IMAGINILE ÎN LIMBA ROMÂNĂ AU ARĂTAT CĂ TREI DIN PATRU OBIECTE DE VALOARE SEAMĂNĂ FOARTE MULT CU UN ACCIDENT AFECTIV
● Cercetătorii de la Colegiul Regal Veterinar din North Mymms spun că hipopotamii chiar zboară într-un fel, după o examinare minuțioasă a imaginilor în care se vede că, atunci cînd animalele puternice ating viteza maximă, chiar par că decolează. Imaginile au arătat că hipopotamii își ridică toate picioarele de la sol simultan pînă la 15% din timpul în care aleargă, cel mai adesea pentru a-și alunga rivalii hipopotami, arată studiul. Și uite așa, zicala „cînd o zbura porcul” își mai pierde din putere și relevanță. (A. M. S.)
● Un nou cuvînt începe să ia cu asalt limba română. Citesc într-un articol că în universitățile din Statele Unite există, în rîndul tinerilor cercetători, o adevărată epidemie de a-și impune „invențiunile”, așa că cel mai popular verb este „to coin” – a inventa/patenta. Nici cercetătorii români n-au rămas mai prejos. Așa se face că la conferințele în limba română este tot mai frecventat verbul „a coina”. Eu coinez, tu coinezi, el/ea coinește… Limba are această putere de e revela cele mai abominabile lucruri pe care le poate produce mintea umană. (I. M.)
● Potrivit unui sondaj publicat în Franța, trei din patru francezi visează să devină bogați. Pentru majoritatea, bogăția înseamnă să aibă între 20 și 30 de milioane de euro. Pentru a-și îndeplini aceste visuri de îmbogățire, respondenții au fost de părere că ar trebui să investească în imobiliare (58%), să muncească mult (55%), să joace la loterie (38%), să aștepte o moștenire (27%) sau să devină influencer (26%). 11% au spus că pentru a se putea îmbogăți ar trebui să se căsătorească cu o persoană bogată. Cum salariul mediu în Hexagon este de 1.930 de euro, cred că pentru a deveni bogată e suficient să devin franțuzoaică. (S. G.)
● Un cuplu din New York a început să practice pescuitul cu magneți în lacuri în timpul pandemiei, în ideea că ar putea găsi obiecte de valoare scufundate. Practic, se leagă un magnet puternic la capătul unei sfori și se cufundă în apă, în speranța că va atrage metal. Dintr-un lac al cartierului Queens cei doi au extras, la începutul acestei veri, un seif plin cu bancnote și fără nici un act în el. Aproape 100.000 de dolari erau, deteriorați de apă. De la poliție li s-a spus că pot păstra prada, nefiind asociată cu vreo infracțiune, iar proprietarul seifului fiind imposibil de depistat. Cuplul a declarat pentru BBC că deține o colecție de „comori” pescuite astfel: puști vechi, monede, bijuterii, grenade din al Doilea Război Mondial, ba chiar și o motocicletă. (A. A. D.)
● Au început să se vehiculeze potențiali înlocuitori ai președintelui Joe Biden pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Printre aceștia este guvernatorul Californiei, Gavin Newsom. Personal, i-aș da șanse de cîștig, căci seamănă foarte mult cu actorul Matthew McConaughey. Dacă s-ar găsi un înlocuitor și pentru Donald Trump care să semene cu Woody Harrelson, sînt convinsă că politica mondială ar lua o turnură pozitivă. (S. G.)
● Un ofiţer german de poliţie şi-a pierdut locul de muncă după ce a furat aproximativ 180 de kilograme de brînză cheddar dintr-un camion răsturnat, după un accident rutier. „Acuzatul a dus o parte dintre pachetele de brînză la biroul poliţiei”, conform instanţei. Dar se presupune că a păstrat nişte brînză și pentru acasă. Bietul neamț gurmand… (A. M. S.)
● O lovitură cumplită pe plan politic, personal și afectiv pentru dl Mihail Neamțu (autorul, printre altele, al volumului Fenomenul Trump și America profundă. Cum a înfrînt un businessman sistemul politic și proprietarul site-ului mihailneamtu.eu, în care trei articole din cinci îl elogiază pe fostul președinte american Donald Trump): potrivit unor prestigioase platforme de știri false, semi-știri și non-știri (Facebook, stiripesurse.ro, activenews.ro, replicaonline.ro, ecopolitic.ro, Gândul/Marius Tucă Show, Realitatea, Amos News, Epoch Times, Solid News etc.), Donald Trump ar fi trimis o scrisoare de încurajare și susținere a candidaturii pentru funcția de președinte al României – dar nu lui Mihail Neamțu, admirator, susținător fervent și monograf – nu! –, ci unui gujat oarecare, pe nume Cozmin Gușă! (M. P.)
INEVITABIL, ACUM AU APĂRUT VECINII, CA SĂ VEDEȚI CĂ FOARTE PUȚINI MAI ÎNȚELEG CE AU DE GÎND
● O tînără specialistă în marketing (detaliul e important doar ca să înțelegem că eroina acestei întîmplări nu e chiar o lunatică, ci o persoană destul de pragmatică) a întîrziat recent un zbor din Dallas spre Orlando pentru că, abia îmbarcată, a început să țipe isteric, arătînd spre diferiți pasageri, că nu sînt reali, că sînt zombi, și a cerut să fie imediat debarcată. Iar către ceilalți pasageri, „cei reali”, a strigat că e treaba lor dacă vor să moară în acel zbor, dar ea nu vrea. A fost debarcată. Numai că trăim în era telefoanelor mobile și mulți dintre pasageri, zombi sau nu, au filmat-o și au postat pe rețele. Filmările au devenit virale. Inevitabil, au apărut memele. În fine, cîteva zile mai tîrziu, specialista în marketing a postat ea însăși o filmare cu sine în care își cere scuze, spune că a avut un moment „mai dificil”, că n-ar fi trebuit să-și piardă cumpătul. Și mai spune că a apreciat memele apărute, că a rîs chiar și că umorul colectiv a făcut-o să se simtă mai bine. Ceea ce sper să se întîmple și cu dumneavoastră, citind această rubrică, scrisă, vă garantez, de oameni reali. (S. V.)
● Bill Clinton, președintele american în funcție acum 30 de ani, este mai tînăr decît ambii candidați de acum la președinția SUA. (M. C.)
● Un pensionar de 81 de ani din California a fost arestat de poliție și acuzat că ar fi „trăgător în serie”, dar cu praștia. Vreme de un deceniu, bărbatul se pare că și-a terorizat vecinii, spărgîndu-le geamurile și parbrizele. La domiciliul acuzatului s-a găsit, pe lîngă praștia vinovată de distrugeri, și un stoc de rulmenți cu bile. (A. A. D.)
● Ca să vedeți ce însemna cu adevărat o știre acum 136 de ani, transcriu aici, cu emoție, una pe care am citit-o în ziarul Telegraful din ziua de duminică, 20 martie 1888: „Un câine alerga ieri în fuga mare pe strada Radu Vodă, având în gură o căldare în care se afla 3 lingurițe. Cu chiu cu vai câinele a fost prins și dus la secția 3“. Dar astăzi (din păcate, cred), actualitatea e alta. Unde sînt cîinii cu o căldare-n bot de altădată, unde-au ajuns cele trei lingurițe pe care le duceau? Poate doar secția 3 să fi rămas pe undeva. (D. S.)
● Niciodată omenirea n-a cunoscut mai puțin ca acum menirea unui semn de punctuație cum se întîmplă în acest moment cu virgula. Nu doar că foarte puțini îi mai înțeleg rostul și mai știu și cum s-o folosească în postările de pe Facebook, dar în subtitrările spectacolelor străine, jucate la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, virgula a fost un element de punctuație aleatoriu: exista, dar rareori acolo unde-i era locul. (M. C.)
● Într-un mormînt roman vechi de circa două mii de ani, cercetători spanioli au descoperit un vas care conținea vin lichid. Ar fi cel mai vechi vin în stare lichidă descoperit vreodată. A fost alb, dar în timp a devenit roșu. Mai mult, cercetătorii au făcut macabra descoperire că vinul din vasul funerar era amestecat cu cenușă umană. Asta nu poate să nu amintească de bancul acela pe care-l spuneam în copilărie, cum că doi canibali cereau o cană din cenușa rezultată în urma unei incinerări. Întrebați ce au de gînd cu ea, canibalii au răspuns că vor să-și facă un nes. (A. M.)
Foto: M. Chivu