Duminică sîntem așteptați la urne după patru ani lungi și plini de evenimente care mai de care mai îngrijorătoare. Ce știm sigur e că nici țara, nici lumea nu mai sînt cele din 2020.
Teoretic, după o așa lungă perioadă, ar trebui să fim martori și participanți la un fel de festival al democrației. Nu prea e cazul. Pe un fond de apatie și în absența unor dezbateri serioase – din motive diferite, aproape toate partidele s-au ferit de discuții de substanță –, interesul pentru alegerile locale și europarlamentare pare mai degrabă scăzut. Estimările privind participarea variază în funcție de cine le măsoară și foarte probabil nu vom ști decît duminică, spre mijlocul zilei, dacă majoritatea românilor consideră cele două scrutinuri importante.
Pînă atunci, însă, să vedem de ce aceste alegeri ar putea fi totuși interesante.
# Votul chiar face diferența. Sînt foarte multe cazuri în care primăriile au fost decise la cîteva zeci sau sute de voturi distanță între candidați. Poți contribui, după preferințe, la schimbare sau la menținerea situației de fapt.
# Poți pedepsi aroganța. În aproape orice primărie din țară sînt unul sau mai mulți oameni care cred că li se cuvin birourile, poziția și resursele. Și-au creat rețele care îngreunează sau parazitează administrația publică. Uneori soluția e schimbarea primarului și a consiliului local. Duminică poți face asta. Unii dintre „profesioniștii” actuali vor trebui să își găsească de lucru prin piața reală ca majoritatea cetățenilor.
# Poți sancționa stilul. Oricît de frivol sună asta. Sînt o mulțime de politicieni care nu folosesc corect limba română, sînt mîrlani sau, pur și simplu, antipatici. Într-o țară în care odinioară a fost votat un candidat la prezidențiale pentru era „diliu” nu te va judeca nimeni prea aspru dacă ai decis să faci din detaliile astea un element decisiv pentru modul în care îți selectezi favoriții
# Poți influența selecția de candidați pentru prezidențiale. Prezidențialele sînt cel mai amuzant și, metaforic vorbind, sîngeros joc politic. Partidele vor privi foarte atent la rezultatele de duminică pentru a lua decizia corectă în privința candidatului la prezidențiale. Nici unul nu este anunțat oficial și, după ziua de duminică, unii dintre ei nu or să nu mai fie anunțați niciodată. E foarte posibil ca tu să contribui la asta.
# Votezi, nu votezi, ANAF execută. Sînt o mulțime de dezbateri publice care vor fi influențate de rezultatul alegerilor de duminică. Între partidele care se prezintă la urne există diferențe majore de viziune privind fiscalitatea. E cel puțin un partid (mare) care vrea să elimine cota unică. Altele nu vor. La finalul zilei de duminică una dintre aceste tabere se va simți încurajată chiar dacă votul nu va fi despre taxe. Iar acesta e doar un subiect. Altele sînt starea serviciilor publice, controlul civil al serviciilor secrete etc. Toată lumea va extrage concluzii care nu au legătură directă cu alegerile punctuale ale unor oameni în niște funcții. Temele de discuție și deciziile sînt legate între ele și depind inclusiv de rezultatele de săptămîna asta.
# Globalist sau izolaționist? Unii ar zice pro-Occident sau pro-Rusia, dar mie mi se pare că asta reduce prea mult cadrul discuției. E straniu că în cea mai orientată spre Vest țară din regiune avem discuții de felul ăsta, dar iată că se întîmplă. România trimite în Parlamentul European 33 de deputați. Unii dintre ei vor contribui activ la slăbirea consensului occidental și european cu privire la foarte multe teme majore (China, Rusia, mediu). Alții, federaliști de debara, vor încerca, din contra, să întărească Uniunea Europeană în confruntările cu inamicii externi și cei interni. Poate ar fi bine să te întrebi ce preferi. Răspunsul tău poate fi proverbiala bătaie din aripi a fluturelui care provoacă furtuni în cealaltă parte a lumii.
# Piste de biciclete, mașini pe trotuare, panseluțe. Or fi ele alegerile plictisitoare, dar enervarea ta cînd vezi că trăiești într-o comunitate cu urme de secol XIX, mult secol XX și deloc XXI sigur nu e așa.
# Antimanipulare. Un vot duminică e și un vot împotriva strategiei de demobilizare pe care partidele de la putere au pus-o la cale. Controlul asupra presei, punctajele de partid, petardele informaționale aruncate în piață în ultimul moment merită un răspuns.
# Antidezamăgire. În 2016, plictiseala a dus la o victorie majoră a PSD. Peste nici două luni, sute de mii de români erau prin piețele publice protestînd împotriva noului guvern. N-a verificat nimeni cîți oameni din mulțimile alea își exorcizau prin participare la mitinguri refuzul de a fi mers la vot. Aș paria că erau destul de mulți.
# Motiv de bere. După vot, poți merge la o terasă ca să aștepți exit-poll-urile. Ai avut un motiv solid să ieși și, probabil, vei avea suficiente motive să înjuri. Pardon, să te răcorești.