Cu ochii-n 3,14

În pragul alegerilor europene, prim-ministrul francez, Gabriel Attal, a încurajat tinerii să meargă la vot.

Am tot auzit la elevii din sistemul de învățămînt privat sintagma „Mi-a dat detenție”. Se vorbește și despre introducerea acestor „săli de detenție” și în sistemul de stat. Aici ar urma să se retragă copiii care deranjează orele. Se pare că frica de scăderea notei la purtare și avertismentul au căpătat forme lexicale noi. Dacă cei pedepsiți vor avea și de citit în plus, cu siguranță „detenția” își va face treaba pe termen lung. (A. M. S.)

6 iunie 1944 nu a fost doar ziua debarcării Aliaților în Normandia (Ziua Z sau D-Day, celebrată de curînd la împlinirea vîrstei de 80 de ani – așadar, o zi octogenară), a fost și ziua cînd pe teritoriul Franței a ajuns guma de mestecat, adusă cu ei de militarii americani. Ea s-a aclimatizat perfect acolo, iar Franța ocupă astăzi locul al doilea în rîndul țărilor consumatoare de așa ceva, fiecare francez mestecînd, în medie, o gumă pe zi. De aici, dificultăți majore în păstrarea curățeniei stradale și a spațiilor publice, întrucît 350 de milioane de gume de mestecat sînt scuipate pe jos, anual, în Franța. Rezolvarea problemei a venit din partea unui întreprinzător pe nume Tanguy de Mauduit, care a creat în 2013 societatea Dégomme, specializată în eliminarea gumelor de mestecat abandonate pe diverse suprafețe. „Tehnica constă în a proiecta asupra gumei abur uscat, încălzit la 180º C, și un aditiv biodegradabil, ceea ce topește guma de mestecat, o face să își piardă aderența și o transformă în microsfere, totul în cinci secunde“, spune cel care a devenit, în unsprezece ani, lider de piață al acestui domeniu de nișă. (D. S.)

● În pragul alegerilor europene, prim-ministrul francez, Gabriel Attal, a încurajat tinerii să meargă la vot. Într-un videoclip postat pe rețelele sociale, Attal a subliniat importanța UE: Uniunea este cea care asigură calitatea prezervativelor și tot Uniunea a forțat Nintendo să înlocuiască gratuit joystick-urile Switch. Pe scurt, un proiect politic de nerefuzat. (S. G.)

Virgin Galactic – o companie americană care efectuează zboruri spațiale pentru turiști – și-a suspendat operațiunile pentru doi ani. Ar fi vorba de o pauză în care compania se va ocupa cu dezvoltarea unei noi serii de nave spațiale, mai rentabile. Navele cu turiști ale companiei depășeau altitudinea de 80 de kilometri, de unde se consideră că începe spațiul, iar pasagerii puteau observa de acolo curbura Pămîntului. Foarte educativ. În cei doi ani de pauză, probabil că va crește și mai mult numărul celor care cred că Pămîntul e plat. (A. M.)

Într-o emisiune la radio, despre posibilii candidați la președinție, un ascultător a declarat că el va vota cu Mircea Geoană. Întrebat dacă trecutul politic al acestuia nu contează, ascultătorul a răspuns că „alea erau alte vremuri, era alt context, acum domnul Geoană e cunoscut de americani și europeni”. Cu alte cuvinte: mintea românului de pe urnă. (S. G.)

În ziarul Libertatea de vineri, 14 iunie 2024, într-un anunț de la rubrica „Pierderi“, două nume greu de trecut cu vederea: „BOVINA Welch Ludmila declar pierdut și nul certificatul de cetățenie pe numele minorului BOVIN Ioann Ram Bogdan“. (D. S.)

Miercuri, 12 iunie 2024, formația Coldplay a susținut un concert pe Stadionul Național din București. Prețul unui bilet a fost între 200 și 400 de euro. Pe site-ul Hotnews.ro, Cătălin Tolontan face o melancolică analiză critică a episodului în care, invitat pe scenă de solistul trupei Chris Martin, tînărul manelist Babasha a fost huiduit de public. „Electoratul cenzitar s-a adunat pe Stadionul Național”, scrie jurnalistul. „Empatia s-a făcut zob, iar muzica sferelor a lăsat loc flegmei educate... Sîntem pe un butoi de pulbere, ca societate. Bucureștiul a pierdut alegerile... poate că și asta a contat... Un episod de război româno-român”. În josul paginii, comentatorul danco face lumină și pune, mai puțin dilematic, punctul pe i: „Nu e nici un război, frate. Pur și simplu, cine a dat o căruță de bani ca să asculte Coldplay nu vrea să asculte manele, atîta tot”. (M. P.)

