Bumerangul politeții

Presa germană a amintit, de asemenea, și de suporterii români, care și-au aplaudat echipa pînă în ultimul moment

 

O scrisoare de mulțumire, un gest normal de curtoazie al unui invitat către gazda sa, avea să emoționeze profund publicul german. „Nu credeam că un asemenea gest mai este posibil în lumea noastră!”, comenta un cititor elogiosul articol pe care publicația germană WELT l-a scris la adresa echipei naționale de fotbal a României. „Românii lasă Germaniei o scrisoare emoționantă”, titra WELT articolul despre gestul fotbaliștilor români la plecarea din Republica Federală. „Jucătorii României ratează sferturile de finală ale Campionatului European, totuși și-au arătat recunoștința pentru experiența fotbalistică trăită aici. Au părăsit vestiarele din München lăsîndu-le impecabil de ordonate și curate. Pe bancă: o scrisoare pentru gazdele Germaniei.” Scrisoarea lăsată de sportivii români și faptul că și-au făcut de unii singuri curat în vestiare, lăsînd podelele strălucind de curățenie, au făcut înconjurul lumii și au fost unele dintre subiectele principale ale presei germane.

„Un gest uluitor”, au scris jurnaliștii, care au publicat scrisoarea integral, alăturînd fotografii din vestiare. „Pe o foaie de hîrtie A4, cu stema Naționalei României, românii ne-au mulțumit, atît în limba maternă, cît și în limba germană, pentru experiențele pe care le-au trăit în Germania: «UEFA Euro 2024 a fost unul dintre cele mai importante experiențe fotbalistice pentru noi toți de pînă acum și sîntem foarte bucuroși că scena pe care a avut loc a fost Germania. Fiecare joc, fiecare emoție și fiecare experiență ne-au apropiat, făcîndu-ne să simțim magia fotbalului. Părăsim Germania cu sentimentul că am dat totul pentru România și vă sîntem recunoscători pentru tot ce am trăit aici. A fost o onoare să facem parte din marea familie a fotbalului european. Vă mulțumim că ne-ați făcut să ne simțim ca acasă! Vă sîntem recunoscători pentru condițiile oferite, o parte importantă a experiențelor minunate pe care le-am avut la Euro 2024».”

Presa germană a amintit, de asemenea, și de suporterii români, care și-au aplaudat echipa pînă în ultimul moment și au conchis: „Este posibil ca echipa României, atît de iubită de suporterii români, să fi cucerit și inimile germanilor, cu gestul lor și cu scrisoarea pe care au lăsat-o la vestiare”.

 

„Einfach Klasse!”

Nu doar jurnaliștii au aplaudat gestul, ci și mii de cititori. Ecourile știrii au fost imediate. Toate articolele au fost însoțite de o explozie de comentarii care, după cum remarca cineva, au atins performanța de a fi toate pozitive. „Atîtea mesaje pozitive și frumoase din partea tuturor cititorilor mi se pare un semn incredibil de frumos în aceste vremuri tulburi!”

Cîteva dintre miile de comentarii, apărute în presa germană:

„E plăcut să vezi că oamenii din alte țări încă apreciază Germania și pe cetățenii ei.”

„Din această scrisoare, se vede că mulți străini încă admiră poporul german, un sentiment pe care noi, germanii, ajungem să-l uităm, mai ales în aceste vremuri, cînd politicienii din Republica Federală ne fac să ne denigrăm patria și strămoșii!”

„Un gest foarte frumos și o contribuție foarte bună ca ambasadori ai țării dumneavoastră. Românii au exprimat cel mai bine spiritul unei competiții sportive. Va fi o bucurie să cunosc și alți români.”

„Sînteți minunați. Românii sînt oameni de onoare, nepretențioși, cumsecade, modești.”

„Puținii români pe care îi cunosc sînt la fel de călduroși precum acești fotbaliști.”

„Mulțumim echipei naționale a României pentru că ne-ați fost invitați! Și pentru emoționanta dumneavoastră scrisoare de rămas-bun. Și cît de curat și ordonat ați lăsat în vestiare, acest gest este un lucru pe care mulți oameni care locuiesc aici, localnici și imigranți deopotrivă, îl pot lua drept exemplu.”

„Mi se pare emoționat să văd că mai există oameni cu decență și educație.”

„Un gest cu adevărat extraordinar din partea echipei României. Este frumos să poți citi despre ceva atît de minunat în vremuri ca acestea pe care le trăim.”

„Fotbaliștii români au cucerit deja multe inimi germane cu calitatea jocului lor. Dar acest gest este atît de frumos, încît pur și simplu ne-a tulburat profund inimile!”

„Chiar am plîns cînd am citit articolul. Atît, atît de frumos!”

„Ce gest emoționant, un gest care arată noblețe. Mari sportivi!”

„Mulțumim foarte mult! Respect! Este întotdeauna o plăcere să primim astfel de oaspeți. Toată lumea, inclusiv noi, germanii, putem învăța o lecție din acest gest.”

„Mai există oameni recunoscători! Cît de frumos poate să fie acest moment?!”

„Dragă Națională a României, dragi români! Mă bucură faptul că v-ați simțit bine în țara mea și sînt profund impresionat de gestul vostru. Chiar dacă sînt al miilea comentator aici, mulțumirile nu pot fi niciodată de prisos. Nu am fost niciodată în România, dar aș vrea să vin în vizită la voi, în țara voastră și să reușesc să vă întorc acest gest. Lumea ar putea fi atît de frumoasă și pașnică cu respect reciproc.”

 

Cît cîntărește politețea

Politețea atîrnă chiar mai greu la cîntar decît banii. Acum cîțiva ani, un grup de profesori de economie, de la Universitatea Graz, avea să demonstreze acest lucru: un gest de politețe, un cuvînt bun și un zîmbet au atras mai multe beneficii decît lăsarea unui bacșiș.

Cercetătorii germani au investigat comportamentul vînzătorilor, atunci cînd primesc bacșiș sau o vorbă bună. La studiu au participat două grupe de studenți, care timp de mai multe săptămîni au mers în aceleași localuri de fast-food din Graz, Innsbruck și München. Unul dintre grupuri lăsa bacșiș, cei din al doilea grup lăudau produsele, serviciul angajaților, erau mereu surîzători și mulțumeau. După 100 de achiziții de înghețată și 800 de comenzi de kebab, rezultatul a fost surprinzător: studenții care mizaseră pe politețe primiseră cu 10% mai mult produs decît cei care lăsaseră bacșiș. Drept urmare, cercetătorii au conchis că un comportament prietenos este mult mai eficient și are mai multe beneficii pentru client decît lăsarea unui bacșiș.

 

Dispariția politeții, începutul dictaturii

Pentru Frédéric Rouvillois, profesor doctor în drept la Universitatea Paris Descartes, politețea este însăși baza democrației. Cînd respectul între indivizi dispare, se instalează anarhia, un teren propice dictaturii. Într-un interviu pentru Le Point, în care vorbește despre recenta sa carte, Politesse et politique (apărută la Éditions du Cerf),  Rouvillois afirmă: „Cînd indivizii devin atît de egoişti încît ajung să urmeze doar legea interesului sau a plăcerii lor, vorbim despre un preludiu al barbariei, care începe prin a face viaţa cotidiană de netrăit, iar barbaria duce la constituirea unei autorități tiranice”.

Profesorul amintește în interviu că, în vremurile noastre, lipsa de politețe a devenit chiar o armă politică. Din ce în ce mai mulți politicieni strîng capital de imagine și voturi mizînd nu pe bunele maniere, ci pe mitocănie, incitînd, cu bună știință, la distrugerea oricărei urme de respect, atît față de adversarii politici, cît și față de electoratul Opoziției.

Rouvillois amintește de președintele Franței, Emmanuel Macron: deși uns cu toate alifiile politeții, acesta nu ezită să facă remarci vulgare. „Nu ezită să joace, în mod conștient, cartea încălcării codurilor bunelor maniere, folosind deliberat argou sau terminologii controversate. Într-un interviu acordat ziarului Le Parisien din 4 ianuarie 2022, Macron a afirmat: «Celor nevaccinați, da, chiar vreau să le fac în ciudă», ceea ce presa americană a tradus a doua zi prin: «The unvaccinated, I piss them off». Remarcăm caracterul deliberat al remarcii, care nu a fost surprinsă, din mers, în timpul unei conversații private, ci rostită în timpul unui interviu destinat publicării.”

Politicienii vor puterea cu orice preț și este o iluzie să mai așteptăm o revenire la bunele purtări sociale din partea celor care ne guvernează. Totuși, remarcă Rouvillois, cum democrația este „puterea poporului”, civilitatea are o șansă de renaștere, de la firul ierbii. „Ține de societatea însăși să încerce să repornească mașinăria decenței, fie să actualizeze bunele maniere care au căzut în desuetudine, fie să le reinventeze. Mai presus de toate, este evident că acest lucru este esențial pentru repararea spiritului. Cînd vine vorba despre maniere, moda a jucat întotdeauna un rol major. În acest sens, influencer-ii, atît de prizați de public, ar putea reabilita, de exemplu, adresarea de politețe, arătînd în ce măsură aceasta poate fi distinsă, poetică, ludică sau chiar, în anumite situații, erotică.”

 

O picătură în ocean?

Nu știu în ce măsură mult mediatizatul gest al echipei naționale de fotbal a României ar putea schimba cursul unei lumi prinse în hora hîdă a răutății, a grosolăniei și a vulgarităților de mahala. Nu știu dacă a fost o doar o picătură într-un ocean. Totuși, sînt de remarcat ecourile acelei scrisori de mulțumire: mii de oamenii s-au emoționat și au scris, la rîndul lor, mii de scrisori de mulțumire.

Share