Cu ochii-n 3,14

În siajul inundațiilor din județele Galați și Vaslui, multe declarații politice.

ÎN CELE DIN URMĂ, O EXPLICAȚIE FĂRĂ CUVINTE VA ÎNTRISTA UNA DIN PATRU FEMEI CARE LUCREAZĂ LA O ADÎNCIME DE PESTE UN METRU

 

Un băiețel de 3 ani din Gelsenkirchen, Germania, care dispăruse din grădină a fost căutat ore în șir de familie și de zeci de salvatori, fără succes. După ce Poliția, pompierii, un cîine special antrenat și niște drone au intrat în scenă, copilul a fost în cele din urmă depistat, cu ajutorul unei camere cu termoviziune, trăgînd un pui de somn în șifonier. Mai exact, pe un teanc de rufe. Purtătorul de cuvînt al Poliției germane a fost de părere că mirosul hainelor curate l-a liniștit pe băiat, amintindu-i de părinții lui, așa că a căzut într-un somn adînc. (A. A. D.)

În siajul inundațiilor din județele Galați și Vaslui, multe declarații politice. O rețin pe cea a ministrului Mediului, Mircea Fechet, care a exclamat: „Slavă Domnului că nu mai plouă!”. O bună explicație pentru faptul că românii au mai multă încredere în Dumnezeu decît în autorități. (S. G.)

Într-un restaurant din New Orleans, un chelner ne-a întrebat de unde sîntem. E o întrebare curentă în America, mai ales cînd oamenii observă că nu vorbești ca un american nativ. I-am spus că din România. „Nici o problemă“, a replicat el, „și eu sînt din Alabama.“ Un prieten din Statele Unite, cu care eram, a izbucnit în rîs. Ne-a explicat apoi că Alabama e cel mai sărac stat american, un fel de Vaslui al nostru. Am rămas fără cuvinte. (A. M.)

Maria Branyas Morera, o doamnă de origine spaniolă, a murit în somn la finalul lunii august. Apucase să spună familiei că, atunci cînd va veni, moartea o va întrista pentru că îi plac prea mult cafeaua și iaurtul. Femeia avea 117 ani și 168 de zile.  (M. C.)

În Japonia trăiesc peste 95.000 de persoane trecute de o sută de ani, majoritatea fiind femei. O explicație găsesc în faptul că japonezele nu sînt prea dispuse să se mărite: potrivit unui sondaj, una din patru femei nici nu se gîndește la măritiș, fiind mulțumită cu viața fără obligații sociale. (S. G.)

Un bărbat a provocat de curînd un incendiu în zona de acces al vizitatorilor de la Palatul Parlamentului. A dat foc unor bunuri pe care le avea în posesie, în fața unui magazin de suveniruri aflat în proximitatea sălii de expoziții ,,Constantin Brâncuși” din Palatul Parlamentului. Pare greu de crezut, dar a durat mai multe zile pînă cînd a fost prins de polițiști, fiind găsit la hotelul Vitan din Capitală. Cu toate camerele de luat vederi și securitatea din zonă, omul a plecat liniștit de la Palatul Parlamentului la hotel. Se pare că gestul bărbatului, care lucrează de douăzeci de ani în construcții în Italia, ar fi fost făcut ca să atragă atenția familiei cu care nu mai ținea legătura. (A. M. S.)

S-a găsit apă pe Marte. La o adîncime de peste zece kilometri. (M. C.)

 Un pensionar din Dubăsari, Transnistria, a hotărît să-și păstreze economiile, vreo 20.000 de dolari și 4.000 de euro, îngropate în curte, în borcane. A marcat locul, pentru siguranță, și o vreme a stat liniștit. Deși semnul a rămas neatins, la un moment dat nu a mai găsit borcanele, așa că a anunțat autoritățile că a fost jefuit. Polițiștii au venit și au început să sape. Bănetul a fost găsit la un metru și jumătate distanță, exact acolo unde fusese pitit. Doar marcajul era cel care nu scăpase de vînt. Mare atenție la semnalizarea comorilor, altfel spus. (A. A. D.)

 

ÎN RESTUL TIMPULUI, O PARTE ÎNSEMNATĂ DINTRE OAMENII ÎN UNIFORMĂ VOR ÎMBRĂȚIȘA TANDRU CEL MAI LUNG LANȚ

 

 Cazul Gisèle Pélicot din Franța și procesul care e urmărit ca un serial TV horror sînt una dintre cele mai cutremurătoare povești din ultima vreme. Un soț și-a sedat și drogat soția timp de zece ani și a invitat 50 de necunoscuți, găsiți pe site-uri, s-o violeze. În restul timpului, aveau o viață cît se poate de normală. Natura umană poate fi revoltător de surprinzătoare. (A. M. S.)

