație win-win, de vreme ce presupușii spioni sînt și frumoși, și au și bani de dat. (S. G.)

Pisicile domină de mult timp rețelele sociale, ba chiar a devenit o glumă faptul că, dacă vrei să atragi atenția asupra unui text, ar fi bine să-i atașezi și o fotografie cu o felină. Era doar o problemă de timp pînă cînd să apară Cat Video Fest. Mai exact, o compilație de filme cu pisici din întreaga lume, proiectată în peste o sută de cinematografe din SUA și Canada. Anul acesta, filmul a avut o durată de 73 de minute, iar ediția din 2024 a obținut venituri de 280.000 de dolari, aproape dublu față de anul precedent. O mare parte a banilor este donată adăposturilor de pisici și ONG-urilor care se ocupă cu acestea. La auzul veștii, pisicari de peste tot și-au manifestat dorința de a vedea compilația și în orașul lor, ba chiar au fost de părere că o oră și ceva de film e prea puțin și ar dori să vadă varianta needitată. (A. A. D.)

Toamna vine cu pericolele ei. Infocons avertizează: „Black Opium – Apă de parfum într-un flacon din sticlă de culoare cenușie, cu textură aspră, cu capac din plastic (produsul conține d-limonen)”, „Pantofi din plastic PVC galben”, „Colier din metal auriu cu strasuri multicolore și un farmec nemetalic”, „Wayi – Un set de șase lacuri de unghii cu gel glitter de 7,5 ml”, „Shunqile – Păpușă în portbebe”, „Set de albire a dinților care conține: instrucțiuni și o diagramă de culori, o lampă, o tavă pentru gură, 10 seringi din plastic (transparente cu un piston albastru) și 10 duze de seringă din plastic transparent”, „MJCM Limited – Broască țestoasă de jucărie verde moale, cu o ventuză atașată la un cablu textil; Jucărie moale alb-negru cu ochi albaștri sub forma unui cîine husky”, „Costum de soldat fantezie-rochie cu accesorii: pistol, grenadă, pumnal (produsul este foarte inflamabil)”, „Rodis – Cremă maro deschis, parfumată”, „7 Toys Kolorow – Mîzgă de jucărie; Inel de înot gonflabil cu cap de păun”. (M. P.)

Observ cu întîrziere că s-a făcut mult caz pe marginea căsătoriei unei românce cu miliardarul care deține compania producătoare de automobile Ferrari – de altfel, cu mai bine de 40 de ani mai în vîrstă. La drept vorbind, nu m-a interesat, însă citeam peste tot cuvinte grele despre cuplul ăsta asimetric din punct de vedere generațional. Mi-am amintit de acest caz fiindcă revăzusem filmul lui Rohmer La Genou de Claire, un film fantastic, care printre altele prezintă fascinația unui bărbos de 50 față de genunchii unei minore. Filmul e o piesă de artă, firește, nici măcar sufletele sensibile de azi nu s-au pronunțat împotriva grozăviei, așa că mi se pare că arta încă scuză multe și e o armă de apărare mai puternică decît orice altceva. (I. M.)

Foto: M.Chivu

Share