Cînd englezii nu au mai avut voie să joace fotbal în Europa

Apoi au urmat consecințele firești.

Margaret Thatcher, iunie 1985: „Cluburile engleze vor putea juca fotbal în Europa din nou doar atunci cînd reputația lor și a suporterilor acestora va fi refăcută”.

Textul face parte din declarația prim-ministrului britanic Margaret Thatcher cu privire la un incident sportiv din vara anului 1985 care a rămas în istoria faultată a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și care a dus la o măsură aproape de neconceput: interzicerea cluburilor englezești de fotbal în Europa de către UEFA.

Incidentul cu pricina a avut loc la finala Cupei UEFA din 29 mai 1985, care s-a jucat la Bruxelles, pe stadionul Heysel, între englezi și italieni. Echipele: FC Liverpool și Juventus Torino. Înainte de începerea meciului de fotbal, un grup de suporteri englezi, probabil delectați peste măsură cu bere belgiană, a atacat un grup de suporteri italieni. Busculada astfel creată a provocat prăbușirea unui perete al stadionului peste alți spectatori, ceea ce s-a tradus într-un rezultat realmente tragic: 39 de persoane și-au pierdut viața și alte sute au fost rănite. Infrastructura stadionului, e drept, a reprezentat un teren foarte fertil pentru tragedie. Cu toate acestea (nu știu cum, sincer), finala s-a disputat. Juventus a învins cu 1-0. Nimănui nu i-a mai păsat de scor.

Apoi au urmat consecințele firești. UEFA le-a interzis cluburilor din Regatul Unit să mai joace în Europa timp de cinci ani, după ce însăși Asociația Britanică de Fotbal luase rapid această măsură. Ironic, chiar dacă cît se poate de legitim: țara care a dat Europei fotbalul nu își mai putea trimite echipele de club să joace în Europa. În plus, unde era eleganța caracteristică britanicilor? În ce colț al cărui teren se ascunsese? Se pare că aceasta dispăruse de ceva timp de pe stadioane, iar momentul Heysel a fost doar o încununare a procesului, lucru afirmat chiar de specialiștii englezi în domeniu. Istoricii știu că fotbalul nu este un simplu joc, ci un fenomen social care dezvăluie indicii prețioase în parcursul unei țări, al unor regiuni, al unor epoci. Descifrat corect, probabil așa a fost și în cazul despre care povestim.

Pe lîngă interdicția europeană, s-au luat măsuri serioase și la nivel intern astfel încît huliganismului să-i fie arătat cartonașul roșu și ordinea să (re)intre pe stadioane. Sigur că au existat voci care au susținut că vina nu trebuia atribuită la nivel general, ci doar în mod particular echipei Liverpool, dar cînd nu există voci în istorie?... Mai ales la fotbal. Și asta nici măcar nu este rău. Chiar deloc.

După Cupa Mondială din 1990, cluburile engleze de fotbal au fost readmise în jocul european, iar în 2005 echipele Liverpool și Juventus au jucat din nou pentru prima oară de la incidentul din 1985. La începutul jocului, suporterii au ținut un moment de reculegere. Liverpool a învins cu 2-1. Și probabil tuturor le-a păsat de scor.

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie (specializarea Relații Internaționale), scriitoare, coprezentatoare și coautoare (comentariu și scenariu) a serialului documentar România construită.

Share