 O pasăre din Colorado a provocat un incendiu de proporții într-o pădure din apropiere după ce s-a electrocutat. Potrivit unor studii efectuate în 2022, se pare că o parte însemnată dintre incendiile provocate în Statele Unite se datorează păsărilor care fac un popas pe firele de electricitate. Au și păsările păcatul lor. (I. M.)

 Rețelele sociale au răspîndit vestea ca vîntul în orașul spaniol Bilbao. Oricine vrea să-și găsească dragostea vieții, să vină la supermarket-ul cutare, în ziua cutare, între 6 și 7 seara, să ia un ananas pe care să-l așeze invers (adică cu frunzele în jos) în căruciorul cu produse și să se plimbe pe lîngă raftul cu vinuri al supermarket-ului. Cînd va vedea pe cineva cu ananasul la fel așezat și simte că e o conexiune, să îi ciocnească ușor căruciorul cu propriul cărucior. Dacă interesul e reciproc, începe conversația. Și încă ceva: celelalte produse din coș vor indica natura intenției. Dacă, pe lîngă ananasul întors, în cărucior se află legume, interesul e pentru o relație de moment; dacă în cărucior se află ciocolată și dulciuri, interesul e pentru o relație de durată. În ziua și la ora stabilită, a venit atît de multă lume în supermarket, că a trebuit să fie chemată Poliția. Interesant: îndată ce au apărut oamenii în uniformă și mașinile lor zgomotoase, mulțimea s-a dispersat, astfel că polițiștii nici n-au avut ce face, de fapt. Asta ne spune ceva decisiv despre căutătorii marii iubiri: sînt mulți și timizi. (S. V.)

 Pentru iubitorii de frumos, un îndemn cules din ziarul Adevărul de sîmbătă, 30 august 1908: „Împodobiți Localul d-v. cu celebrul tablou istoric național repres. «Familia Regală îngenunchiînd la Sfințirea bis. Sf. Nicolae din Iași»“. Pare să fie o idee pe care patronii de localuri o vor îmbrățișa cu entuziasm. (D. S.)

 Într-o reclamă la o firmă de recuperatori se spune, pe un ton tandru: „Dacă ai datorii la noi, să știi că nu ești singur”. Pînă să mă dumiresc că singurătatea presupusă de imaginarul publicitar mi-ar fi alinată de consilierii firmei, am crezut că sînt acompaniată, de fapt, de un val de datornici. (S. G.)

 Lumea nu încetează să fie periculoasă. Infocons avertizează: „Cortină de lumină cu șir 6 x 3 m și telecomandă (risc ecologic)”, „Pandantiv în formă de inimă din metal argintiu (risc chimic)”, „Telefoane intraauriculare negre și roșii (risc ecologic)”, „JMING – Brichetă de noutate în formă de baton de ciocolată (risc de arsuri și incendiu)”, „Baskos – Cîine electric purpuriu acționat de baterii, cu articulații, sunet, guler elastic auriu cu un clopot metalic, ochi de plastic și nas (risc de arsuri și sufocare)”, „TEGODER TDC CLINIK – Coajă de piele (risc chimic)”, „Figură din plastic, în formă de mînă, în formă de victorie, care este plasat pe un deget (risc chimic)”, „Elodie – Suport pentru suzetă din material textil cu clemă metalică, buton din lemn și curea albă cu model roz sau model de picături întunecate (risc de sufocare)”, „Kusawa Schnullerkids24 – Suport pentru suzetă realizat din mai multe mărgele din lemn. Cel mai lung lanț are 8 litere. O vulpe de jucărie din lemn este atașată la capătul suportului pentru suzetă (sufocare)”, „Floare din PVC pe o tulpină (risc chimic)”, „Jucărie moale, elastică, în formă de arici, care vine în culori galbene, albe și albastre. Are umflături și pupile albe. În interiorul jucăriei există o minge de plastic cu trei baterii mici de tip 3 și un LED care emite lumină atunci cînd jucăria este stoarsă (sufocare)”, „ONEX – Pompă septică (șoc electric)”. (M. P.)

Foto: M.Pleșu

 

Share