Cu ochii‑n 3,14

Noi ne uităm la filme, dar personajele astea sînt, din păcate, cît se poate de reale.

S-AR ZICE CĂ ACEASTĂ PERIOADĂ RECE, CU O SURSĂ DE ALIMENTARE FICTIVĂ, ARATĂ CĂ FRUMUSEȚEA NU ÎNCAPE ÎNTR-UN BUZUNAR

 

 NASA lansează în spațiu un telescop special care va studia, printre altele, fenomenul pe care specialiștii îl numesc „inflație cosmică”. S-ar zice că pentru inflația de pe Pămînt, de la Est la Vest, nu e nevoie de nici un telescop. Ea se poate vedea cu ochiul liber. (A. M.)

 Un studiu recent dat publicității arată că Mica Glaciațiune s-a simțit în România cu 100 de ani întîrziere față de Vestul Europei. Apogeul Micii Glaciațiuni a avut loc în a doua jumătate a secolului al XVII-lea în Franța și Germania; la noi, această perioadă rece, cu ierni cumplite și frig generalizat, s-a simțit mai ales la jumătatea secolului al XVIII-lea. E clar: retardul nostru este destinal, n-avem ce-i face. Sper să nu-i întristez pe fanii progresului și ai sincronizării cu Occidentul, dar dacă pînă și glaciațiunile vin cu un veac întîrziere, nu mai e nimic de făcut... (S. V.)

 Pericolele săptămînii (Infocons): „Spumă pentru picioare, 75 ml și 125 ml”, „Un incubator de ouă albe, verzi și albastre, cu o sursă de alimentare pentru încărcare și o priză de perete”, „Venture – O noptieră gri care atașează pătuț pentru un copil mic”, „Handfaste – Mărgele metalice înnegrite, decorate cu runa Algiz”, „Ribbon Center – Colier în stil boem”, „Beboan – Cablu de suport pentru suzetă din silicon cu elemente fixe, turnate”, „Matalan – Decorarea pomului de Crăciun sub formă de gogoși, cu stropi“, „Mîzgă multicoloră”. (M. P.)

 Un bărbat din Shanghai a pierdut peste 26.000 de euro după ce a fost atras într-o relaţie online, cu o iubită fictivă, generată de Inteligenţa Artificială. (A. M. S.) 

 Un studiu recent, inițiat de GlobSec și de Fundația Friedrich Ebert, realizat pe un eșantion de 688 de români din diaspora, arată că, dintre cei care cred că Ceaușescu a fost un erou național, 45% au votat cu Georgescu, la alegerile de anul trecut, iar dintre cei care cred că Ceaușescu a avut un impact negativ asupra României, 13% au votat tot cu Georgescu. (M. C.)

 Pentru cine crede că frumusețea nu are preț... ei bine, la pisici cu siguranță are. La concursul de frumusețe pentru pisici, care a avut loc la Timișoara zilele trecute, cîștigătoare a fost desemnată Neko, o pisică British Long Hair cumpărată cu 17.000 de euro și care acum valorează 30.000 de euro. Deci are preț, și încă unul mare. (I. M.)

 O știre de pe BBC spune că Lisa Li, o studentă la o facultate de informatică din China, l-a creat pe iubitul ei pe nume Dan. Dan este o lucrătură a Inteligenței Artificiale care, după spusele fetei, își face treaba mai bine decît orice bărbat. Dan a devenit viral pe Internet, iar Lisa Li a fost copleșită de atenția femeilor care i-au cerut sfatul în ceea ce privește trăirea unei pasiuni virtuale. Mi se pare că, în cazul ăsta, AI chiar  ușurează munca femeii. Mă gîndesc că trebuie să fie grozav să ai un iubit care vorbește numai cînd trebuie, nu înșală, încape într-un buzunar, este cît se poate de flexibil și, după spusele fetei, este înțelegător și oferă sprijin emoțional. (I. M.)

CERT ESTE CĂ NOI NE UITĂM LA VID, DAR DECIZIA FINALĂ A NOPȚII SE REFERĂ LA ORICE

 

 Lumea furturilor de artă și-a găsit, probabil, cel mai excentric caz din istorie: în 2019, un WC din aur de 18 carate a fost subtilizat în mai puțin de cinci minute de la Blenheim Palace, reședința istorică unde s-a născut Winston Churchill. Obiectul furat, care nu a fost niciodată recuperat, nu doar că valora șase milioane de dolari, dar avea și un nume pe măsură: „America”. Înainte de a ajunge la Blenheim Palace, piesa fusese expusă la Guggenheim Museum din New York, care a oferit-o lui Donald Trump în locul unui tablou de Van Gogh pe care acesta dorea să îl împrumute. Nu se știe dacă Trump a fost flatat sau insultat de această ofertă, dar cert este că WC-ul de aur, deși n-a ajuns la Casa Albă, i-a rămas cumva în minte celui care s-a portretizat recent, pe rețelele sociale, ca rege al SUA. (S. G.)

