Cu ochii-n 3,14

Spre binele înmormîntării, Chile nu a fost învinsă

SPRE BINELE ȚĂRII, VISUL INDUSTRIEI DE PAPUCI POATE SALVA CAUZA SECRETELOR GLOBALE

 

O înmormîntare a fost întreruptă de membrii unei familii chiliene pentru a viziona meciul de fotbal dintre Chile și Peru de la Copa America. Spre binele înmormîntării, Chile nu a fost învinsă. (M. C.)

Nu știu dacă e vreun cetățean român care să nu fi văzut pe șoselele patriei panourile publicitare cu cartea lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, Un ostaș în slujba țării. Potrivit investigației Snoop, campania publicitară a costat deja două milioane de euro. Cel mai scump „autor” nu a publicat încă nimic. De banii ăștia ar putea să apară și cartea, și filmul în același timp. (A. M. S.)
Pe un panou publicitar, un sfat imperativ (aproape o poruncă): „Hrănește-ți visul!“. Habar n-aveam că visul poate fi hrănit cu gyros. (D. S.)

După lansarea pe Netflix a documentarului The Man with 1000 Kids, în care apare un „donator în masă” pe nume Jonathan, de origine olandeză, se pare că a izbucnit o întreagă criză. În Olanda, mai mulți oameni deveniți părinți pe cale medicală au depus numeroase cereri de identificare a donatorului la banca de spermă Stichting Donorkind. Au fost înființate mai multe grupuri de sprijin pentru părinții care vor să afle dacă sperma a provenit de la un donator în masă. Mă gîndesc la ce-o fi în sufletul acestor donatori să știe că au populat orășele cu copiii lor. Mai mult, mă gîndesc cum se vor întîlni peste zeci de ani acești oameni și poate vor forma cupluri fără să știe că sînt frați. Nu știu dacă viitorul va fi chiar atît de cinic, dar asta sigur va constitui viitorul plot al industriei de telenovele. (I. M.)

Avertizările săptămînii, de la Infocons: „Categoria F2 tuburi împușcat, 1 împușcat, NEC 17,3 gr (focurile de artificii pot izbucni sau elibera material arzător prea aproape de sol)”, „STAWSCY – O jucărie moale în formă de băutură cu un pai (materialul fibros de umplutură al jucăriei estre ușor accesibil datorită fermoarului)”, „FROOTIMALS, GIGGLE – Jucărie din lemn sub formă de albină destinată copiilor cu vîrsta de 12 luni și peste (vîrfurile antenelor se pot desprinde cu ușurință, un copil mic le poate pune în gură și se poate îneca)”, „MEILIYA – Costum de Crăciun elegant cu fustă din tul roșu, clopoței în miniatură și bentiță”, „Papuci albi din plastic PVC. Papucii sînt deschiși în față, cu o reprezentare a unui nor pe partea laterală”, „Youreka – Un joc de plastic în formă de cerc care se joacă și se rotește. În mijloc sînt pești de plastic care deschid bezeaua. Peștii sînt prinși folosind tije de plastic”. (M. P.)

O domnișoară de onoare s-a simțit suficient de confortabil la petrecerea „burlăcițelor” încît și-a dat jos hijab-ul, acel voal care le acoperă femeilor musulmane părul și gîtul, lăsîndu-le fața descoperită. În seara cu pricina s-au făcut fotografii ce au fost postate pe Instagram, ceea ce a dus la un conflict între cele două vechi prietene, colege pînă și de grădiniță, conflict ajuns pe rețelele sociale. Femeia musulmană a declarat că purtarea hijab-ului este alegerea ei și că ar dori ca pozele cu pricina să nu apară în spațiul public. Viitoarea mireasă însă a refuzat să le șteargă, pretinzînd că acelea sînt cele mai reușite fotografii de la eveniment. Nici măcar logodnicul ei, care a intervenit pentru a salva prietenia dintre cele două femei, nu a reușit să o convingă să renunțe la imagini. Mai amuzant este că cele care au găsit povestea pe Reddit au adăugat, la rîndul lor, necazuri pe care le-au avut ca domnișoare de onoare, postură care devine din ce în ce mai ingrată, se pare. (A. A. D.)

