Din 15 mai, turiștii români și străini sînt îndemnați să ia țara la pas, s-o cunoască sau s-o redescopere. Să ajungă în locuri mai puțin știute, ale căror povești păstrate de oamenii născuți acolo nici nu le bănuiau, să îmbine obiectivele culturale deja promovate cu cele a căror hartă abia începe să se scrie. O hartă care, prin România Atractivă, program național de susținere a turismului cultural, se conturează sub ochii noștri și aduce împreună istoria, arheologia, arhitectura cu gastronomia, tradițiile și experiențele locale. Este o ocazie de a valoriza identitatea fiecărui colț al țării noastre, de a o integra în patrimoniul cultural și de a o face cunoscută în întreaga lume.
Programul, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, este finanțat de Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu promisiunea „Fiecare pas spune o poveste”, au fost create 12 rute tematice de turism, cu peste 270 de obiective de vizitat, descrise în zeci de materiale multimedia care le spun povestea – prin date și amănunte istorice, dar și prin legendele și oamenii care le-au făcut valoroase. Toate vor fi semnalizate prin infrastructură rutieră, cu facilitarea accesului vizitatorilor, pînă în 2026. Traseele ne poartă de la castele și cetăți la cule și reședințe nobiliare de altădată, de la mănăstiri și biserici de lemn la castre romane, de la sate cu arhitectură tradițională la peisajul cultural al Deltei Dunării. Admirăm meșteșugul de demult în sculpturi, picturi și broderii, găsim simboluri ale solidarității comunitare și ale traiului cumpătat și plin de credință de atunci, aflăm despre strategia militară și sistemele de apărare din vechime, sîntem primiți în bucătăriile locale, unde degustăm România, într-o călătorie culinară cu condimente balcanice, turcești sau maghiare.
Pentru program s-au pus bazele unei biblioteci digitale, gîndită ca un sprijin de drumeție, disponibilă în mai multe limbi de circulație internațională, în care este prezentată povestea detaliată a fiecăruia dintre obiectivele culturale și sînt furnizate informații despre rute prin conținut video, texte și fotografii, tururi virtuale, animații și ghiduri audio. Aplicația mobilă de călătorie România Atractivă poate fi descărcată și personalizată după preferințe, permite scrierea de recenzii și folosirea offline.
Bujorul, floare națională sărbătorită chiar pe 15 mai, data de lansare a platformei digitale România Atractivă, este integrat în identitatea vizuală a programului, din dorința de a nu inventa simboluri noi, ci de a prelua elemente deja existente în istoria și tradiția țării noastre. Prezent în buchetele de nuntă sau botez, împodobind casele pentru sănătate și prosperitate, brodat pe cămăși, bujorul este și floarea veteranilor de război, apare în pictura populară, cîntece și literatură și poate comunica un mesaj complet despre România și tradițiile ei.
Traseele din România Atractivă te plimbă la „Cloșca cu puii de aur”, unul dintre marile tezaure ale antichității, din comuna Pietroasele, Buzău, unde mai poți găsi un castru roman și alte vestigii istorice. Ajungi atît la cetatea medievală a Sighișoarei, cea mai mare din Europa locuită fără întrerupere, cît și la Castelul Rhédey din Sîngeorgiu de Pădure, Mureș, unde s-a născut contesa Claudia Rhédey, stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Ori la Castelul Teleki, a cărui familie nobiliară a fondat la Gornești, în 1802, una dintre cele mai impozante biblioteci din Transilvania, încă deschisă, găzduind multe colecții și rarităţi bibliofile. Descoperi gospodăriile tradiționale lipovenești din Delta Dunării, casele pescărești acoperite cu stuf, te rupi de agitație în Chilia Veche, un loc cu o natură încă sălbatică și pură. Nu ocolești nici sumbrul penitenciar comunist din Periprava, cu poveștile lui despre supraviețuire și curaj în înfruntarea unui regim opresiv. Fie că vizitezi reședințele nobiliare maghiare din Transilvania, în care timpul pare a fi stat în loc, fie că te aventurezi în urcuș pînă la Cetatea Piatra Șoimului, ori treci pe sub porțile satelor, din Bucovina în Oltenia și din Ținutul Secuiesc pînă în zona săsească, pătrunzi în comunitățile tradiționale și te surprind detalii nebănuite ale patrimoniului românesc.
Programul de turism cultural România Atractivă are drept țintă nu doar conectarea obiectivelor din România cu cele europene, ci și renovarea construcțiilor de patrimoniu, cartografierea locurilor și înlesnirea accesului la ele. Spre exemplu, ruta castrelor romane alătură România familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman, iar prin ruta turistică dedicată cetăţilor se doreşte restaurarea a cinci cetăţi din România, spre a le include în circuite care să atragă turiștii de pretutindeni.
Cu zece ani în urmă, scriam, pentru un Dosar al Dilemei vechi, despre repere turistice mai puțin cunoscute din județul Alba, unde m-am născut. Locuri în care am copilărit, cărora le cunosc farmecul în orice anotimp și despre care consideram că ar putea fi puse în valoare mai bine. M-am bucurat să regăsesc în rutele României Atractive atît Cetatea Colțești, de unde priveliștea spectaculoasă te face să simți bătînd inima Transilvaniei, Rimetea, satul în care casele au ochii verzi și soarele răsare vara de două ori, Castelul Bánffy din Sîncrai, restaurat cu grijă pentru păstrarea autenticității istorice și devenit centru cultural, cît și plăcintele coapte pe lespede și alte minuni gastronomice, desăvîrșite, în opinia mea, așa cum ajung să fie unele amintiri.
Foto: Biserica reformată din Cricău, Alba © Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene