Cu ochii‑n 3,14

În Biserica Anglicană există voci care cer ca împărtășania să fie fără gluten și fără alcool.

DUPĂ ȘAPTE ANI DE INTERVENȚII SUBTERANE, MEMORIA FĂRĂ GLUTEN A REVENIT LA SUPRAFAȚĂ

 

 Un alt record național s-a înregistrat zilele acestea. Un candidat la examenul pentru obținerea permisului de conducere a reușit să obțină carnetul după șapte ani de încercări și fix 60 de examene eșuate. Popor mic, pe cale de dispariție, dar ambițios. (I. M.)

 În caz că aveți trebuință de un alpinist cu experiență, acesta poate „executa cu seriozitate“ (am aflat de la rubrica „Prestări servicii“ din ziarul Libertatea de vineri, 21 februarie 2025) diverse intervenții la coșuri, streșini și la opritorul de zăpadă. Altfel spus, o ascensiune pe Everestul domestic. (D. S.)

 Elon Musk a încheiat o nouă afacere cu autoritățile din Dubai, privind crearea unei rețele de tuneluri rutiere subterane. The Boring Company, compania miliardarului, a construit deja un sistem similar în Las Vegas, cu mașini Tesla. Bineînțeles, avînd un asemenea nume predestinat (boring înseamnă „plictisitor”), compania nu putea să facă altceva mai sprințar în Dubai, precum crearea unei rețete de ciocolată cu fistic și cataif. (S. G.)

 Dacă vă doriți o băutură bună și pentru inimă, și pentru creier, o recomandare bazată pe studii recente din SUA și Italia este vinul roșu (în cantități moderate). El conține resveratrol, un antioxidant puternic, care acționează în cîteva minute și reglează atît zahărul din sînge, cît și colesterolul. Vinul roșu mai are și polifenoli, care scad riscul de apariție a osteoporozei și a cancerului, susțin sănătatea inimii și a vaselor de sînge, dar și a creierului, îmbunătățind memoria și reducînd factorii de risc ai demenței. (A. A. D.)

 Vremurile se schimbă, așa că în Biserica Anglicană există voci care cer ca împărtășania să fie fără gluten și fără alcool. Cu pîine și vin, dar în variantă hipsterească. (A. M. S.)

 Un tînăr chilian vîslea în largul localității Punta Arenas, Patagonia, cînd o balenă cu cocoașă a ieșit brusc din apă și l-a înghițit, cu tot cu caiacul său galben. Cîteva secunde mai tîrziu, tînărul a revenit la suprafață, scuipat fiind de balenă. Cercetătorii ar trebui să noteze această informație crucială: balenele cu cocoașă detestă gustul de caiac galben. (S. G.)

 

ÎNSĂ NIMIC NU E MAI TRECĂTOR DECÎT ECHIVALENTUL ETICHETEI „ORIGINAL“, CEEA CE ÎNSEAMNĂ CĂ GUVERNUL DE CAUCIUC NU ARE INTENȚIA SĂ INTERZICĂ O ANXIETATE

 

 O echipă amplă de specialiști de toate felurile din Londra și Cairo a reușit să detecteze mirosul mumiilor egiptene. Se știe că mumificarea era un proces care avea o puternică dimensiune olfactivă datorită ierburilor și uleiurilor folosite. Însă nimic nu e mai trecător decît mirosul. Așadar, reconstituirea unui miros de acum cîteva mii de ani nu e treabă ușoară. Folosindu-se de oameni, veritabili campioni ai mirosului, și de computere, sus-numiții specialiști au reușit. Mirosul mumiilor este „lemnos, condimentat, dulce, în general plăcut”. Nu putea fi altfel din moment ce știm că se foloseau rășini și uleiuri de pin, cedru și ienupăr. Dar poate vă întrebați la ce bun asemenea cercetări. De ce ar cheltui cineva resurse de toate felurile ca să recompună mirosuri de mult pierdute? Folosul este, recunosc, incert, dar cercetătorii au spus că asta îi ajută mult pe muzeografi, care de acum înainte vor putea alcătui și o ambianță olfactivă în sălile de muzeu unde se vor expune mumii egiptene. Nu ne vom mulțumi să le vedem, le vom și mirosi, așadar. Progres, nu glumă! (S. V.)

 „În curînd vom avea pe cărțile noastre eticheta «ChatGPT free». Va fi echivalentul etichetei «Bio» pe alimente. Cărțile produse intelectual (echivalentul artizanalului «manual») vor fi scumpe și se vor adresa unor elite mofturoase” – de pe contul de Facebook care-și spune Radu Exiguul, autodescris drept „cărturar, fariseu”. (M. C.)