Primăria oraşului Haga l-a somat pe premierul Olandei, Dick Schoof, să îşi evacueze biroul, din cauza pericolului de incendiu. Cancelaria prim-ministrului susţine că are dificultăţi cu mutarea sistemelor informatice, din cauza secretelor de stat implicate. Clădirea, Het Torentje (Turnulețul), se află pe malul unui lac, iar funcţionarii se încăpățînează să rămînă, deși nu mai pot folosi fierbătoare pentru cafea sau ceai. Cînd lucrezi pe malul lacului, incendiul pare o îngrijorare nesemnificativă. (S. G.)

Autoritățile peruane au găsit, în sfîrșit, cadavrul unui alpinist american care dispăruse în 2022 în Anzi. L-au găsit datorită încălzirii globale care a topit ghețarii dezvăluind astfel trupul congelat al alpinistului în vîrstă de 22 de ani. (M. C.)

 

TOTUȘI, FOLOSIREA PARFUMURILOR EMOȚIONANTE SE TRANSFORMĂ ACUM ÎN SLĂBICIUNE

 

O școală din Texas (SUA) a interzis elevilor să mai poarte haine de culoarea neagră. Potrivit directorului școlii, culoarea neagră este mai degrabă asociată cu depresia, probleme de sănătate mintală și criminalitatea, decît cu niște „copii fericiți și sănătoși, gata să învețe”. Totuși, conducerea școlii permite elevilor să poarte cîteva piese de îmbrăcăminte negre sau ținute negre complete, în zile de îmbrăcăminte liberă. (S. G.)

Dolce&Gabbana a lansat un nou parfum „alcohol-free” pentru căței. Se numește „Fefé”, în onoarea (sic!) cățelului lui Domenico Dolce, coproprietar al firmei, și costă 99 de euro (100 ml). O controversă a apărut deja: sînt veterinari care cred că e o idee proastă să parfumezi cățeii sau pisicile pentru că mirosul acesta artificial interferează cu simțul mirosului animalului, altfel esențial pentru orientarea sa în mediul lui de viață, dar sînt și veterinari care spun că parfumul e testat, făcut cu grijă și nu ridică probleme. Cum nu mă pricep (nici cățel n-am), nu știu ce să zic, dar remarc o observație de bun-simț a unei doamne care a fost oprită de jurnaliștii italieni în timp ce își plimba cățelul prin grădinile Vilei Borghese și i s-a cerut părerea cu privire la parfumul  „Fefé” și la controversa iscată: „Folosirea parfumurilor pentru cîini și, în special, a parfumurilor de brand mi se pare că e parte a unui proces exagerat de umanizare a animalelor noastre de companie”. Și mie. (S. V.)

Cel mai vechi calendar din lume, sculptat pe un stîlp antic în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, a fost descoperit de arheologii britanici. Sistemul de măsurare a timpului, descoperit în situl Göbekli Tepe din munții Anatoliei din Turcia, sugerează că oamenii înregistrau cu exactitate datele cu 10.000 de ani înainte de a fi documentat în Grecia, pentru anul 150 î.Hr. În epoca digitalizării totale, aceste descoperiri sînt și mai emoționante. (A. M. S.)

Spaniolii au început o operațiune de sterilizare a țînțarilor, în scopul stopării febrei denga, boală transmisă de aceștia la oameni. În aceste condiții, vorba noastră „a face din țînțar armăsar” devine desuetă. Armăsarul se transformă acum în cal. Dar dacă sterilizarea micilor insecte a fost considerată mai civilizată decît clasica stîrpire, ar trebui să li se atragă atenția celor în cauză că și mai civilizat ar fi să aplice țînțarilor metode contraceptive. Sau, de ce nu, să-i învețe să folosească prezervative. (A. M.)

„Moș Voltaren-Nurofen” – așa-i zic farmacistele – e un nevoiaș mai aparte, politicos și destul de îngrijit, care se postează uneori în fața unei farmacii Catena de pe Calea Dorobanți și te întreabă, dacă vede că ai de gînd să intri-n prăvălie: „Îmi luați și mie un Voltaren, vă rog?”. Iar dacă simte vreun dram de slăbiciune sau disponibilitate, adaugă degrabă: „...și un Nurofen, dacă se poate. Mulțumesc!”. (M. P.)

Share