Cu ochii‑n 3,14

O șaormerie a oferit șaorma femeilor cu ocazia zilelor dedicate lor. Îmi imaginez cîtă suferință a provocat acest gest taximetriștilor.

ÎNTREBAT RECENT UNDE-I SPERANȚA, PRIMUL PACIENT CARE A SUPRAVIEȚUIT EDUCAȚIEI NĂUCITOARE DĂ SEMNE DE PRIMĂVARĂ (NU SE ȘTIE DACĂ S-A RĂZGÎNDIT DOAR CA SĂ DEMONSTREZE CINE IA ÎN CONSIDERARE MEȘTEȘUGUL)

 

 Întrebat recent într-un interviu ce obiect anume ar răscumpăra din trecutul său, chitaristul David Gilmour (Pink Floyd) a răspuns: „Pantalonii roz pe care i-am cumpărat din magazinul londonez Granny Takes a Trip. Mi-au fost furați în 1969 dintr-o spălătorie stradală. Nu că m-ar mai încăpea sau că i-aș mai purta dacă mi-ar veni”. Întrebat și dacă i-ar plăcea să călătorească în spațiu, a răspuns așa: „Chiar am fost invitat să călătoresc în spațiu cînd am susținut un concert la Moscova, dar le-am văzut rachetele din muzeu și m-a cuprins teama: erau rahitice, părțile componente abia se țineau cu șuruburi și cuie”. (M. C.)

 Un politician elvețian a fost amendat pentru că a cumpărat online pistoale cu apă roz, deoarece autoritățile spun că jucăriile au încălcat legea armelor din țară. Joacă-joacă, dar nu cu pistoale, care pot fi confundate cu unele reale. Unde-i lege nu-i tocmeală, ci o amendă de 6.500 de franci. (A. M. S.)

 Oamenii de știință au calculat cam cît ar trebui să mergi pe jos zilnic ca să-ți prelungești cu adevărat viața. Un studiu care a monitorizat adulți în vîrstă de peste 40 de ani din SUA, contorizînd minutele de mers pe jos și viteza, a demonstrat legătura dintre mers și speranța de viață: cei mai activi oameni, cei care merg pe jos 160 de minute zilnic, pot trăi cu cinci ani mai mult decît media, iar cei mai sedentari, cu șase ani mai puțin. Această diferență de 11 ani se traduce, se pare, prin exact 111 minute în plus de mers pe jos zilnic. Amuzant este comentariul unui cititor, dintre cei sedentari, mai mult ca sigur: „Cîștig 11 ani și pierd 111 minute zilnic!”. (A. A. D.)

 Un bărbat de 22 de ani a devenit primul pacient care a supraviețuit unui transplant de față și de mîini, prelevate de la un donator de 47 de ani. Operația a avut loc în 2020, în pandemie, la un spital din New York, a durat 23 de ore și a implicat 140 de cadre medicale. Tînărul avusese un accident de mașină în urma căruia s-a ales cu arsuri pe 80% din corp. Au urmat apoi luni de recuperare, după care bărbatul a început să posteze online detalii despre operație și problemele sale, pentru a-i încuraja pe cei care se confruntau cu ceva similar. Pe Instagram a cunoscut-o și pe actuala lui soție, asistentă medicală, iar povestea lor a început să prindă contur după ce i-a trimis un mesaj privat, în care o întreba despre cîinele ei. La sfîrșitul anului trecut s-au căsătorit, iar soția lui, care are 34 de ani, spune că a fost cucerită de încrederea în sine pe care o dovedește actualul soț. (A. A. D.)

 Mi-a atras atenția titlul unei știri: „Cum scoatem educația din toaletă?”. Se pare că mersul la toaletă în timpul orelor nu este doar o practică a elevilor din clasele primare, ci și a studenților. O profesoară de la Facultatea de Jurnalism spune că studenții, la fel ca în clasele gimnaziale, se cer mereu la toaletă în timpul cursurilor, lucru care reflectă starea educației de la noi. Profesoara conchide că educația trebuie să se îmbunătățească pentru ca elevii să nu se mai ceară la toaletă. Deci o educație bună e musai una fără toaletă. (I. M.)

 O știre menită, inițial, să apară pe data de 1 aprilie a fost publicată de site-ul hotnews.ro deja joia trecută, dînd de bănuit că ar putea fi vorba de o știre năucitoare, dar cît se poate de adevărată: la inițiativa lui Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), „senatul facultății a hotărît joi declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace și invită alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative”. Instituția de învățămînt subliniază că îl susține președintele american pentru eforturile depuse de acesta pentru „promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale”, precum „acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”. După o astfel de inițiativă, probabil că nimic nu-l va mai putea face pe dl. Pricopie great again. (M. P.)

 În ciuda a toate, omenirea mai dă semne de maturitate și se mai ocupă și de lucruri care contează cu adevărat: pe 31 mai, Filarmonica din Viena va interpreta valsul „Dunărea Albastră”, iar concertul va fi transmis spre sonda spaţială Voyager 1, în spaţiul interstelar. (S. G.)