 Un tablou reprezentînd un pescar care fumează pipă și își repară năvodul, cumpărat la un tîrg de vechituri din Minnesota, SUA, cu 50 de dolari, s-a presupus a fi o pictură a lui Van Gogh care valorează 15 milioane de dolari. În timpul șederii sale într-un azil din sudul Franței, se pare că Van Gogh ar fi creat nu mai puțin de 150 de picturi, dar și numeroase reproduceri după lucrările altor artiști. Cea despre care vorbim a fost semnată „Elimar”, iar experții de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam o mai văzuseră în 2019, cînd s-au îndoit de autenticitatea ei. De atunci, un raport de 450 de pagini, care a costat nu mai puțin de 30.000 de dolari, a fost elaborat de cercetătorii unei companii internaționale care a preluat tabloul și care încearcă să-i ateste autenticitatea. În ciuda tuturor datelor, poziția muzeului din Amsterdam a rămas neschimbată: „Elimar“ nu este un Van Gogh original. (A. A. D.)

 „Dispărem pe cale naturală”, spune titlul unei știri mult comentate zilele astea. Se pare că în România s-au născut sub 150.000 de copii în 2024, ceea ce înseamnă un record negativ pentru ultimii 100 de ani. Desfășor sutele de comentarii și aflu că oamenii sînt fie egoiști, fie nu fac copii fiindcă s-a anulat turul II, fie din cauza unor predicții asupra „viitorului președinte”, toate scrise parcă în stilul unui absolvent de grădiniță. Mă gîndesc că nu e nimic rău în statistica asta. Unele specii e mai bine că nu se înmulțesc. (I. M.)

 Premierul Scoției, John Swinney, a emis o declarație prin care își informează cetățenii că Guvernul nu are intenția să interzică pisicile. Nu, nu e vorba de cele de pe Facebook, cum s-ar putea crede, ci de pisicile domestice reale. Un grup de cercetători a întocmit un raport prin care se evidențiază grava amenințare pe care pisicile o constituie la adresa faunei sălbatice a Scoției. Cică, în tot Regatul Unit, pisicile ucid anual circa 700 de milioane de păsări. Raportul sugerează și măsuri de izolare a pisicilor, eventuala obligativitate de a le ține numai în interior sau în lesă, ceea ce i-a alarmat pe deținătorii și iubitorii de pisici, care au crezut că ar fi vorba deja de interdicții oficiale. Se pare că Guvernul va trebui, totuși, să ia niște măsuri pentru protecția păsărelelor aflate în pericol. (A. M.)

 Noi pericole semnalate de Infocons: „Set de vagoane cu 360 de piese. Include 549 cm de piste luminiscente, copaci decorativi și semne de circulație, o rampă roșie cu patru căi și două mașini electrice”, „PUNCH ME! – Păpușă de jucărie cu baterie, 23 cm înălțime, destinată reducerii stresului”, „QINYI Toys – Jucărie de scăldat cu baterie în formă de balenă, inclusiv o bază suplimentară galbenă pentru uz terestru”, „Jucărie de baie din plastic care împrăștie apa printr-o duză de pulverizare cu orificiu de suflare”, „Nbnuobiqi – Kit de ceramică de jucărie, inclusiv un motor alimentat de baterii”, „Cutie de scule din plastic alb și albastru, măsurînd aproximativ 40 x 30 x 30 cm. Umplute cu unelte de joc (inclusiv un șurubelniță)”, „Unelte de coafat pentru păr de jucărie, inclusiv o mașină electrică de împletit, un pieptene, perle păr, benzi de cauciuc”, „Bossram – Set de două curele galbene pentru bagaje, din fier și poliester, cu încărcare maximă de 250 kg”, „Auto-înșelăciune. Produs vîndut online, în special prin intermediul Amazon”, „Set de patru lanțuri de suport pentru suzetă”. (M. P.)

 Apelurile telefonice, cîndva principalul mod de comunicare, induc acum anxietate multor persoane din Generația Z, un fenomen cunoscut sub numele de „telefobie”. Ea este „o teamă sau o anxietate legată de efectuarea și primirea apelurilor telefonice”. Se atribuie acest lucru dependenței de mesaje text, note vocale și rețele sociale, care au înlocuit apelurile tradiționale ca funcție principală a smartphone-urilor. Adevărul e că, ușor-ușor, o să începem să ne speriem cu toții cînd o să ne sune telefonul. (A. M. S.)

Share