Cu ochii-n 3,14

Probabil că mai eficient ar fi fost să-i întrebe pe nemulțumiți dacă ar prefera un rendez-vous în ocean cu un rechin adevărat sau cu un robot.

REDUCEREA AȘTEPTĂRILOR CU PRIVIRE LA PROTEJAREA UNUI OM CARE TRĂIEȘTE CU TREI MEMBRE ÎN PREZENT (FIECARE DINTRE ELE AVÎND PATRU ANI)

SPUNE MULTE DESPRE CUM FUNCȚIONEAZĂ EXISTENȚA CÎND TOTUL MERGE NEGRU

 

Scriitorul american Ted Chiang: „Aspectul la care AI s-a dovedit foarte priceput este reducerea așteptărilor și la ceea ce citim, și la ceea ce scriem pentru ceilalți. Este o tehnologie fundamental dezumanizantă pentru că nu ne tratează așa cum sîntem cu adevărat: creatori și decriptori de semnificație. AI reduce cantitatea de scopuri/țeluri (intention) din lume”. Tradus și la noi, pentru cine nu știe, Ted Chiang scrie literatură SF cu multiversuri și extratereștri. (M. C.)

Vizitatorii unui parc marin din China au fost dezamăgiți cînd au realizat că rechinul-balenă uriaș, care părea să înoate într-unul dintre acvarii, era de fapt un robot. Pe platforma chineză Dazhong Dianping, care permite postarea de recenzii online, pagina dedicată parcului marin a fost inundată de comentarii negative. „Acest fals rechin-balenă mă lasă fără cuvinte”, a scris un vizitator. „De ce folosesc recuzită de film în loc de peşti?”, a comentat altcineva. În replică la critici, conducerea parcului a susținut că robotul are scopul de a sensibiliza publicul cu privire la protejarea acestei specii. Probabil că mai eficient ar fi fost să-i întrebe pe nemulțumiți dacă ar prefera un rendez-vous în ocean cu un rechin adevărat sau cu un robot. (S. G.)

Nu știu dacă multă lume a auzit de premiile Ig Nobel. Începînd din 1999, revista americană de umor științific (da, există și așa ceva!) Analele Cercetării Improbabile decernează premiile Ig Nobel „pentru a onora acele realizări care îi fac pe oamenii mai întîi să rîdă și apoi să se gîndească”. Premiile, fiecare în valoare de 100 de trilioane de dolari zimbabweni (adică vreo 50 de cenți în dolarii americani), se decernează cam în același timp cu adevăratele premii Nobel, iar la ceremonia de decernare participă adesea laureați ai versiunii serioase Nobel. Anul acesta au cîștigat următoarele cercetări: cum pot porumbeii să transporte bombe și să le lanseze cu precizie; cum pot înota păstrăvii morți contra curentului apei; de ce se încrețește în sens opus părul din capul unui om care trăiește în emisfera sudică față de același cîrlionț din capul unui om care trăiește în emisfera nordică; cum poate respira un om prin anus; un experiment care a dovedit că fața pe care pică moneda după ce „se dă cu banul” nu depinde nici de monedă, nici de alte condiții fizice, ci de omul care dă cu banul. (S. V.)

La aniversarea orchestrei filarmonice din Dresda s-a organizat un spectacol care, într-o primă parte, a cuprins un concert pentru pickhammer și orchestră. O altă parte a fost dirijată de un robot cu trei membre. Unii dirijori umani ar putea deveni invidioși. (A. M.)

Infocons face o trecere în revistă a celor 1.083 de firme de pompe funebre înregistrate în România și autorizate de către Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene. Cei mai mulți prestatori de servicii funerare sînt, previzibil, în București, 103 la număr, din care autorizați sînt doar 98. La polul opus se află județul Bistrița-Năsăud, în care DSP nu a emis pînă în prezent nici măcar o singură autorizație de funcționare pentru prestatorii de servicii funerare. Ceea ce înseamnă fie că în Bistrița nu se moare, fie că se moare, dar că firmele de profil sînt subterane și serviciile prestate sînt sub orice nivel. (M. P.)

