Cu ochii-n 3,14

Alții au fost de acord cu instalarea lor, cu condiția să fie afișate pe ele fețe de politicieni.

O BUNĂ MĂSURĂ DE PROTECȚIE A OAMENILOR-SCAUNE (8,3 MILIOANE) PARE SĂ FIE INSTALAREA TELEFOANELOR CU UMBRELĂ DE SOARE

 

# Una dintre prevederile noului regulament CFR, aflat în dezbatere publică, prevede că, dacă un călător strănută sau tușește, ar putea fi dat jos din tren. Cred că e vorba despre o bună măsură de protecție a trenurilor: trepidațiile provocate de tuse sau de strănut pot dezmembra definitiv rablele de vagoane. (S. G.)

Fiziciana Rosemary Fowler a descoperit particula kaon în timpul cercetării sale doctorale la finele anilor ’40 la Universitatea din Bristol. Cariera ei s-a blocat acolo, după ce a renunțat la doctorat pentru a avea o familie. Pesemne că presiunea socială a fost mai puternică decît dorința pentru știință. În fine, doamna Fowler nu s-a lăsat și a primit titlul de doctor onorific în științe din partea Universității din Bristol la vîrsta de 98 de ani. Cercetările ei din tinerețe au contribuit la descoperirile lui Cecil Powell pentru care acestuia i s-a acordat premiul Nobel în 1950. Totuși, ce mi se pare șocant la povestea asta e cum se face că energia oamenilor e atît de asimetric distribuită. Unii la 25 de ani sînt prea obosiți ca să-și facă cumpărăturile și menajul, iar alții la 98 susțin cu entuziasm doctorate. Asta mi se pare inegalitatea fundamentală. (I. M.)

O echipă de arheologi din Turcia a descoperit o tabletă de lut veche de 3.500 de ani şi, cînd au reuşit să descifreze scrierea de pe ea, au ajuns la concluzia că aceasta conţine o listă de cumpărături care datează din secolul al XV-lea î.Hr. Sînt trecute pe ea mai multe obiecte: mese, scaune şi taburete din lemn. Încă o dovadă că nu e nimic nou sub soare. (A. M. S.)

O cină decadentă oferită de președintele Emmanuel Macron pentru regele Charles al III-lea al Marii Britanii a costat aproape 475.000 de euro și a făcut ca Palatul Élysée să atingă un deficit record anul trecut, de 8,3 milioane de euro. Extravaganțele se plătesc la vot. (A. M. S.)

Mare scandal a ieșit cu aprobarea de către consilierii locali ai sectorului 5 a proiectului privind construirea unor „turnuri” cu 35 de etaje pe Șoseaua Progresului. E sectorul condus de marele Cristian Popescu Piedone. Pare să fie o fază mult mai importantă pe scara „progresului” arhitectonic al Bucureștiului decît erau turnulețele construite imediat după Revoluție, fără autorizație, pe lîngă Gara Progresul. (A. M.)

O companie de design a instalat acum cîțiva ani, pe străzile din New York, niște perne dreptunghiulare și galbene, care semănau cu sacii de box, pe care le-a numit „un loc sigur pentru frustrări”. Trecătorii erau invitați să le lovească, ideea fiind că, astfel, spațiul public ar putea fi unul mai calm, iar relațiile interumane se vor îmbunătăți. Povestea a ieșit recent la suprafață și oamenilor li s-a cerut părerea în legătură cu un astfel de demers. Majoritatea răspunsurilor au afirmat că pernele ar fi furate în cîteva ore, că vor fi înjunghiate, împușcate sau transformate în loc de dormit de către oamenii străzii. Alții au fost de acord cu instalarea lor, cu condiția să fie afișate pe ele fețe de politicieni. Iar psihologii nu s-au lăsat impresionați de astfel de proceduri de „management al stresului”, fiind de părere că lovirea unui sac nu face decît să agraveze problema, nicidecum s-o rezolve. (A. A. D.)

● Hotelierii de la malul mării se plîng de furturile turiștilor, care s-au diversificat. Într-un reportaj PRO TV, aceștia au afirmat că turiștii nu se mai mulțumesc cu furtișagurile clasice, precum tacîmuri, halate sau prosoape, ci au început să plece cu becurile din camere, lenjeriile de pat, pernuțe decorative și chiar cu aparatele telefoanelor fixe. Eu zic să fie mulțumiți că turiștii nu le fură hotelul cu tot cu camere. (S. G.)

