Hai la Posada Rock!

. Nici cîinii meniți să protejeze populația de substanțe inadecvate nu constituie aici o miză electorală de tras în poze

# Temic, Terror Management Theory, 2023.

# Thy Catafalque, Alfö​ld, 2023.

Festivalul Posada Rock din Cîmpulung Muscel, cel mai vechi eveniment de gen din țară, crește sincron cu profilul Elenei Lasconi, primărița (și mai nou candidatul prezidențial) care acordă premiile secțiunii de concurs din festival. Nu știu în ce măsură festivalul o ajută – evenimentul nu emană populismul festivalurilor cu care îi place primarului de la Cluj să se afișeze, nu dă ocazia de a demonstra că poți rezista nedormit o noapte întreagă. Jandarmeria română nu s-a sesizat încă în privința versificației artiștilor prezenți, deși pe scenă s-au perindat Sodom ori Carcass, iar anul acesta nici dacă se străduiesc nu vor găsi nimic scandalos, selecția programului fiind de un rafinament aparte, de o largă diversitate de genuri și generații. Nici cîinii meniți să protejeze populația de substanțe inadecvate nu constituie aici o miză electorală de tras în poze, Posada Rock fiind un festival pentru public 35+ crescut cu bere și muzică. Un dicton popular zice că rockerii sînt oameni buni deghizați în oameni răi (în timp ce hipsterii ar fi oameni răi deghizați în oameni buni).

Clasicii din programul acestei ediții vor fi americanii thrash Overkill și suedezii doom Candlemass (la Posada n-au lipsit niciodată optzeciștii), iar tinerele talente – premianții concursului din anul anterior, aduși acum pe scena principală – vor fi timișorenii Dilluvian Collapse, aliniați la standardele americane și cu un bun potențial de internaționalizare. Între cele două extreme de vîrstă și experiență se desfășoară o gamă diversă de rock și metal progresiv din care mă opresc asupra a două proiecte mai puțin cunoscute care au făcut valuri cu albumele de anul trecut.

Temic au fost debutul prog-rock al anului 2023, iar asta nu e vreo încurajare pe fondul lipsei de experiență, căci proiectul e alcătuit din muzicieni ai scenei prog-rock moderne forjați prin alte trupe – Haken, Evergrey și Neal Morse Band fiind probabil cele mai cunoscute. Cum se întîmplă adesea în prog-rock cu muzicienii care se simt insuficient băgați în seamă în trupele lor de bază, aceștia s-au regrupat sub numele Temic pentru ceea ce arată ambiția de a deveni noii Dream Theater – aceeași coerență fluidă clape-chitară-tobe lăsînd o puternică impresie melodică prin voce, cu focuri de artificii instrumentale care nu se abțin de la excese acrobatice, dar știu să aterizeze în configurații precise și sensibilități emotive. Cei cărora le spune ceva enumerarea trupelor menționate vor da curs provocării de a identifica ingredientele aduse de fiecare membru al proiectului; e un hobby uzual pentru ascultătorii cu înclinații analitice (deci pentru orice fan prog-rock), iar Temic pare un proiect special alcătuit pentru a satisface acest fetiș.

Thy Catafalque e o legendă underground emanînd albume bizare de vreo 25 de ani încoace, un mix de folclor maghiar, prog și gotic metal. S-au consacrat la Edinburgh ca proiect de apartament al misteriosului imigrant maghiar Tamás Kátai, revenit după Brexit în Ungaria cu ambiția de a-și converti proiectul în trupă și a-l expune pe scenele internaționale. A reușit după pandemie cu o serie de concerte-surpriză despre care s-a dus vestea din gură în gură, continuînd să fie un mister și o apariție imprevizibilă – pentru clujeni e o frustrare personală că a ocolit Clujul și preferă capitala istorică a Valahiei, dar e un proiect pe care pasionații de avangardă metal îl au de mulți ani în vizor. Programul Posada Rock îl alătură inteligent cu o varietate de sortimente supuse etichetei „progresiv” – Temic, Vola, Symphony X – în ceea ce se anunță a fi una din cele mai interesante ediții ale festivalului.

 

Temic și Thy Catafalque vor concerta în cadrul Festivalului Posada Rock din Cîmpulung Muscel (30 august – 1 septembrie). Mai multe detalii la www.posadarock.com.

Share