Comorile de aproape

Dosarul de față vine o dată în plus să convingă de diversitatea, ine­ditul și picătura de poveste care există în locuri poate mai puțin cunoscute, dar minunate.

Culele albe din Oltenia, cu mușcate roșii la ferestre și răcoare de secol trecut. „Podul lui Dumnezeu“ de la Ponoarele, unicul pasaj natural deschis traficului rutier. Peștera Topolnița, din caiacul plutind pe ape albastru cu verde. Fostele băi imperiale austriece din Herculane. Bisericile din Densuș, Văleni sau Bica. Cetățile Severinului, Mălăiești sau Colțești. Punctele gastronomice locale, cu oaie pe boți de alun, virșli, balmoș, plăcinte pădurenești sau pe lespede și bulgări de zăpadă.

Motivele pentru care cele înșirate de mine mai sus – văzute într‑o călătorie de șase zile prin țară și devenite obiective turistice pe 12 rute care împînzesc minuțios România – e de dorit să fie cercetate, admirate, gustate le găsiți, în detaliu, cu povești și date concrete, pe site‑ul și în aplicația mobilă România Atractivă. Acest program, finanțat de Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență și coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, este o adevărată platformă națională de promovare a patrimoniului cultural și turistic. Una extrem de necesară.

Dosarul de față, în care cuvintele „român“ și „România“ au fost folosite, deloc gratuit, mai mult decît în oricare altul de pînă acum, vine o dată în plus să convingă de diversitatea, ine­ditul și picătura de poveste care există în locuri poate mai puțin cunoscute, dar minunate, ce merită să fie marcate pe o hartă a călătorului român și străin. O hartă care aduce împreună istoria, arheologia, arhitectura, gastronomia, tradițiile și experiențele locale în aproximativ 275 de obiective principale și alte 450 secundare. Investițiile implică și o cartografiere a locurilor, prin 8.500 de panouri de semnalizare a punctelor turistice, dar și o meritată reabilitare a 91 de obiective.

Între rute, găsim și una a castrelor romane, cu 22 de obiective care, de luna trecută, sînt incluse în patrimoniul UNESCO pentru că aparțin limesului dacic, adică graniței Imperiului Roman din Dacia. Avem o inedită rută a Sfîntului Ladislau, cu 20 de biserici și cetăți, rutele castelelor, curiilor, mănăstirilor, bisericilor de lemn ori fortificate, dar și o rută a gastronomiei tradiționale românești. Mîncarea reprezintă, ca să folosesc un citat din ancheta acestui Dosar, o veritabilă „încorporare orală a culturii destinației“. Specificul local și savoarea ei, puse în valoare cum se cuvine, transformă orice excursie ­într‑o călătorie prin lumi descoperite sau reamintite.

Dosarul acestui număr al Dilemei este susținut de Programul național de turism cultural România Atractivă.

Share