 

E LIMPEDE CĂ UNELE IUBIRI SE EXPRIMĂ ÎNTR-UN SINGUR FEL (CU OCHII LUI) LA UN PAS DE APROXIMATIV

 

După ce s-au găsit microplastice în calota glaciară, în Groapa Marianelor și în sîngele nou-născuților, era de așteptat să se găsească și în spermă. În creier e limpede că avem deja. (M. C.)

Un american de 100 de ani, veteran de război, s-a căsătorit cu iubita lui octogenară de origine franceză în Normandia. Se pare că festivitatea s-a lăsat așteptată pentru a celebra totodată și împlinirea a 80 de ani de la debarcarea din 6 iunie 1944. Se pare că unele iubiri sînt dincolo de moarte și istorie. (I. M.)

Cînd ai dat între 400 și 500 de euro pe un bilet ca să vezi Coldplay live și la momentul maxim al concertului vine manelistul, e firesc să fii frustrat. Iar pe stadion, frustrarea se exprimă într-un singur fel. Oricărui om normal i se pare firesc. Nu și noilor profesori de învățămînt politic corect! Meseria lor e să vîneze fascistul și rasistul. Oricine are un ciocan în mînă vede în jur numai cuie, zice o vorbă. Numai că de data asta au dat-o-n bară. Majoritatea opresoare nu sînt cei care detestă manelele. În România, manelele sînt cel mai popular gen muzical. Minoritatea opresată sînt cei care detestă manelele. Uneori, minoritatea se manifestă ca atare – e rău? Iar cei care detestă manelele nu o fac pentru că sînt rasiști, ci pentru că le repugnă cultura manelelor, care exaltă interlopii, face galoane din anii de pușcărie, cultivă tupeul și opulența stridentă, e insuportabil de misogină și profund ineptă. Eu, unul, cînd aud că cineva detestă manelele, îl suspectez de bun-simț și de bun gust. Aud că presa noastră vigilentă îl suspectează de rasism. E rîndul meu să suspectez presa noastră vigilentă de prostie... (S. V.)

Gustul ciudat al cafelei ar trebui să vă dea de bănuit și să vă îndemne la investigații. Un american chiar și-a instalat, din acest motiv, camere de supraveghere în bucătărie. Astfel, a putut vedea cu ochii lui cum soția cu care se afla în proces de divorț, deși locuiau încă în aceeași casă, îi toarnă zilnic înălbitor în filtrul de cafea. Înainte de aceasta, bărbatul a folosit benzi de testare a apei din piscină și așa a constatat un nivel ridicat de clor în băutură. El le-a declarat anchetatorilor că este aproape sigur că femeia, cu care avea un copil, a încercat să-l omoare pentru a încasa indemnizația de deces. Făptașa a fost condamnată, pînă la urmă, la trei ani de închisoare cu suspendare, dar asta după ce a stat ultimul an în arest pentru că nu și-a permis să plătească cauțiunea de 250.000 de dolari. (A. A. D.)

O știre la limita suprarealității: „La un pas de tragedie într-o comună din județul Iași: un tînăr care traversa strada a ajuns la Urgențe după ce a fost accidentat chiar de mașina care îi aducea tortul de ziua lui. La volan se afla prietenul său, care a declarat că nu a putut frîna pentru a nu răsturna tortul”. (M. C.)

● Un grup de ultimi cai sălbatici din lume s-au întors în Kazahstanul lor natal, după o absență de aproximativ 200 de ani. Cei șapte cai, proveniți de la grădini zoologice, patru iepe din Berlin și un armăsar și alte două iepe din Praga, au fost transportați în țara din Asia Centrală cu un avion de transport al forțelor aeriene cehe. Știrea asta ar putea fi începutul unui fantasy. (A. M. S.)

 

Foto: M.Pleșu

Share