La pericole mari, avertismente pe măsură (de la Infocons): „Atom – Setul de badminton include două rachete și două navete de plastic (materialul plastic al produsului are o concentrație excesivă de ftalați: mînerul roz 41%, mînerul albastru 50%)”, „Pippi Longstocking – Un costum Pippi Longstocking, inclusiv tunică imprimată, pantaloni scurți, colanți imprimați și o perucă (peruca este foarte inflamabilă)”, „Sortiment de diferite tipuri de animale de pluș și păpuși de mînă cu ochi de plastic. Animalele de pluș au, de asemenea, bucle metalice agățate (care se desprind cu ușurință și pot fi înghițite de copii)”, „Jana Iger – Pulbere de dinți de culoare verde/maronie, parfumată (produsul conține o cantitate excesivă de bacterii și mucegaiuri)”, „Placă gonflabilă cu zbaturi (SUP), cu accesorii (placa se poate dezumfla în mod neașteptat)”, „YingBin – Argilă modelatoare, 24 de pachete mici, culori diferite”, „Superfit – Sandale albastre cu textură verde, talpă gri, elemente de fixare Velcro, aplicație tractor”, „Scaun gonflabil de înot cu umbrelă de soare (produsul poate semăna cu o jucărie; cu toate acestea, există riscul de înec)”. (M. P.)

 

AR FI FOST O NOUTATE DACĂ POLIȚIA AR FI INTRAT ÎNTR-UN BOL CU SPUMĂ

 

Știrile legate de acuzațiile aduse sociologului Alfred Bulai pentru hărțuire sexuală sînt la concurență cu cele privitoare la performanțele olimpice. Mă întreb ce-ar mai fi fost dacă domnul Bulai ar fi fost acuzat și de bullying. (A. M.)

O metodă de a lupta cu traficul în Beijing, metropolă cu peste 21 de milioane de locuitori, este să chemi o motocicletă să te preia dintre mașini. Serviciul costă în jur de 60 de dolari și nu este chiar o noutate – a mai existat ceva similar în 2015, cînd altcineva venea să îți ia mașina. Această variantă nu a funcționat mult timp, oamenii fiind reticenți la cedarea cheilor mașinii unui străin. Ideea a fost expusă pe un site american drept soluție la traficul intens, dar nu a convins. Americanii au afirmat că preferă să circule pe motociclete ei înșiși, că e o cale sigură să-ți iei adio de la mașină sau că riști să fii lovit în trafic. Altcineva a mărturisit că n-ar zice nu să fie salvat în acest mod din propria viață. (A. A. D.)

Avertisment! Mai ales pentru prietena noastră, Adina Popescu – știe ea de ce. Un tînăr de 20 de ani din New Jersey a plecat de acasă spunînd mamei lui că se duce să se întîlnească cu un prieten. A luat avionul pînă în Florida, de la aeroport a luat un Uber pînă la un hotel aflat la peste 100 de kilometri distanță, s-a cazat, a mers la un magazin de unde a cumpărat un ciocan și a așteptat să se facă noapte. La ora 2 noaptea, s-a mascat și a intrat în locuința unui alt tînăr, tot cam de vîrsta lui, din orășelul unde se cazase, ca să-l lovească în cap cu ciocanul. S-au luptat cei doi și, pînă la urmă, atacatorul a fost imobilizat și poliția a fost chemată. Cei doi nu se întîlniseră niciodată. Atunci de ce? Ei bine, cei doi jucaseră jocuri online și, de bună seamă, cel din New Jersey ajunsese să-l urască pe cel din Florida. Interogat, atacatorul a spus că a dat buzna cu ciocanul peste victimă deoarece aceasta „era un om rău online”. Poliția încă nu știe cum a aflat atacatorul adresa victimei, dar îi avertizează pe cei care se joacă online că uneori chestia devine serioasă. Între timp, creatorii jocului au anunțat că au închis jocul, pentru că nu a avut cine știe ce succes. L-or fi jucat doar ăia doi. Vorba poetului, în doi, în trei, în cîte cîți vrei... (S. V.)

În Piața Progresul, la măcelăria „La Ieduțu“, mi-a intrat în auz această opinie a vînzătoarei, împărtășită unei cliente: „Sarmaua, dacă nu e grasă, mai bine n-o faci“. Pare să fie un adevăr incontestabil și îmi închipui că sînt destule lucruri pe care e mai bine să nu le faci dacă nu-s grase. (D. S.)

Bucătarul italian care a inventat prăjitura tiramisu a murit săptămîna trecută în vîrstă de 81 de ani. Roberto „Loli” Linguanotto gătea pentru restaurantul Le Beccherie (Măcelăria) din Treviso cînd a scăpat din greșeală cremă de brînză mascarpone într-un bol cu spumă dulce de ouă. Cînd soția patronului restaurantului a adăugat pișcoturi înmuiate în cafea espresso, a apărut un desert de legendă. (M. C.)

Foto: M. Pleșu

Share