Cu ochii-n 3,14

Deci propun ca prescripția în asemenea cazuri să opereze invers, mai degrabă ca un termen suspensiv: mita e mită, dar esteticianul să fie pedepsit numai după ce siliconul se lasă.

SÎNTEM CU TOȚII TINERI ȘI O SIMȚIM MEREU ÎN LUMEA NOASTRĂ NEDEFINITĂ, FIE CĂ E VORBA DE CENUȘA GÎNDIRII SAU DE VARIANTA IMPROVIZATĂ A CUIVA. PE DE ALTĂ PARTE, CICĂ FAPTELE DIN COPILĂRIE S-AU PRESCRIS

 

Printr-o curioasă formă de globalizare datorată schimbărilor climatice și tehnologiilor recente, omenirea pare să fi devenit reductibilă la două tipologii naționale: sîntem cu toții britanici (vorbim întruna despre vreme) și japonezi (fotografiem tot ce ne iese în cale). (M. P.)

Fără comentarii (ar fi superflue), o știre dintr-un jurnal TV: „Doi tineri au murit în timp ce se înecau într-un lac“. (D. S.)

Bun titlul ăsta din presa franceză: „Planeta ia foc, prețurile la fel”. Încălzirea globală înseamnă că vom plăti mai mult pentru tot. De la prețul uleiului de măsline la cel al producției de vin, totul se leagă și o simțim mereu pe pielea noastră. Lanțul trofic se aplică nu doar în natură, ci și în buzunarele locuitorilor planetei. (A. M. S.

Federația indiană de fotbal l-a acuzat pe selecționerul Igor Stimac că s-ar fi folosit de un astrolog pentru a-și alege jucătorii. Federația a declarat că a fost „șocată să constate că acesta se bazează pe un astrolog pentru a determina convocarea jucătorilor (și) selecțiile echipelor”. Scandalul vine după ce și fostul antrenor al Franței, Raymond Domenech, a recunoscut că a folosit horoscopul jucătorilor în alegerile sale. Dacă e să judecăm la rece, în lumea noastră, printre singurele repere de încredere au rămas stelele. (S. G.)

Specialiștii spun că depresia, boala tot mai răspîndită și care afectează deja aproape 300 de milioane de oameni din întreaga lume, ar avea șase „subtipuri” sau „biotipuri”. Ultimul dintre acestea este numit „biotipul nedefinit”. Adică nu prea se știe nimic despre el, nu poate fi catalogat și nu poate fi detectat prin imagistica cerebrală. O depresie nedefinită. Vă rog să n-o luați în nume de rău, dar acest subtip e numai bun pentru amatorii de concedii medicale. (A. M.)

Un articol de pe site-ul Adevărul ne dezvăluie care sînt cele mai eficiente rugăciuni pentru examene, fie că e vorba de Evaluarea Națională, de Bac sau de cele din sesiune. Se pare că înaintea examenului cele mai recomandate sînt rugăciunile adresate Sfîntului Nicolae și Sfîntului Antonie. În sala de examen trebuie rostită o rugăciune către Iisus, pentru ca eforturile amărîților examinați să nu fie zădărnicite, iar părinții, în curtea școlii, se roagă la Duhul Sfînt pentru ca rezultatul examenului să nu zădărnicească investiția în meditații și mici atenții pentru profesori. Mă gîndesc că m-aș teme să fac investiții bazate pe rugăciune. Dar, în sfîrșit, unii sînt cu astrele, alții cu rugăciunea, cred că asta ne mai ține în viață. (I. M.)

Italienii au redeschis pentru public o plajă care a fost acoperită de cenușa Vezuviului într-o erupție din anul 79 d.Hr. Cîrcotașii ar putea observa că lucrările au durat cam mult. (A. M.)

Peste șase sute de pelerini arabi au murit din cauza complicațiilor provocate de căldura extremă (peste 50 de grade Celsius) în timpul pelerinajului de la Mecca. Infarcturi, atacuri cerebrale... Conform gîndirii mistice religioase, au murit fericiți. (M. C.)

După ce am rîs noi de salata bœuf fără bœuf, e rîndul francezilor să vadă cum e cu blasfemiile culinare. La Jocurile Olimpice, în meniul sportivilor va exista varianta vegetariană a mîncărurilor franțuzești, deci bœuf bourguignon fără bœuf. (A. M. S.)

O femeie a fost descoperită după ce a trăit mai bine de un an pe acoperișul unui supermarket din Michigan. Mai exact, în interiorul siglei triunghiulare, care permitea accesul printr-o ușă mică. Acolo, femeia și-a organizat o adevărată încăpere unde se aflau hainele ei, o saltea, un mini-birou dotat cu computer și imprimantă și o mașină de cafea. Ea mai fusese văzută prin magazin, dar nimeni nu bănuia că seara se retrage deasupra lui. A fost depistată de muncitorii care veniseră să repare acoperișul. Femeia, care se pare că avea un serviciu, a fost de acord să evacueze camera improvizată și a refuzat să primească ajutorul destinat persoanelor fără casă. (A. A. D.)

