Statuia Libertății acum 140 de ani

Peste cinci ani, în 1884, Statuia Libertății a fost finalizată și prezentată oficial ambasadorului american din Franța, Levi Morton, cu ocazia zilei de 4 iulie.

Acolo i-a fost prezentat monumentul ambasadorului american pe 4 iulie 1884. Sensul poveștii era dat de prietenia franco-americană și de onorarea acesteia, iar ideea construirii unui monument în acest scop i-a aparținut istoricului Édouard de Laboulaye. Prin 1870, au apărut și schițele realizate de sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi: o statuie de dimensiuni foarte mari înfățișînd o femeie îmbrăcată în robă ce ține în mînă o torță. Ce urma? The money. Banii. O asemenea lucrare avea nevoie de finanțare serioasă, așa că domnul Bartholdi a mers în Statele Unite ale Americii pentru a-și promova ideea și pentru a aduna fondurile necesare. Monumentul franco-american urma să fie plasat în New York, pe Insula Libertății (numită pe atunci Bedloe’s Island).

Apoi, Frédéric Auguste Bartholdi și Édouard de Laboulaye au fondat Uniunea Franco-Americană și au adunat șase sute de mii de franci, astfel încît în anul 1875 au început lucrările la statuie.

În 1879, proiectului i s-a alăturat nimeni altul decît Gustave Eiffel, responsabil de scheletul de oțel al monumentului, îmbrăcat în cupru forjat.

Peste cinci ani, în 1884, Statuia Libertății a fost finalizată și prezentată oficial ambasadorului american din Franța, Levi Morton, cu ocazia zilei de 4 iulie. Doar că locul ei era la New York, nu la Paris. Monumentul a fost așadar demontat, bucată cu bucată, și trimis pe vapor spre New York, unde a fost remontat cu multă migală și cu mult efort.

La statui mai apare o componentă importantă în istorie: piedestalul. Căci ce-i o statuie fără piedestalul ei? În cazul Statuii Libertății, și piedestalul implica o cheltuială majoră, direct proporțională cu monumentul pe care avea să îl găzduiască. S-a apelat tot la strîngere de fonduri, într-un mod ingenios chiar. Încă din timpul lucrărilor, torța statuii și antebrațul stîng au călătorit din Franța în SUA și au fost expuse la New York și la Philadelphia pentru a se aduna bani din donații. Nu suficienți, însă. Noroc că, între timp, jurnalistul Joseph Pulitzer s-a implicat în această poveste și, pe la jumătatea anului 1885, exista suma completă, cam o sută de mii de dolari. Statuia Libertății avea acum și un piedestal, pe care a fost inaugurată în New York, pe insula care astăzi îi poartă numele, în octombrie 1886, în cadrul unei ceremonii prezidate de președintele Grover Cleveland.

Istoria, firește, a continuat.

 

 

Share