ASISTENTUL SOCIAL CU NUMĂRUL 40 (MARE IUBITOR DE ÎMBRĂȚIȘĂRI) A OBSERVAT ÎN TRAFIC UN VALS NEȘTIUT AL LUI CHOPIN CE ARE CAPACITATEA DE A SE CONECTA LA EFECTELE EVENIMENTULUI UMAN O PERIOADĂ INFINITĂ DE TIMP
● Funcționarii guvernamentali chinezi sună femeile la telefon pentru a le îndemna să aibă copii. China este în plină criză demografică generată de prăbușirea ratei nașterilor. „Sînteți doamna Huang? Îmi cer scuze că vă deranjez. Sînt de la biroul dvs. din subdistrict, sînteți însărcinată acum?” Doamna Huang, în vîrstă de 35 de ani, mamă a unui fiu, care lucrează și locuiește în provincia de coastă sud-estică Fujian, a declarat că asistentul social prea entuziast a întrebat-o chiar despre momentul celei mai recente menstruații și s-a oferit să o sune pentru a-i reaminti cînd este „momentul potrivit” să conceapă un alt copil. Kafkiană situație. (A. M. S.)
● Poliția germană a descoperit o pizzerie în orașul Düsseldorf care livra cocaină ca „extra” pentru clienții care comandau pizza cu numărul 40 din meniu. Pizza respectivă era „una dintre cele mai vîndute”, a explicat directorul de investigații, Michael Graf von Moltke. În timpul raidului, managerul a aruncat o pungă cu droguri pe fereastră, care a căzut direct în brațele polițiștilor. Nu cred că este irelevant faptul că Louis de Funès, care l-a interpretat pe Cruchot în seria de filme Jandarmii, are și origini germane. (S. G.)
● În fața terminalului micului aeroport al orașului neozeelandez Dunedin (aproximativ 140.000 de locuitori) a apărut un anunț: „Durata maximă a îmbrățișării de despărțire, 3 minute! Pentru o despărțire mai lungă, folosiți parcarea”. Mă gîndesc că pot fi două explicații – fie au probleme de trafic, fie conducerea aeroportului nu suportă patetismul în aria de responsabilitate. Însă, ca mare iubitor de îmbrățișări, mă declar revoltat. Nu putem fi trimiși în parcare pentru atîta lucru! Nu cumva există un drept fundamental al omului la îmbrățișare? Dacă nu, îmi aduc aminte că sînt avocat și încep chiar azi o acțiune în Justiție în care cer recunoașterea acestui drept... (S. V.)
● În Buzău, tradiționalul „furt al miresei” a fost atît de bine pus la punct încît a atras atenția autorităților, care l-au confundat cu o răpire. Un echipaj de poliție a observat în trafic o mașină din care ieșeau pe geam niște cetățeni costumați în echipamente de luptă, în mod evident fără centuri de siguranță, cu ceva ce păreau a fi arme în mîini. Suspecții nu au scăpat de sancțiuni contravenționale, chiar dacă erau angajații unei societăți ce se ocupă cu organizarea de evenimente. Ba mai mult, ei au fost chemați chiar de mireasă, o tînără de 22 de ani din Brăila, care le-ar fi indicat exact localul dintr-o comună buzoiană unde avea loc momentul festiv. Nuntă sau nu, nu poți circula pe șosele cum te taie capul. (A. A. D.)
● Un vals neștiut al lui Chopin a fost descoperit recent într-o arhivă din New York. După o analiză amănunțită s-a dovedit că micul manuscris datează din perioada 1830-1835, pe cînd Chopin avea 20 de ani. Compoziția este mai scurtă decît celelalte valsuri ale compozitorului polonez: 48 de măsuri și cîteva repetiții, însumînd 80 de secunde. Faimosul pianist Lang Lang a fost cel care a interpretat primul acest vals în Steinway Hall din Manhattan. (M. C.)
