Cu ochii-n 3,14

Gardul sobru din fier forjat, vopsit în negru, amintește încă de vechea menire a stabilimentului. Mai tîrziu, imobilul a găzduit, vreme de cîțiva ani, o florărie.

CÎND VI SE PARE CĂ (POTRIVIT UNUI AMENDAMENT LA LEGEA BUNULUI-SIMȚ) O FLOARE DINTRE CELE MAI IEFTINE RENUNȚĂ SĂ-ȘI MAI LUNGEASCĂ ZILELE, GÎNDIȚI-VĂ LA O CONCENTRAȚIE EXCESIVĂ DE ȘANSE

 

Lael Wilcox, o americancă în vîrstă de 38 de ani din Alaska, a pornit la drum pe 28 mai, traversînd 21 de țări de pe patru continente înainte de a ajunge, pe 11 septembrie, la Chicago. Ea a pedalat pînă la 14 ore pe zi în călătoria sa și se pare că a stabilit un nou record: a devenit cea mai rapidă femeie care a pedalat în jurul globului: 29.169 de kilometri în 108 zile, 12 ore și 12 minute. Cînd vi se pare prea greu să vă duceți la sală, gîndiți-vă la ea. (A. M. S.)

Citesc în mai multe surse că, potrivit unui amendament la legea pensionării, „decrețeii” se pot pensiona anticipat sub anumite condiții mult mai blînde. Titlurile articolelor pe subiect sunau cam așa: „Decrețeii se pot pensiona”, după care un cearșaf de comentarii răutăcioase și confruntări feisbuciste. M-a cuprins cumva o tristețe căci mă gîndeam că, atunci cînd eram mică și auzeam cuvîntul „decrețel”, credeam că e vreun animal mic și drăguț, parcă îmi venea să-l mîngîi cu simpatie, iar acum „decrețeii“ au ajuns spaima societății. (I. M.)

Potrivit unui sondaj realizat de Evenimentul zilei, cea mai mare calitate a românilor este „credința în Dumnezeu”. Pe ultimele locuri s-au situat „buna creștere” și „loialitatea”. Bănuiesc că Dumnezeu ne iartă lipsa devotamentului și a bunului-simț, de vreme ce ne declarăm credința în El. (S. G.)

Calea Dorobanți nr. 68. Cu mai multă vreme în urmă, la această adresă s-a aflat sediul unei bine-cunoscute firme de pompe funebre. Gardul sobru din fier forjat, vopsit în negru, amintește încă de vechea menire a stabilimentului. Mai tîrziu, imobilul a găzduit, vreme de cîțiva ani, o florărie. Iar acum, la aceeași adresă, urmează să se deschidă o ciorbărie. O floare de la un fost magazin de sicrie poate aș cumpăra. Dar o ciorbă, ba. (M. P.)

În mai multe magazine dintre cele mai ieftine din Florida am auzit muzică simfonică sau de operă. M-am mirat, întrebîndu-mă de cînd, în America, muzica clasică e chiar atît de populară. Cineva mi-a oferit o explicație. Patronii acelor magazine o pun pentru că s-a constatat că acest fel de muzică alungă drogații și homeleșii. Cînd aud o voce de soprană, indivizii dispar imediat. Nu suportă așa ceva. Mai nou, chiar poliția aduce boxe și pune muzică simfonică prin parcurile cu probleme. Mozart sau Wagner îi gonesc pe drogați și pe traficanți. (A. M.)

În Coreea de Sud, o națiune care se confruntă cu cea mai scăzută rată a natalității din lume, cultura animalelor de companie este în plină expansiune. De exemplu, vînzările de cărucioare pentru cîini au depășit vînzările de cărucioare pentru copii. Într-o societate în care presiunea financiară și a performanței este atît de mare, femeile renunță să nască, dar își răsfață animalele de companie. (A. M. S.)

