Cu ochii‑n 3,14

Un „cercetător” de la o universitate din Iași și-a introdus în mod fraudulos lucrările în bibliografia a peste 200 de articole și s-a citat de 280 de ori.

ORICUM, O TRADIȚIE DE CULOARE NEAGRĂ NU E PREA CURATĂ, AȘA CUM CREDE (ÎN SUBSOLUL VREMII) AL 14-LEA SHAKESPEARE RĂMAS PE DINAFARĂ LA O ALTITUDINE DE 6.100 DE METRI, UNDE A FOST CONDAMNAT PENTRU UN GÎND

 

 Un tînăr de 20 de ani din Marea Britanie, care lucrează alături de tatăl lui în industria gazelor, a cîștigat peste 7,5 milioane de lire sterline la loterie, în ianuarie, dar și-a păstrat locul de muncă. Vrea să devină inginer și spune că, oricum, tatăl lui e de părere că și milionarii trebuie să lucreze, pentru a avea un motiv să se trezească dimineața. Își dorește, totuși, un Audi și niște vacanțe exotice, dar și să achite ipoteca părinților săi. (A. A. D.)

 În Italia, în timpul carnavalului de la Muggia, organizatorii au preparat o omletă din 2.000 de ouă şi 30 de kilograme de cîrnaţi în piața principală a orașului. Deși este o tradiție, anul acesta omleta gigantică ar putea fi considerată o declarație politică față de SUA. Căci în timpul discursului său din Congres, ținut cu doar cîteva ore înainte, președintele Donald Trump a vorbit americanilor despre prețul ridicat pe care îl au ouăle. (S. G.)

 Pericole iminente: „Landici – Hip scaun pentru copii de transport în negru”, „Mazelaki – Hamac conceput pentru a fi atîrnat pe ghidonul unui cărucior, care poate ține pînă la doi sugari”, „Antari – O mașină de ceață neagră, compactă, concepută pentru a fi utilizată ca echipament de turism (de exemplu, în cuburi mici și pe scenă)”, „Dinsheng – Pungă de apă caldă reîncărcabilă cu capac de iepure de dormit din pluș”, „Pantofi pentru copii, de culoare neagră, cu un model de pălărie, cu curea de șa, ciucuri și închidere cu arici”, „Isabelle Laurier – Set de jucării de baie, cu cinci jucării din plastic în formă de animale (porc, cal, rață, vacă și broască) în interiorul unei plase”, „Ideenwelt – O carte pe care am simțit-o. Coperta cărții este de culoare albastru deschis, cu cuvîntul «carte» imprimat pe ea și cu trei nori, un curcubeu și soarele ilustrat pe ea. Cartea are părți mici (cîrlige de îmbrăcăminte și ochi îndoiți) care se pot desprinde cu ușurință”. Evitați de asemenea mierea din Nepal cu grayanotoxine și pătrunjelul thailandez contaminat cu pesticide. (M. P.)

 Un „cercetător” de la o universitate din Iași și-a introdus în mod fraudulos lucrările în bibliografia a peste 200 de articole și s-a citat de 280 de ori. Individul se pare că s-a folosit de funcția lui de editor administrativ pentru a efectua operațiunea. Practic, omul își introducea lucrările în bibliografia articolelor înainte de a le încărca pe site și astfel a ajuns unul dintre cei mai citați economiști din România. Profesorul, depistat de jurnalista Emilia Șercan, a calificat gestul său drept prostie și orgoliu. Pentru că citările sînt hotărîtoare în ceea ce privește obținerea de finanțări, profesorul din Iași nu e nici prost, nici orgolios, așa cum crede, ci doar un alt românaș tupeist – ca să citez un clasic în viață al mahalalelor: „Fraierilor, stați departe, am tupeu de borfaș”. (I. M.)

 Mai mulți cercetători din Statele Unite au ajuns la concluzia că astronauții de pe Stația Orbitală Internațională suferă adesea de diverse afecțiuni provocate de faptul că Stația e „prea curată”. Nu e vorba că s-ar face prea multă curățenie ori dezinfectare acolo sau că astronauții s-ar spăla prea des pe mîini și pe dinți. Sistemul imunitar al celor care locuiesc mai multă vreme pe Stație slăbește din cauza lipsei contactului cu bacteriile care se găsesc în mod normal în mediile „pămîntene”. Soluția? Să li se ducă niște microbi acolo, în spațiu. Doar că aceștia trebuie atent selecționați și să fie în cantități bine dozate. Cu alte cuvinte, cînd sînt trimiși în spațiu, chiar și microbii trec prin selecții riguroase. (A. M.)

