Cu ochii-n 3,14

Dacă e așa, ceva urme ale acestei prețioase încărcături s-ar putea să fi trecut și pe la noi.

DACĂ MÎINE S-AR GOLI SUFLETUL COLECTIV, DESCOPERIREA UNEI ERORI TEHNICE N-AR AVEA IMPACT ASUPRA OMULUI DIN ANII ’80

 

Începînd cu 1 noiembrie, celebra fîntînă arteziană din Roma, Fontana di Trevi, este închisă pentru mentenanță. Cu toate astea, obsesia monedelor aruncate a eșuat într-un bazin trist, instalat în fața fîntînii dezafectate. Se pare că bazinul mic și insipid are același succes pe care îl are și fîntîna barocă în sine, care generează peste un milion și jumătate de euro anual din monedele aruncate acolo. Mă gîndesc că dacă mîine s-ar goli Luvrul de tablouri și ar fi înlocuite toate lucrările cu încercările unor studenți sau elevi de la Arte, sînt aproape sigură că n-ar avea impact asupra cozilor enorme atîta vreme cît locul își păstrează numele. (I. M.)

Miracol în celula 7, un nou film turcesc de mare succes, face ravagii. Mi s-a întîmplat de mai multe ori să aud prin metrou cum diverse cuconițe machiate strident povesteau, cu sufletul la gura botoxată, că au văzut filmul deja de trei ori și că au plîns de fiecare dată la fel ca întîia oară. (M. P.)

Pasagerii unui zbor cu compania Qantas pe ruta Sydney-Tokyo au fost nevoiți să urmărească colectiv un film porno. Din cauza unei erori în sistemul video, au spus oficialii. Sau o farsă de autobază a Inteligenței Artificiale. (M. C.)

Bombe pot fi găsite și în locuri cu totul inofensive, cum ar fi în trestia de zahăr. S-a întîmplat în toamna asta în Neamț, unde angajatul unei firme a anunțat ISU de descoperirea făcută: muniție din al Doilea Război Mondial. Mai exact, după cum s-a constatat, o bombă de aruncător de calibru 82 milimetri. Linia tehnologică a societății care recoltează sfecla de zahăr din zonă se pare că e plină de astfel de surprize, iar cei din Roman care se ocupă cu procesarea sfeclei chiar detectează, în fiecare toamnă, cu aparate speciale, muniție neexplodată. (A. A. D.)

Un contribuabil german a primit 1.700 de scrisori de la administraţia fiscală, expediate la pachet prin poştă, din cauza unei erori tehnice provocate de trecerea la ora de iarnă. Omul făcuse o solicitare de acces la un portal online pentru plata impozitelor şi aștepta să-i vină prin poştă un cod de acces. (A. M. S.)

Mii de persoane s-au adunat în centrul Dublinului pentru o paradă de Halloween care s-a dovedit a fi o farsă. Anunțurile despre „eveniment” au circulat pe un site și au fost intens distribuite pe rețelele sociale, atrăgînd mulțimi de oameni pe O’Connell Street, principala arteră a capitalei irlandeze, unde traficul a fost perturbat, pînă la intervenția poliției. Un impact clar al schimbărilor climatice asupra omului: toamna Halloween s-a suprapus peste primăvara April Fools’ Day. (S. G.)

Misterul celei mai misterioase melodii de pe Internet a fost rezolvat după 17 ani. Totul a început în 2007, cînd doi germani au digitalizat o înregistrare radio din anii ’80, pe care au publicat-o online. Piesa a stîrnit interesul iubitorilor de „lostwave”, un curent dedicat căutării melodiilor obscure și uitate. După o investigație amplă la care au participat mii de internauți, piesa pop germană a fost identificată drept „Subways of Your Mind” a trupei FEX, o formație germană din anii ’80, puțin cunoscută. Michael Haedrich, fost membru al FEX, a declarat că membrii trupei sînt „absolut bulversați” de atenția neașteptată. Mai ales că habar n-aveau de această „vînătoare” online. (S. G.)

S-AR PUTEA CA, ÎN FELUL ACESTA, CEI MAI MARI DISTRIBUITORI DE GĂURI SĂ ÎNCHIDĂ SPERANȚA

 

O școală olandeză a blocat accesul părinților la aplicația din care aflau notele copiilor, pentru a reduce stresul elevilor. Pauza de informare a fost programată inițial să dureze o lună, dar părinții care au votat decizia în proporție de 95% au propus să fie de zece săptămîni. S-ar putea ca, în felul acesta, să se reducă și stresul părinților. (A. M. S.)

Iubitorii de brînză, în alertă! Acum două săptămîni, unul dintre cei mai mari distribuitori de brînzeturi din Marea Britanie a anunțat că s-au furat 950 de roți de brînză cheddar de cea mai bună calitate. Indivizi cu identitate falsă au pretins că sînt negustori francezi de brînză, au făcut comanda, au cerut-o livrată într-un depozit londonez, au primit-o și au dispărut fără urmă – și ei, și brînza. Valoarea: peste 300.000 de lire sterline. Greutatea: cam două tone. Toată comunitatea producătorilor și comercianților de brînză a intrat în alertă și acum face apel la consumatorii de brînză cheddar (brînza națională britanică – există doar o mînă de producători autentici ai acestui gen de brînză în Anglia și Țara Galilor): oriunde mirosiți ceva dubios cînd cumpărați cheddar, raportați! Păgubiții par resemnați – ei își dau seama că sînt șanse mici să mai recupereze brînza și cred că marfa se va vinde în Orientul Mijlociu sau în fosta URSS unde, după cum știu ei, „nimeni nu pune multe întrebări cu privire la originea mărfii”. Dacă e așa, ceva urme ale acestei prețioase încărcături s-ar putea să fi trecut și pe la noi. Deși brînza cheddar nu e chiar genul meu, îmi fac datoria civică să semnalez chestiunea, bazîndu-mă pe vigilența dilematicilor de pretutindeni. (S. V.)

Cîteva (utile) avertismente Infocons: „Hisab joker – Nas de vrăjitoare pentru costume (risc chimic)”, „Lanternă de cauciuc (risc ecologic)”, „Astaron – Baloane gonflabile, într-o varietate de culori, unel cu modele de fotbal (risc chimic)”, „Berg Toys B.V. – Cerc de baschet cu mingi de baschet pentru trambulină (risc de leziuni)”, „Hasagei – Mîner de bicicletă din cauciuc negru”, „Colier format din mărgele filetate pe un cordon maro cu o închizătoare cu șurub din plastic destinată copiilor sub trei ani (risc de sufocare și strangulare)”, „Pegaz Toys – Jucărie gonflabilă cu buncăr”, „Enjoying – Mască de somn electrică gri”, „Scaun de înot gonflabil cu cap de unicorn și două găuri în partea de jos (risc de înec)”, „GLO ALL OUL – Păpușă de plastic cu păr blond și portocaliu și o rochie cu un model de flori”, „OMERTA – Apă de toaletă destinată bărbaților (risc chimic)”. Restul e tăcere. (M. P.)

Nici măcar nu începuseră să se închidă primele secții de votare pentru alegerile din SUA, că televiziunile noastre de știri titrau deja pe burtiere: „Cel mai strîns scrutin din istoria Statelor Unite“. În cele din urmă, Trump a cîștigat cu vreo cinci milioane de voturi mai mult decît Harris. S-ar putea face o enciclopedie cu multe volume despre cele mai mari prostii afișate de televiziunile din România. (A. M.)

Cătămărești-Deal, Șendriceni, Flămînzi, Curtești, Bucecea și Broscăuți, din județul Botoșani, vin cu aceste nume de firme: Covoare Albinuța SRL, Popăuți Lake SRL, Prăjiturela Cake 1907 SRL, Fair Football Together SRL, Speranța Copiilor SRL, Colect Fier Vechi Scorpion SRL, Okna Rai SRL, Cofetăria Poem SRL, La Brad Și Ford SRL, Arbitrum SRL, Masaj Pentru Viață SRL, Alternativ Biogagiuc SRL, Papa Nature & Son SRL, Firicel Construct SRL, Atelierul De Flori Visul SRL, Ono Beauty Onofrei SRL, Nobil Print SRL, Aka Bucătării Foișoare SRL, Montaje Cu Val SRL, BTS Lemn Frumos SRL, Scândurica Fermecată SRL, Expert Benefic SRL, Schițe De Gânduri SRL, Ograda Cu Pui SRL, Țăranii Necăjiți Cooperativă Agricolă. (D. S.)

Foto 1: F. Prica

Foto 2: M. Chivu

Share