 Procurorii de la Parchetul General au găsit circa un milion și jumătate de dolari într-un seif îngropat în podeaua casei lui Horațiu Potra. Horațiu Potra, mercenarul care îi asigură paza lui Călin Georgescu, mai avea în casă mitraliere, pistoale, grenade și muniții. Noi ne uităm la filme, dar personajele astea sînt, din păcate, cît se poate de reale. (A. M. S.)

 Un studiu științific făcut în deșertul Atacama din Chile propune „recoltarea ceții” ca sursă de apă pentru zonele aride. Cu ani în urmă, umbla o vorbă despre „pompa de vid” și „generatorul de ceață”. Ideea de recoltare a ceții pare să inverseze lucrurile. Doar că la mijloc trebuie să fie tot un fel de abureală. (A. M.)

 Celebrul producător de încălțăminte Birkenstock, cu o tradiție de aproape 250 de ani, a dat în judecată trei companii care au copiat designul emblematic al sandalelor sale. Birkenstock susținea că sandalele lor sînt „opere de artă aplicată” și trebuie protejate de lege la fel ca un tablou sau o sculptură. Procesul a fost unul lung, anevoios, întins pe mai multe instanțe, iar deciziile anterioare au fost contradictorii. Însă decizia finală a venit din partea judecătorilor Tribunalului Suprem al Germaniei: „Sînt doar sandale, nu artă”. Niște profani. (S. G.)

 „Johatsu” înseamnă „evaporare” în japoneză, dar este și numele unui fenomen social mai des întîlnit decît am crede – cel în care indivizii dispar. Presați de datorii, probleme cu legea ori necazuri familiale, ei aleg să-și lase vechea viață în urmă și să trăiască în altă parte cu numele schimbat, fără obligații, fără să atragă atenția. Pentru asta, apelează la companii specializate, care, discret și de regulă sub protecția nopții, le intermediază trecerea la o nouă existență. Acești „night movers”, cum li se spune, se ocupă de toată logistica găsirii unei locuințe, slujbe, ba chiar și a unei noi identități. Ei se asigură că celor care nu mai doresc să fie găsiți li se va pierde în totalitate urma. Recent, a fost lansat un documentar dedicat „dispăruților” niponi, în număr de 80.000 anual. Se pare că fenomenul a început în Japonia în anii ’60 și s-a intensificat în timpul crizei financiare din anii ’90. Realizat de cineastul german Andreas Hartmann, Johatsu – Into Thin Air ne arată cum, de regulă, o astfel de alegere este mai mult impusă de realitățile sociale decît una benevolă. Toți „dispăruții” care au acceptat să-și spună povestea au făcut-o cu condiția ca identitățile lor să fie protejate, iar filmul să nu ruleze niciodată în Japonia. (A. A. D.)

 De curînd, am fost mustrat de niște tineri progresiști pentru folosirea cuvîntului „eschimos/eschimoși”. E un termen peiorativ, colonialist – mi se explică –, „inuit” fiind denumirea adecvată, preferată chiar și de eschimoși (inuiți, pardon!). Închipuiți-vă versurile din Cartea cu Apolodor „Cu luntrea unui eschimos, / Porni spre Labrador, pe jos” reformulate în consecință. Dacă reproșul ar fi fost că „eschimoși” e prea sexist-machist („eschi-moși” se referă, după toate aparențele, la o populație exclusiv masculină), aș fi avut o variantă de compromis, propunînd bunăoară utilizarea termenului alternativ „eschibabe”. Dar așa, chiar nu întrevăd nici o soluție. Păcat. (M. P.)

 Iată niște nume de firme culese din Preajba și Pielești, județul Dolj: Orizont Pozitiv SRL, Fantoma M.C. Com SRL, Marmomar Florescu SRL, Roman Virax SRL, Constructiva SRL, Kakeka Construct SRL, Distracție ABC SRL, Comitet Music Bar SRL, Perfect32 SRL, Electrician Craiovean SRL, P.F.C. Zaxis Excav SRL, Lucky Agro SRL, La Nașu Sofdar SRL, Simplu LG SRL, Sânziene LG Shops SRL, Cetatea Bănia Unită Cooperativă Agricolă, Dragoș Și Eve SRL, Spectacular Salon SRL, Five Stars Events Plai SRL, Ionuț Frig Instal Service SRL, Căpșunărie Rezidențial SRL, Domnul Gyros SRL, Papooc SRL, Hector Bubu Artistic SRL, Mateiaș Bubu Creativ SRL, Linia Orașelor SRL, Zâmbete Noi SRL, Divino O.K. SRL, Nea Montage SRL, Artizan În Piatră SRL, Din Lemn Orice SRL, Cadoul Gravat SRL, Epikpizza SRL, Plusaqua Relaxare Și Înot SRL, Evaden Chei SRL, Comitetul Nopții SRL, Pomii Veseli SRL. (D. S.)

Credit foto: M. Pleşu

Share