Buna guvernare orădeană

În acest an, sufocat de alegeri, ne-am decis să vorbim despre buna guvernare într-un fel destul de neobișnuit

„Firea pizmașă a oamenilor a făcut întotdeauna găsirea unor noi rînduieli și întocmiri ale statului nu mai puțin periculoasă decît căutarea unor mări și tărîmuri necunoscute”, zice Machiavelli chiar la începutul Comentariilor la prima decadă a lui Titus Livius. Nu chiar cu acest sentiment, dar pe-aproape, am mers la Oradea cu o nouă ediție a Conferințelor Dilema, de data asta sub titlul „Virtuțile bunei guvernări”. Oradea este un loc cum nu se poate mai potrivit pentru o conferință pe tema bunei guvernări, căci orașul arată la modul propriu ce înseamnă o bună guvernare locală. Sigur, Oradea este în România, ceea ce face discuția încă și mai interesantă, pentru că România întreagă nu este chiar un exemplu de bună guvernare.  Avem, așadar, o dialectică stimulantă intelectualmente și, o spun cinstit, am simțit-o astfel pe tot parcursul șederii noastre la Oradea.

În acest an, sufocat de alegeri, ne-am decis să vorbim despre buna guvernare într-un fel destul de neobișnuit – adică fără să vorbim despre partide, despre actualul Guvern sau fostele guverne, despre lideri politici, despre primari sau parlamentari. Ne-am întrebat și noi dacă, într-un an atît de electoral, în fața unui public atît de obișnuit cu buna guvernare locală și, ca noi toți, atît de frămîntat cu privire la buna guvernare a țării noastre, vom reuși să avem o dezbatere care să nu particularizeze, dar să rămînă relevantă. Și am reușit. Dl Daniel David, eminent psiholog, rector al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj și membru corespondent al Academiei Române, a oferit un veritabil ghid pentru aceia dintre noi care, pe parcursul acestui an electoral, vor să aleagă bine. Dl Valeriu Stoica, legendar profesor de drept civil, om cu vastă experiență politică, s-a refugiat în trecut și, comentînd o frescă ce poate fi văzută în Palazzo Pubblico din Siena, a deslușit diferențele dintre buna guvernare și reaua guvernare arătînd, optimist, că nu sîntem noi nici primii și nici ultimii care ne confruntăm cu această problemă. Dl Emil Hurezeanu, jurnalist și intelectual de înaltă clasă, actualmente ambasador al României în neprietenoasa Austrie, a oferit o imagine de ansamblu european a problemei. Și, pentru ca lucrurile să nu fie mai intense și mai preocupante decît ar trebui (în fond, avem o viață de trăit înainte de orice), în ultima seară a conferințelor, dnii Toni Grecu și Doru Antonesi, adică o bucățică din Divertis, ne-au adus aminte că de politică și de politicieni nu trebuie doar să ne îngrijorăm, nu trebuie doar să ne amăgim și să ne dezamăgim, trebuie să și rîdem. Umorul politic este, întotdeauna, o formă de sănătate socială, iar România este o sursă inepuizabilă de umor politic.

Conferințele Dilema se simt bine, întotdeauna, la Oradea. În primul rînd datorită orădenilor, care au umplut sălile conferințelor, ne-au ascultat răbdător, ne-au iscodit inteligent și ne-au arătat prietenie oriunde ne-au văzut prin oraș. Le mulțumim celor fără de care nu am fi avut bucuria reîntîlnirii cu Oradea! În primul rînd, Primăria Municipiului care face bună guvernare oferind, iată, și asemenea evenimente orădenilor. Și tot în primul rînd, APTOR - Visit Oradea, mica dar eficienta organizație care face din Oradea un pol cultural pe măsura reputației pe care administrația și orașul o au, deja, în toată România. Și de această dată, ne-a sprijinit UniCredit Bank, partenerul strategic al Conferințelor Dilema pentru întreg anul 2024 – le sîntem recunoscători! Asociația „Prietenii Dilemei” ne-a fost, de asemenea, de mare ajutor. (Sever Voinescu)

Share