 O șaormerie din București a oferit șaorma femeilor cu ocazia zilelor de primăvară dedicate femeii. Îmi imaginez cîtă suferință a provocat acest gest generos tuturor taximetriștilor din oraș. Cel mai crunt scenariu al trădării adevăraților pasionați. Cred că de asta au vandalizat, de fapt, centrul orașului într-una dintre duminicile trecute. (I. M.)

 Povestea preferată de viață a lui Elon Musk începe așa: la 6 ani, a fost invitat la aniversarea vărului său, care locuia într-o altă localitate din Africa de Sud. Dar, pentru că era pedepsit, părinții l-au lăsat acasă. După ce mașina lor a demarat, băiatul a mers pe jos 15 kilometri, cît avea de parcurs pînă la casa vărului său. După patru ore de mers, a ajuns la destinație. Morala: pe el nimeni și nimic nu-l poate controla. Nu se știe dacă istoria e adevărată sau inventată, dar personajul e cu siguranță real. (A. M. S.)

 Un tip din Chile, care crede despre sine că e artist, a realizat o „instalație” pentru o expoziție pe care a deschis-o la Copenhaga și a intitulat-o „Acum vă pasă”, în care voia să atragă atenția asupra faptului că oamenii consumă exagerat de multe animale. Într-o cușcă confecționată din trei cărucioare de supermarket, tipul a băgat trei purceluși, cărora le-a pus și nume (Lucia, Simon și Benjamin), pe care i-a lăsat acolo fără hrană și fără apă, să moară sub ochii publicului. După cîteva zile, organizațiile pentru protecția animalelor s-au sesizat, au chemat poliția, au făcut scandal. Și într-o dimineață, cînd a deschis ușa expoziției, autorul a văzut că purcelușii dispăruseră. A chemat poliția, care a anchetat cazul și a stabilit că un grup de iubitori de animale furaseră purcelușii peste noapte, ca să-i salveze de la moarte. Artistul a fost inițial dezamăgit, pentru că a aflat că un bun prieten al lui pusese la cale extragerea purcelușilor. Tot din dezamăgire a decis închiderea expoziției, că fără coșonei, sigur, nu mai avea nici un rost. Dar, după cîteva zile de chibzuială, a declarat că s-a răzgîndit, nu mai e dezamăgit, dimpotrivă, se bucură că purceii au început o viață nouă. Mă întreb cine e mai prost: zisul artist sau cei care i-au organizat expoziția? Uneori, prostia e de dimensiuni atît de mari încît devine incomparabilă. (S. V.)

 Un sondaj realizat la sfîrșitul lunii februarie a relevat că 44% din canadieni ar susține aderarea țării lor la Uniunea Europeană. Îmi imaginez că, dacă s-ar pune problema integrării Canadei în UE, Donald Trump ar propune ca SUA să intre înaintea Canadei în UE. Doar ca să demonstreze cine are mai multă putere. (S. G.)

 Potrivit agenției de știri germane DPA, anul trecut, firma Volkswagen și-a bătut propriile recorduri la vînzări. Nu e însă vorba de automobile, capitol la care vînzările chiar au scăzut în 2024, cu mai bine de două procente. Creșterea vînzărilor se referă la cîrnați. Da, Volkswagen produce și cîrnați,  într-o măcelărie proprie. Iar în 2024, VW a vîndut 8,5 milioane de cîrnați și doar 5,2 milioane de automobile și mașini utilitare purtînd această marcă. Poate că managerii firmei ar trebui să ia în considerare adăugarea de muștar și la motoarele mașinilor. (A. M.)

 Am trecut prin Avrig, Cristian, Șura Mare și Tălmaciu (județul Sibiu), de unde am luat aceste nume de firme: Saint Via SRL, Beton Util Grup SRL, Art Beton Invest SRL, John Comerț SRL, Amabil SRL, Meșteșugul Dianei SRL, T & S Miracol SRL, Cerca Trova SRL, Plăcinta Moldovenească Gustoasă SRL, Royal Discret SRL, Bufnița De Lemn SRL, Prosper Pop SRL, Memorium SRL, Fitza Florilor SRL, Xzero SRL, Rulota Cu Eclere SRL, Citrinul Norocos SRL, As Capital Solar SRL, Plexo SRL, Îngrijesc Animăluțe SRL-D, Rotița Serv SRL, Luminoos Center SRL, MCA În Tihnă SRL, Concordia Total SRL, Pixica SRL, Sanctuar Spa SRL, Burgăria Cu Bunătăți SRL, Excentric Dent SRL, Refugiul Urban SRL, Mondo Laptop D & D SRL, Angiana Folclor SRL, Coș Fum Sib SRL, Haine Căței SRL, Construcții Și Reforme Constantini SRL, Empata Divină SRL, Wall Street Tutuman SRL, Concret SRL, Centru Corp Minte Și Suflet SRL, Darul Mâinilor SRL, Altminteri SRL. (D. S.)

 

Credit foto: A. Vrana

Share