● Cu numai 540 de lei (la care se adaugă taxele de expediere) puteți achiziționa de la PlasmaThor un produs extrem de util în orice gospodărie: „Statuetă / Armonizator cu Plasmă – Isus Hristos – 24 cm – creată din material PLA non toxic – pictată manual – produs Unicat în Lume!“. Iată și motivele pentru care n-ar trebui să mai stați pe gînduri: „De ce este un produs unic în Lume? Deoarece statueta PlasmaThor are rol de armonizator datorită plasmei pe care am introdus-o în interiorul ei. Plasma este produsă din zinc și CO2 obținută printr-un proces similar cu cel al electrolizei ce are capacitatea de a se conecta energetic cu Rețeaua piramidelor PlasmaThor, care la rîndul lor au o conexiune cu Eterul și Sursa Creației“. Desigur, efectul armonizator al statuetei va fi deplin dacă veți purta o pereche de „șosete cu argint pentru împămîntare“ (130 de lei). (D. S.)
● Oameni de știință israelieni au descoperit o specie de viespe imună la efectele alcoolului. Viespea orientală, cum e numită, se poate hrăni timp îndelungat doar cu alcool fără ca efectele acestuia, cunoscute la toate celelalte specii de animale, să se manifeste. Se pare că sistemul digestiv al respectivelor viespi conține o enzimă care poate descompune rapid alcoolul. Cu alte cuvinte, viespile orientale nu se îmbată. Se spune că de urmările științifice și tehnologice ale acestei descoperiri vor beneficia instituțiile care se luptă cu problema alcoolismului. Îmi închipui totuși că prima interesată de o asemenea descoperire va fi chiar „Instituția”, adică în traducere din ebraică: „Mosad-ul”. Ce beții monstruoase s-ar putea organiza și la care numai unii să se îmbete… (A. M.)
● Halloween-ul a fost interzis în China. Se pare că în Shanghai sînt tolerate costumațiile excentrice aferente evenimentului numai în localurile dedicate, oricum foarte puține la număr, după ce a existat un boicot general al Halloween-ului. Se descurajează pînă și serbarea acasă a dovlecilor desfigurați, a vrăjitoarelor sau a vampirilor. Mi s-a părut interesant să observ că aseară, pe străzile din Paris, n-am văzut nici un copil costumat, nici dovleci sau coșulețe cu bomboane. Se pare că sărbătorile americănești devin cu atît mai relevante cu cît mergi mai mult spre Est. (I. M.)
● Locuitorii capitalei Wellington (Noua Zeelandă) se vor despărți pentru o perioadă de sculptura Quasi, o mînă uriașă, de cinci metri, cu un chip uman gravat pe partea dorsală. De cinci ani, statuia, amplasată pe acoperișul City Gallery, a provocat reacții diverse, majoritatea celor care au văzut-o descriind-o ca pe o „creație monstruoasă”. Sculptura va fi transportată în Australia pentru o viitoare expunere, însă cum detaliile despre durata șederii sculpturii în Australia nu au fost făcute publice, mă întreb dacă nu cumva neozeelandezii nu le-au jucat un renghi binecunoscuților rivali australieni. (S. G.)
● Maimuțele nu vor putea reproduce niciodată opera lui Shakespeare – conchid doi matematicieni australieni, care și-au propus să verifice vechea teoremă, numită și „paradoxul maimuței savant”, potrivit căreia, dacă ar avea la dispoziție o perioadă infinită de timp, o maimuță care bate întruna la mașina de scris ar așterne pe hîrtie, în cele din urmă, operele complete ale lui Shakespeare. Și chiar dacă i-ar reuși la un moment dat această ispravă, mai adaugă Stephen Woodcock și Jay Falletta, timpul necesar reproducerii pe această cale a operelor complete ale lui Shakespeare ar fi mai lung decît însăși durata de viață a universului nostru. Sînt însă 5% șanse ca un cimpanzeu să reușească să scrie cuvîntul „banane” în timpul vieții sale, ceea ce Shakespeare nu a reușit pe parcursul întregii sale opere (fructul nu se regăsește printre cele 884.647 de cuvinte ale operei shakespeariene). Iar probabilitatea ca un cimpanzeu să construiască o propoziție la întîmplare – cum ar fi „Sînt cimpanzeu, deci exist” – este de una la zece milioane de miliarde de miliarde, mai arată studiul. Viitorul maimuțelor e compromis, onoarea lui Shakespeare reperată. (M. P.)
Foto: M.Pleșu