Informațiile despre calitatea apei din Varșovia sînt date și de scoici. Se pare că, dacă detectează substanțe toxice, acestea se închid, fiind un semn pentru autorități să intervină. Ele sînt plasate într-un rezervor special care colectează apă, fiecare dintre ele avînd un senzor ce indică dacă sînt deschise sau închise. În mod natural, scoicile și midiile se deschid pentru a căuta nutrienții din apă, dar cînd dau de poluanți sau toxine se închid brusc, pentru a se proteja. Dat fiind că ele pot sesiza din timp și cea mai mică contaminare, autoritățile sînt cu ochii pe ele pentru a ști cînd să întrerupă alimentarea cu apă a orașului și să rezolve problema. (A. A. D.)

O tînără din Marea Britanie a fost condamnată la închisoare pe viaţă după ce şi-a ucis ambii părinţi şi a trăit cu cadavrele lor în casa familiei timp de patru ani. Poliţia din Essex a declarat că documentele găsite la adresă au arătat că femeia încerca cu disperare ca părinţii săi să nu afle de problemele financiare pe care continua să le aibă, pentru că pierdea bani la jocurile de noroc. Patru ani n-a bătut-o nimeni la cap și a avut și pensiile bătrînilor. Viața bate filmul mai ales la capitolele horror. (A. M. S.)

Potrivit unei știri de pe HotNews, un cuplu de români din Olanda a primit o condamnare la șase luni de închisoare pentru că a sacrificat două oi pe o pajiște din Wilp, un sat din provincia olandeză Gelderland. Procurorii olandezi au calificat fapta cuplului drept abominabilă. Mai interesant mi se pare că soția românului a fost și ea condamnată pentru complicitate, după ce anchetatorii au găsit o urmă de ADN pe piciorul unui animal. Nu știu ce să spun, dar mie știrea mi s-a părut un plot bun pentru un serial thriller cu oi în Olanda. Plus că spune multe despre aversiunea rasistă a olandezilor în fața transhumanței estice. (I. M.)

Despre cum funcționează prejudecata: citind o știre despre „participarea preşedintele Klaus Iohannis la summit-ul UE – Consiliul de Cooperare al Golfului” m-am gîndit cu păcat la sport, nu la regiunea geografică. (S. G.)

Mușchii fesieri, mai ales Gluteus maximus, sînt cei care ne permit să ne ridicăm în picioare și să ne menținem ortostatismul (poziția dreaptă, erectă). Altfel spus, fundul nu e atît pentru statul în fund, cît pentru ridicat și stat în picioare și pentru mers. De aceea, patrupedele, animalele care nu se pot ridica pe două picioare, au de obicei fundul plat. Cît despre Homo erectus, care își datorează numele și existența tocmai acestor mușchi (în limbaj popular, „buci”), i s-ar putea spune la fel de bine și Homo buccifer. (M. P.)

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis că va face tot ce îi stă în putință pentru a convinge producătorii serialului Emily in Paris ca sezonul următor să continue tot în Franța, după ce producătorii au anunțat că filmările vor continua la Roma. E ca la o întîlnire: cînd totul îți merge prost, încerci să iei ochii fetei cu un film. (I. M.)

Cîteva așezări din județul Arad (Curtici, Nădlac, Pîncota și Livada) ne propun aceste nume de firme: Garajul Mic 2020 SRL, Surorile Musbart SRL, Crama Crucea Albă SRL, Lactalena SRL, La Gina Acasă SRL, Naturell Demalo SRL, Big Toader Spot SRL, Papionne Digital SRL, Impersonal Digital SRL, Arhitectura La Negru SRL, Pachet Plus SRL, La Lemnarul Gospodar SRL, Drag Do SRL, Cooperativa Agricolă Salamul De Nădlac, Inovat Terra SRL, Geomera Apifan SRL, Casa Vuia De Pe Deal SRL, Arendașul SRL, Cărăușul SRL, Top Neutralizări SRL, Găluște Dospite La Dana SRL, Gentleman And More SRL, Autotopsos SRL, Lupus Dacus Aeternus SRL, Eternum Funeral SRL, Fleurs Romantiques SRL, Anemone & Lilium SRL, Stejar Concept SRL, Doxfiscal SRL, Moara Capricornilor SRL, Evenimente Cu Distribuție SRL, Quartz Artemistica SRL, Bazararad SRL, Trape De Fum Service SRL, Livada Aromată SRL, Markiza SRL, Materialistul Isteț SRL, Santamaria Macarale SRL. (D. S.)

Foto: D. Matei

Share