Cu toții ne-am gîndit, nu o dată, să mai tăiem din orele de somn pentru a avea timp să facem mai multe lucruri, dar metoda nu a prea funcționat pe termen lung. Japonezul Daisuke Hori, un culturist în vîrstă de 40 de ani, pretinde că îi ajung 30 de minute de somn pe noapte. A început să-și scurteze perioada de somn treptat, încă de la 25 de ani, în speranța de a avea o viață mai lungă sau cel puțin mai plină. Bea multă cafea, încearcă să fie cît mai activ și e de părere că importantă este calitatea somnului, nu lungimea lui, mai ales dacă faci o muncă ce presupune concentrare. Declară că are un program de lucru de zece ore pe zi, face 13 antrenamente pe săptămînă, e pasionat de surfing, cîntă la diverse instrumente, se ocupă de casă și de copil. Ba mai mult, încearcă să-i învețe și pe alții să procedeze la fel – a predat metoda mai departe către peste 2.000 de persoane dornice să-și mai lungească zilele. Unul dintre cursanți a fost chiar soția lui, care și-a scurtat somnul de la șapte ore la doar două pe noapte. Secretul, dezvăluie Hori, este să eviți să faci același lucru ori să stai în aceeași poziție prea mult. Altfel spus, să faci mereu schimbări, așa încît creierul să nu se plictisească. De cealaltă parte, medicii îl contrazic și readuc în discuție efectele negative ale privării de somn: diabet, obezitate, boli de inimă, hipertensiune, depresie. (A. A. D.)

Noi avertismente Infocons: „Set de jucării din plastic dur colorat care include: doi pești (galben, portocaliu), un crab galben și un crocodil roz cu inele în gură, o tijă de pescuit cu o rolă de filare și o linie de sfoară cu un cîrlig atașat la capăt”, „Ztiz – Pereche de bretele roșii cu inimi albe și un detaliu din piele roșie din piele artificială (plastic PVC)”, „Partyking – Un pui de jucărie cu baterii”, „Sequin – Lamă din paiete de culoare violet, cu coadă galbenă și gură galbenă, de aproximativ 40 cm, umplută cu grămezi moi”, „Superfire – Farul negru (un produs cu o concentrație excesivă de plumb)”. (M. P.)

Avem un candidat la președinție despre care nu se știe clar dacă a terminat sau nu liceul. Altul tocmai ce i-a urat sănătate Regelui Mihai I al României. Amîndoi sînt cotați ca avînd cele mai mari șanse la alegeri. (S. G.)

 

OARE NOI AM DORI IMAGINI DE MARI DIMENSIUNI ÎN SCHIMBUL UNUI AN DE AER?

 

Un american pe nume Glynn Simmons, condamnat la moarte în 1975, tocmai a fost eliberat din închisoare la vîrsta de 70 de ani. S-a dovedit că fusese condamnat pe nedrept. A stat în pușcărie 48 de ani, în contul cărora va primi o despăgubire de 7,15 milioane de dolari, adică aproape 150.000 de dolari pentru fiecare an în care nu și-a trăit viața. Oare noi cîți bani am dori în schimbul unui an de viață? (M. C.)

În timpul dezbaterii cu Kamala Harris, Donald Trump a afirmat că migranții haitieni atacă animalele de companie ale locuitorilor din Springfield, Ohio, pentru a se hrăni. „Ei mănîncă cîini, ei mănîncă pisici”, a susținut Trump. Cu cîinii n-a avut mare succes, însă, după aceste afirmații, internauții au și postat imagini cu pisicuțe și motani, adăugînd sloganul: „Vă rugăm să-l votați pe Trump, ca să nu ne mănînce haitienii”. (S. G.)

Pe clădirea Universității din București, un material publicitar de mari dimensiuni prevestește eșecul răsunător al cuiva nepregătit pentru exigențele studiilor superioare: „Clasicul examen pe care-l va pica mereu mătreața“. Cum rostul unei universități (teoretic, cel puțin) este acela de a te face să înveți cîte ceva, cred că mătreața n-are încotro, va trebui să se pună cu burta pe carte. (D. S.)

Dictatorul venezuelean Nicolás Maduro caută ieșiri din scandalul politic imens declanșat de anunțul său cum că a cîștigat recentele alegeri prezidențiale din țara sa pe care, zic experții și observatorii, nu le-a cîștigat, de fapt. Una dintre ele a fost să decidă mutarea Crăciunului. Fostul șofer de autobuz devenit politician și președinte al Venezuelei a spus: „E septembrie și se simte deja Crăciunul în aer. O să dau un decret să sărbătorim Crăciunul pe 1 octombrie”. Maduro, la putere din 2013 într-o țară aflată în puternică recesiune, în care salariul minim este de sub 4 dolari pe lună (da, ați citit bine, sub 4 dolari pe lună!), nu e la prima joacă de-a Crăciunul. În 2021, în plină pandemie, a mutat prin decret prezidențial Crăciunul, pe care toată creștinătatea îl sărbătorește la 25 decembrie, pe 4 octombrie. (S. V.)

Foto: D. Stanciu

Share