Unui american, Joey Chestnut, campion de 16 ori la concursul tradițional din New York de mîncat hot dog, organizat pe 4 iulie, i-a fost interzisă participarea, din cauză că a semnat un acord cu o companie vegană. Organizatorii au declarat că sînt „devastați” că Chestnut va fi absent anul acesta din competiție, însă regulile interzic participarea cuiva care reprezintă o firmă concurentă. Lăsînd la o parte numele firmei vegane, Impossible Foods, chiar poate fi considerat rival un cîrnat din plante, iarbă și semințe? (S. G.)

Cu doi ani în urmă, o balenă albă (beluga) venită tocmai din Oceanul Arctic a ajuns, intrînd pe rîul Sena, aproape de Paris. Sub amenințarea bombardamentelor rusești și în condițiile resurselor tot mai împuținate (mamiferele acvatice au nevoie de 130 de kilograme de pește pe zi), delfinariul din Harkov, Ucraina, a decis zilele trecute evacuarea lui Plombir și a Mirandei, două balene beluga în vîrstă de 15, respectiv 14 ani. O echipă de specialiști din Spania și SUA i-au asistat pe ucraineni într-o operațiune de 36 de ore, în care cele două balene au călătorit 900 de kilometri pe cale terestră, din Harkov pînă la Chișinău via Odessa, și încă 3.000 de kilometri pe calea aerului, de la Chișinău la Valencia, destinația finală din Spania. Vremuri de bejenie pentru balenele beluga, s-ar putea spune. Pe de altă parte, să dai Oceanul Arctic pe Paris și Harkovul pe Valencia nu-i chiar atît de rău. (M. P.)

Într-un Mega Image de pe Șoseaua Ștefan cel Mare, bodyguard-ul i se laudă unei casierițe, strigînd cît îl ținea gura dintre rafturi: „L-ai văzut pe ăla mic? L-am prins la ciordeală! Voia cică lumînări de tort, să-i pună lu’ mă-sa pe mormînt”. (M. P.)

Lupta anticorupție continuă! A venit vestea că un grup destul de mare de medici esteticieni, care fuseseră trimiși în judecată pentru că primiseră „atenții” ca să monteze cum se cuvine silicoane în sînii mituitoarelor, au scăpat de belele pentru că judecătorii au constatat că faptele s-au prescris. Vă dați seama cît de dificilă a fost speța dacă durata procesului a ajuns la zece ani? Era și cazul s-o lase baltă judecătorii, că prea era complicată treaba. Astfel, ne lămuresc agențiile de presă, nici mituiții și nici mituitoarele nu vor mai fi pedepsiți. Mă întreb doar dacă nu cumva termenul de prescripție pentru asemenea infracțiuni ar trebui corelat cu durata de „funcționare” a implanturilor. Ar fi o victorie tristă a luptei anticorupție și o amară ironie să pedepsești un estetician pentru un silicon care încă impresionează și, ca să zic așa, își face bine treaba. După faptă și răsplată ar trebui să fie principiul în acest caz. Fapta bună, temeinică, bine aduce. Deci propun ca prescripția în asemenea cazuri să opereze invers, mai degrabă ca un termen suspensiv: mita e mită, dar esteticianul să fie pedepsit numai după ce siliconul se lasă. (S. V.)

Locul foștilor parteneri nu este la petrecerea de nuntă! O dovedește povestea unei americance de 27 de ani care n-a fost de acord ca fosta iubită și prietenă din copilărie a viitorului mire să fie prezentă la acest eveniment. Ar fi acceptat-o la ceremonie și să apară în fotografii, dar atît. Partenerul, cu care era împreună de patru ani, nu a dorit sub nici o formă să o omită pe fosta de pe lista invitaților la petrecere, spunînd că vrea toți prietenii din copilărie lîngă el, apoi și-a acuzat logodnica de gelozie și s-a mutat cîteva zile de acasă. Întreaga istorie a apărut pe Internet, iar oamenii au sfătuit-o să-l părăsească și să nu înceapă o căsnicie în care ea nu ar fi pe primul loc. În cele din urmă, nunta a fost amînată pînă spre sfîrșitul anului viitor întrucît miresei i-a dat de gîndit felul în care partenerul ei a ales să trateze acest conflict: i-a întors spatele, așteptînd să se calmeze. (A. A. D.)

Foto: M. Plesu

Share