Mark Twain, navigator pe Mississippi

Anul 1857 îl găsea pe Mark Twain la cîrma unui vapor pe fluviul Mississippi.

Faptul că numele Mark Twain reprezintă pseudonimul literar al scriitorului american Samuel Langhorne Clemens este destul de cunoscut. Mai puțin cunoscută este sursa acestui nom de plume. Ca și activitatea lui Mark Twain de... pilot maritim. Din simplă pasiune sau pentru că la un moment dat i-o fi trecut prin minte că mai bine conduce nave cu abur decît să navigheze printre cuvinte scrise și drepturi de autor, scriitorul s-a apucat să învețe această îndeletnicire. Anul 1857 îl găsea pe Mark Twain la cîrma unui vapor pe fluviul Mississippi. Nu a apucat să se plimbe prea mult pe apă, întrucît Răzoiul Civil american care a izbucnit în 1861 a însemnat și restricționarea traficului fluvial, dar s-a plimbat suficient cît să-și capete numele istoric, sinonim, practic, cu întreaga și remarcabila sa activitate de scriitor.

Pentru a anunța că vaporul a ajuns deasupra unei adîncimi minime permise pentru navigare, echipajul de la bord striga „Mark twain!“, ceea ce însemna că apa are doi stînjeni marini (unitate de măsură folosită la determinarea adîncimilor, egală cu aproximativ 1,8 metri). Pesemne că domnului Samuel Langhorne Clemens i-a plăcut această sintagmă și l-a inspirat într-atît încît a preluat-o ca semnătură personală. Unele surse spun că porecla i-a fost atribuită în mod direct de căpitanul vasului. Cert este că în februarie 1863 a apărut primul articol al autorului semnat Mark Twain, iar de aici încolo așa a rămas semnătura lui.

Există, de asemenea, și o variantă alternativă cu privire la originea pseudonimului literar, care pleacă tot de la sintagma din limbajul marinarilor. Cuvintele folosite de navigatori pe fluviul Mississippi pentru a desemna adîncimea minimă permisă pentru navigarea în siguranță căpătau un alt sens în barurile din Virginia, pe care domnul Clemens le frecventa. „Mark twain“ ar fi însemnat o comandă de două măsuri de whiskey, marcată cu două linii trase cu creta pe tabla din spatele barului, în contul clientului. Aparent, această comandă se marca destul de des pentru clientul Samuel Clemens, care, însă, a declarat că nu are vreo mare experiență în consumul de alcool. În fine.

Altfel, aș aminti una dintre multele vorbe de duh ale lui Mark Twain: „Nu merită să încerci să împiedici istoria să se repete, întrucît caracterul omului va face întotdeauna imposibilă împiedicarea repetărilor“.

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

Share