Nvidia este „noua criptomonedă”

Recent, agenția de presă Bloomberg a făcut un calcul care arată sugestiv creșterea Nvidia.

Vestea că Nvidia a ajuns cea mai valoroasă companie din lume, din punctul de vedere al capitalizării bursiere, a atras atenția asupra firmei. Compania nu era o necunoscută pentru investitorii pe piețele financiare, dar ascensiunea fulminantă din ultimele luni a transformat-o într-o vedetă a pieței. 

Capitalizarea bursieră este de aproximativ 3.300 de miliarde de dolari. Spunem aproximativ, pentru că, așa cum sînt regulile pieței, valoarea firmei se poate modifica de la o zi la alta sau de la o lună la alta, în funcție de valoarea curentă a acțiunilor. Ca idee, să spunem că valoarea de 3.300 de miliarde de dolari este egală cu produsul intern brut al unui stat european cu economie dezvoltată – de exemplu, al Franței, a doua economie a Uniunii Europene, care are un PIB nominal de 2.800 de miliarde de euro, adică aproximativ 3.000 de miliarde de dolari. 

Desigur, comparația este relativă, pentru că produsul intern brut al unei țări este diferit de nivelul de capitalizare al unei companii prin simplul fapt că economia unui stat este mult mai complexă decît producția realizată de o firmă. Dar cifrele sînt grăitoare pentru anvergura la care a ajuns o companie precum Nvidia.

Recent, agenția de presă Bloomberg a făcut un calcul care arată sugestiv creșterea Nvidia. Astfel, dacă un investitor ar fi cumpărat în anul 1999, atunci cînd compania a fost listată la Bursa de la New York, un pachet de acțiuni cu 10.000 de dolari, astăzi valoarea acelor acțiuni ar fi egală cu 61 de milioane de dolari, incluzînd dividendele încasate și reinvestite în acțiuni Nvidia. 

Creșterea este enormă, respectiv cu 610.000%, și arată evoluția de la o capitalizare de 100 de milioane de dolari, în anul 1999, la 3.300 de miliarde de dolari, anul acesta. Desigur, aceste calcule fac deliciul investitorilor și le dau ocazia unora să viseze. În realitate, era greu, aproape imposibil ca un investitor să poată anticipa această creștere extraordinară și, drept urmare, să păstreze (sau chiar să cumpere) timp de 25 de ani acțiuni la Nvidia. 

Aceste calcule au miza lor: arată cît de important este să investești cu consecvență pe o perioadă lungă de timp. Cel mai bun exemplu în acest sens este considerat Warren Buffett, administratorul fondului de investiții Berkshire Hatheway, care pledează de cîteva decenii, prin transparență și analize, ca plasamentele în acțiuni să se facă pe termen lung, trecînd peste crize și cu încredere în piața financiară. 

Cifrele de creștere ale marilor companii îi fac pe suporterii criptomonedelor să pălească de invidie. În multe cazuri, dorința de a da lovitura cumpărînd cripto este mascată de idei generoase, precum lupta cu sistemul bancar clasic, independența financiară sau promovarea monedelor digitale. De fapt, gîndul ascuns într-un colț al minții este că bitcoin va avea o creștere atît de mare încît va permite celor care au cumpărat această criptomonedă să se îmbogățească imens și fără dubii. 

Unii tineri speră că evoluția bitcoin sau a altei monede digitale le va putea aduce o avere pentru toată viața. Așa cum este cazul cu creșterea prețului acțiunilor Nvidia din ultimii 25 de ani. O investiție care atunci era de 10.000 dolari și acum valorează 60 de milioane de dolari nu o poate oferi nici o criptomonedă. 

De altfel, diferențele între acțiunile unei companii și criptomonede sînt esențiale. O firmă are în spate o activitate economică, o piață, o utilitate, în schimb, monedele digitale, cu unele excepții în care au fost validate în cadrul unor ETF-uri sau pot fi utilizate pe scară restrînsă pentru tranzacții, nu au o aplicabilitate concretă. Adică în România, în Europa sau în multe locuri din economia globală nu poți cumpăra o sticlă de apă cu monede digitale. De aceea, achiziția de cripto este în mare măsură speculativă și, ca atare, foarte riscantă. Acțiunile, fie la companii americane, europene sau românești, sînt investiții transparente și reglementate. 

Creșterea în valoare a acțiunilor Nvidia a fost rapidă, dar nu întîmplătoare. Analiza Bloomberg arată că firma a crescut de la 2.000 la 3.000 de miliarde de dolari în doar 96 de zile. Pentru același nivel de creștere, Microsoft a avut nevoie de 945 de zile, iar Apple de 1.044 de zile. Aceste cifre ne spun multe despre ascensiunea Nvidia. Dar, chiar dacă scepticii ar putea vorbi despre o „bulă” de creștere mai mult sau mai puțin artificială, realitatea este că dinamica prețului acțiunilor se bazează pe rezultatele financiare ale companiei și pe domeniul în care activează. Nvidia produce unități de procesare grafică utilizate de companiile care activează în industria viitorului, cea a Inteligenței Artificiale.

Calculele de creștere a prețului acțiunilor trebuie privite cu o anumită circumspecție. Ele sînt prezente în diverse variante, precum exemplul care arată că o investiție de 10.000 de dolari în acțiuni Amazon, în urmă cu zece ani, valorează acum aproximativ 115.000 de dolari.

Investitorii pot visa, dar cu ochii deschiși. Regulile investițiilor sînt clare și ele îi pot amenda pe cei care se hazardează. De aceea, așteptările de creștere a valorii investițiilor pe piața financiară, pe piața imobiliară, în bănci sau în titluri de stat trebuie corect dozate și bine temperate. Creșterile excepționale (precum chiar Nvidia) sînt excepțiile, regula este echilibrul.

Share