Diplomație cu avion mic

„Turneul Bunăvoinței” nu a fost mereu binevoitor cu domnul congresmen și a implicat tot felul de riscuri nesurprinzătoare, totuși, pentru un zbor de unul singur în jurul lumii.

Datele exacte: „Turneul Bunăvoinței Abraham Lincoln”, 7 octombrie 1951 – 27 ianuarie 1952, 113 zile, 45 de orașe mari, 35 de țări, aproape 55.000 de kilometri.

Un membru al Congresului Statelor Unite ale Americii, Peter F. Mack Jr., a primit o sugestie de la un bun prieten, John W. Hobbs, care lucra în industria producătoare de autovehicule. Acesta din urmă i-a adus în atenție congresmenului contextul internațional deloc fericit de după al Doilea Război Mondial, context în care diplomația convențională, credea el, a eșuat în instaurarea unei păci reale. Acest eșec, zicea Hobbs, era și o consecință a modalității de a comunica a diplomaților americani, care nu se adresau și populației, concentrîndu-și comunicarea doar la nivel oficial.

„De ce nu zbori în cîteva țări să vorbești cu oamenii?”, l-a întrebat John Hobbs pe prietenul său. Acestuia, care era și pasionat de aviație, i s-a părut o idee bună, așa că cei doi au început să aranjeze un plan al unui turneu internațional care să promoveze pacea într-o lume măcinată de neliniște politică și socială.

Congresmenul urma să fie și pilot, și ambasador neoficial al păcii prin lume din partea Statelor Unite ale Americii. Pentru asta avea nevoie de un avion, pe care l-a obținut, l-a pus la punct pentru călătorie, l-a botezat „Flacăra prieteniei” și... a plecat. În „Turneul Bunăvoinței Abraham Lincoln”.

„Turneul Bunăvoinței” nu a fost mereu binevoitor cu domnul congresmen și a implicat tot felul de riscuri nesurprinzătoare, totuși, pentru un zbor de unul singur în jurul lumii. Dar tocmai de aici provine, poate, frumusețea poveștii. Nu-i chiar ceva comun să te decizi să te urci în avion și să pleci prin lume să promovezi pacea, fără prea mari interese politice ulterioare, de altfel.

Insulele Azore, Lisabona, Madrid, Amsterdam, Oslo, Helsinki, Berlinul de Vest, Londra, Belfast, Paris, Geneva, Roma, Atena, Bangkok, Taipei, Tokyo – sînt printre locurile în care John Hobbs s-a oprit și a vorbit cu oamenii pur și simplu, plimbîndu-se pe străzi sau prin magazine, după ce se caza la un hotel local și trecea pe la primarul din localitate să îi lase „o listă a prieteniei”.

În ianuarie 1952, John Hobbs și-a încheiat turneul și a aterizat în San Francisco. A scris apoi că orele petrecute singur în avion, deasupra zărilor, i-au dat prilejul de a se gîndi și mai mult la pace și la absurdul luptei omului împotriva omului, gînd la care au achiesat mulți dintre oamenii pe care i-a întîlnit în turneul său.

Istoria a continuat. Absurdul, de asemenea.

 

Share