Cu ochii-n 3,14

La o adică, înțeleg de ce, în loc de „Frizerie“, preferi să fie scris pe firma ta „Barber“ sau „Barber Shop“ – pare mai trendy.

TOTUL A ÎNCEPUT DE LA PREA MULT SENS ÎNTR-O EPOCĂ DIFICILĂ, CARE AR PUTEA SĂ PROVOACE VALURI LA SCARĂ UMANĂ CAM TOT TIMPUL

 

O ieșeancă stabilită de patru ani în Marea Britanie a dezvoltat o afacere cu mîncare tradițională românească, apreciată de conaționalii noștri, dar și de englezi. Totul a început de la niște sarmale preparate după rețeta bunicii, pe care le vindea online la prețul de o liră bucata, imediat după nașterea unuia dintre cei patru copii ai săi. În primele două zile a obținut 1.600 de lire, scrie ziare.com, iar de acolo lucrurile au crescut și meniul s-a diversificat. Vin la ea oameni care cumpără sute de sarmale și acum gătește pentru nunți și botezuri. Unii dintre primii clienți locali au fost medicii esteticieni dintr-o clinică de profil, care s-au dovedit a fi îndrăgostiți, pe lîngă sarmale, și de ciorba de perișoare. (A. A. D.)

La o adică, înțeleg de ce, în loc de „Frizerie“, preferi să fie scris pe firma ta „Barber“ sau „Barber Shop“ – pare mai trendy. Dar nu cumva e prea mult dacă scrie „Sud Barber Concept“? Întreb, nu dau cu părul. (D. S.)

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat într-un interviu pentru revista americană Variety că își dorește ca serialul Emily in Paris să rămînă în capitala Franţei, nu să se mute la Roma, după cum intenționează producătorii. „Vom lupta din greu. Şi le vom cere să rămînă la Paris! Emily în Paris la Roma nu are nici un sens”, a afirmat președintele, ale cărui recente decizii și declarații au fost etichetate, în repetate rînduri, drept „fără sens”. (S. G.)

Scriitoarea argentiniancă Mariana Enriquez: „Social media a intrat într-o epocă dificilă. Să te exprimi înseamnă, în general, să te expui neînțelegerilor, dar în social media înseamnă să te expui unei linșări virtuale. Simt o anume anxietate legată de acest aspect”. Tradusă și la noi, pentru cine nu știe, Mariana Enriquez scrie literatură horror cu exorcizări și canibalism. (M. C.)

„Un koala curios s-a plimbat printr-o gară australiană” – o știre care ar putea fi începutul unei povești pentru copii. (A. M. S.)

Proprietarul unui bar din Veneţia a depus o plîngere în Justiţie, solicitînd autorităţilor să ia măsuri pentru a împiedica ambarcaţiunile să accelereze pe canale şi să provoace valuri, care îi stropesc clienții. Barul este unul celebru, Harry’s Bar fiind frecventat pe vremuri de Ernest Hemingway. Scriitorul l-a menționat și în romanul său Across the River and into the Trees, publicat în 1950. Un titlu care, în lumina recentelor controverse acvatice, pare ușor profetic. (S. G.)

Potrivit unei recente știri Reuters, Everestul continuă să crească de circa 50 de milioane de ani, împreună cu întregul lanț muntos himalaian. Dar cică vîrful ar crește mai repede decît zonele muntoase din jur, și asta, paradoxal, tocmai din cauza eroziunii produse de un rîu, care face ca masivul să devină mai ușor. O explicație complicată. Pe de altă parte, de-a lungul timpului, la scară umană, cu cît măsurătorile au devenit mai precise, cu atît Everestul a pierdut din altitudine. Dacă în secolul al XIX-lea era considerat ca avînd circa 9.200 de metri, în 1955 s-a stabilit că înălțimea lui ar fi de 8.848 de metri. Ulterior, acum vreo douăzeci de ani, China a susținut că a făcut măsurători și mai precise din care rezultă o înălțime de numai 8.844 de metri și 43 de centimetri. Nu mai știi prea bine ce să crezi, dar treaba asta cu centimetri e tipic chinezească. (A. M.)

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, a fost acuzat de DNA de luare de mită. Liberalul ar fi luat mită în peste o sută de situații. Cam tot timpul, adică. Și fără să facă mofturi, omul lua ce se putea, inclusiv ouă și găini. (A. M. S.)

 

NU E NEVOIE DE OCHI SPECIALIZAȚI PENTRU A DESCOPERI UN SCENARIU LA CARE S-AU GÎNDIT ATÎTA TIMP, ÎN URMĂ CU O JUMĂTATE DE VEAC, TINERII DIN ZIUA DE AZI

 

O descoperire monumentală s-a făcut la Elazig, în Turcia, după ce un bărbat și-a cumpărat un teren pentru a planta niște pomi. Proiectul de a face o livadă s-a transformat într-un proiect arheologic. Se pare că fermierul Mehmet Emin Sualp a cumpărat un întreg sit cu numai 3.500 de dolari. El a descoperit accidental că sub terenul său se afla un mozaic de aproximativ 84 de metri pătrați care datează din perioada romană tîrzie și din epoca bizantină timpurie. Descoperirea a fost extraordinară pentru comunitatea științifică și un eveniment național. Singurul care a rămas nedespăgubit a fost fermierul. În sfîrșit, descoperirile mari sînt uneori accidentale, nu e nevoie de ochi specializați și de certificări pentru a descoperi lucruri grozave, chiar dacă ideea îl lasă deocamdată rece pe fermierul explorator. (I. M.)

Un pilot în vîrstă de 59 de ani de la compania aeriană turcă Turkish Airlines a murit în zbor, după ce i s-a făcut rău. Incidentul a condus la o aterizare de urgenţă pe Aeroportul JFK, din New York a aeronavei de tip Airbus 350, care trebuia să ajungă la Istanbul. Aceasta este genul de situație extremă, care s-a terminat rău pentru unul dintre piloții aeronavei, dar care n-a avut urmări tragice pentru pasageri. Un scenariu horror, la care sigur s-au gîndit deja cei cărora le e frică de zbor. (A. M. S.)

Un motan a fost găsit după 11 ani și returnat stăpînei. Povestea s-a petrecut la o clinică veterinară din Charleston, SUA, unde Sam a fost adus de un necunoscut. În urma citirii datelor de pe microcip i-a fost identificat și chemat aparținătorul, dar nimeni nu bănuia că pisica hoinărise atîta timp. Se pare că Sam fusese adoptat în 2011 și a dispărut doi ani mai tîrziu, speriat de un cîine. Imaginile cu reîntîlnirea au devenit virale, fiind vizualizate de milioane de oameni din întreaga lume. (A. A. D.)

În Bolivia s-a declanșat un enorm scandal în legătură cu acuzațiile aduse fostului președinte Evo Morales, cum că în timpul mandatului său ar fi violat o fată care pe atunci era minoră, avînd 15 ani. Fostul președinte nu vrea să se prezinte la audierile privind acest dosar, instrumentat de procuratură, iar susținătorii săi organizează manifestații de protest. Mi-aduc aminte că în romanul Toamna Patriarhului, scris de Gabriel García Márquez în urmă cu o jumătate de veac (nu de singurătate), personajul central, adică dictatorul, ademenea fete de liceu. Evo Morales dă concretețe ficțiunii. (A. M.) 

Aud tot mai des că tinerii din ziua de azi nu mai sînt foarte preocupați de sex. Au, în schimb, insomnii și angoase din pricina schimbărilor climatice, a poluării și a încălzirii globale. Între aceste două tendințe există o legătură logică. Dacă stai să te gîndești, sexul nu e deloc durabil (sustainable). Nu în sensul că actul în sine – sau o relație bazată doar pe sex– nu durează (la nesfîrșit). Și nici în sensul că „vremea sexului” trece, ca totul în viață. Dar sexul implică risipa unei resurse prețioase – apa: se presupune că te speli înainte și după; sau înainte; sau măcar după. Iar sexul se poate solda cu copii, în condițiile în care planeta, deja suprapopulată, abia ne mai poate hrăni. Copiii înseamnă un consum sporit de lapte de vacă, ceea ce presupune înțărcarea prematură și inumană a vițeilor, și duce la extinderea fermelor de bovine care contribuie, prin gazele pe care le emană, la efectul de seră. Scutecele sînt un alt neajuns: pentru cele din celuloză trebuie tăiate păduri, iar cele sintetice se descompun abia în 500 de ani! În fine, poți evita o sarcină folosind prezervativul. „Nici gînd!”, strigă ecologistul, e doar un alt dezastru: pentru a obține latexul necesar, trebuie exploatate pădurile tropicale, și așa împuținate prin defrișări, ca să nu mai vorbim de pacostea ambalajelor pentru prezervative, fabricate din carton (păduri tăiate) și aluminiu (otrăvitor pentru branhifere). Situația e disperată. Nu-ți mai rămîne decît să faci sex. (M. P.)

Foto1: M. Chivu

Foto2: M. Pleșu

Share