 Prețuri de pe piața de artă: un gunoier a descoperit în subsolul unei vile italienești o pictură atribuită deja de experți lui Picasso și estimată la cîteva milioane de euro; asta în timp ce dușumeaua vopsită de Syd Barrett, membru fondator defunct al trupei Pink Floyd, și folosită ca imagine pe coperta albumului său solo The Madcap Laughs (1970) a fost vîndută la licitație pentru 28.000 de lire. O dușumea vopsită de Picasso, mă gîndesc, ar fi inestimabilă. (M. C.)

 La știrile TV, o constatare a unuia despre starea vremii: „E temperaturile care sînt“. Într-adevăr. (D. S.)

 Elon Musk și-a întîmpinat zilele trecute cel de-al 14-lea copil, născut la două săptămîni distanță de cel de-al 13-lea. Nici cei mai grozavi armăsari n-ar putea visa la performanțele pe care le pot atinge eprubetele și roboții lui Musk. (I. M.)

● O copie rară, scrisă de mînă, a unuia dintre cele mai faimoase poeme de dragoste scrise vreodată a fost descoperită după sute de ani. Dr. Leah Veronese a descoperit versiunea Sonetului 116 al lui William Shakespeare, ascunsă într-o colecție de poezie din secolul al XVII-lea la Universitatea din Oxford. Tot hîrtia se pare că are viața cea mai lungă. (A. M. S.)

 Un bărbat care coborîse pentru o țigară în Ingolstadt, dintr-un tren în care se urcase fără bilet la München cu destinația Lübeck, a rămas pe dinafară cînd ușile s-au închis, așa că a sărit pe dispozitivul de fixare dintre două vagoane și, ținîndu-se de niște cabluri, a supraviețuit la viteze de pînă la 282 km/h, după declarațiile Poliției, sesizată de alte persoane din tren. Călătorul, un cetățean maghiar în vîrstă de 40 de ani, a fost arestat după 30 de kilometri de cascadorie, într-un orășel în care a fost oprit trenul. A declarat că nu a vrut să-și abandoneze bunurile din vagon, așa că a recurs la acest gest extrem. A fost amendat pentru că nu avea bilet, dar și acuzat de comportament perturbator, considerat totuși o infracțiune minoră. (A. A. D.)

 Fiicele unui alpinist argentinian, decedat în urmă cu 40 de ani pe versanţii unui vulcan, au reuşit să-i recupereze rucsacul, care a stat îngropat în zăpadă. În februarie, profitînd de vara australă, Guadalupe şi Azul Vieiro, în vîrstă de 40 şi, respectiv, 44 de ani, au plecat într-o expediţie pentru a recupera rucsacul de la o altitudine de 6.100 de metri, unde a murit tatăl lor. Avînd în vedere că au filmat această călătorie și că în rucsac au găsit role de film Super 8, sper să iasă un film documentar bun, cum merită această poveste. (A. M. S.)

 M-am uitat, de curiozitate, să aflu mai multe despre congresmenul care a propus plasarea portretului lui Donald Trump pe bancnota de 100 de dolari. În locul portretului lui Benjamin Franklin. Îl cheamă Brandon Gill și reprezintă un district din Texas. Tipul este foarte tînăr: are 31 de ani. E la primul mandat. Abia a început mandatul în Congresul SUA, în ianuarie anul acesta, și deja s-a remarcat prin pasionale osanale ridicate șefului. Socrul său este, și el, un trumpist destul de agitat, autor al unor cărți și filme documentare pe gustul lui Trump și, unul cel puțin, chiar despre Trump. Socrul a fost condamnat pentru nereguli financiare legate de activități electorale, după ce a  recunoscut fapta. A fost grațiat de Donald Trump. Altfel inteligent, absolvent de Istorie la un colegiu de Ivy League, tînărul congresmen are zelul necesar și disponibilitatea de a pupa în fund necesară unei bune cariere în politică. E un element de viitor. (S. V.)

 După disputa care a avut loc la Casa Albă între președinții Trump și Zelenski, iar acordul pentru minerale rare nu a mai fost semnat cu Ucraina, președintele Aleksandr Lukașenko a cerut experților geologi să caute pămînturi de minerale rare în Belarus. Mă bate un gînd să caut și eu prin țevile din apartament, poate dau de niște minerale rare prin toată rugina depusă. (S. G.)

 

Credit foto: A. Damian

Share