Liturghia TikTok și venerarea alesului

Mulți sînt cei gata să îl venereze pe acest mîntuitor evanghelizat de TikTok.

Vrînd-nevrînd, pe 26 martie am aflat cu toții că a fost ziua lui Călin Georgescu. Acest detaliu particular al biografiei fostului candidat la președinție a fost adus în atenția publică de susținătorii lui, care s-au gîndit să îi organizeze un omagiu coregrafiat ca un fel de liturghie anapoda. S-au spus rugăciuni, i s-a cîntat „La mulți ani!“, s-au făcut urări deșucheate, iar pricesnele s-au intercalat cu incantații de exorcizare a adversarilor politici. Steagurile tricolore s-au amestecat cu lupul dacic și steaguri ale SUA într-o ciorbă semiotică ce corespunde întru totul afirmațiilor habitual anacolutice pe care le emite Călin Georgescu. Reporterii amestecați printre susținătorii veniți să își omagieze Alesul au făcut numeroase vox pop-uri din care putem să deducem cum este văzut acesta de cei care îl vor președinte: ca pe Alesul lui Dumnezeu, menit din pîntece să conducă România. Aceste afirmații nu sînt bizarerii ad-hoc, ele au fost puse în capul acestor oameni de sute de ingurgitarii de TikTok și nici nu sînt singulare pentru populismul suveranist din România. Dimpotrivă, împreună cu aprecierea față de Trump și steagurile americane, mesianismul evanghelic american a ajuns, prin intermediul unui App chinezesc, și în capetele celor mai verzi dintre români.

 

Banalizarea profeției

Un sondaj alcătuit în 2023 de Paul Djupe de la Universitatea Denison din Ohio arată că 25% din americani cred că, chiar și în ziua de astăzi, există profeți adevărați, asemenea celor biblici, ale căror prevestiri trebuie crezute asemenea celor biblice. Prin urmare, nu ne miră cînd personaje precum Lance Wallnau, tele-evanghelist și CEO de corporație religioasă, ajung să se bucure de o popularitate uriașă. Lance Wallnau a fost unul dintre predicatorii care au proorocit alegerea lui Trump în 2016 și, după cum se laudă chiar pe landing page-ul propriului website, este profetul care a stabilit prima dată paralela dintre candidatul republican și regele Cirus. Povestea biblică a regelui Cirus (580-537 î.Hr.) apare în Cartea a doua a Cronicilor (36:22-23), Ezra (1:1-4) și Isaia (44:28; 45:1). În Biblie, regele Persiei este înfățișat ca acela care i-a eliberat pe evrei din robia babiloniană. Asemenea lui Cirus, care deși era persan și păgîn a fost ales de Dumnezeu să elibereze poporul ales, profeții evangheliști americani de astăzi îl văd pe Trump ca pe instrumentul pe care Dumnezeu l-a ales, în ciuda multelor lui păcate, să elibereze noul popor ales, America, din demonica robie woke. În toate cele trei alegeri prezidențiale la care a participat (2016, 2020 și 2024), Donald Trump a primit aproximativ 80% din voturile evangheliștilor americani, care, ca ideologi ai MAGA, au ajuns să exercite o influență covîrșitoare asupra ambelor administrații Trump. Așadar, tropi ai discursului evanghelic tipic, precum portretizarea lui Donald Trump ca „unsul lui Dumnezeu” și „alesul lui Dumnezeu”, apar frecvent în media. Această banalizare a profeției a depășit, ca tot ce ține de Trump, contextul strict american. Astăzi mesianismul se propovăduiește pe rețelele de socializare. În România, TikTok ne-a adus propriul mesia, „Alesul” oamenilor și al lui Dumnezeu, Călin Georgescu.  

 

Alesul

Mixul ciudat de ortodoxie și neo-protestantism în discursul lui Georgescu a fost deja amplu discutat de media din România. Georgescu însuși face adesea afirmații în care se referă oblic la sine însuși ca la cel Ales, răspunsul produs de România la chemarea profeților: „Eu nu sînt într-o campanie politică, ci sînt la nivelul unei chemări (unii pentru alții) toți pentru unul și noi toți cu Dumnezeu” (Happy Fish TV, 2024). Acest tip de mesaj a reverberat, mai ales prin TikTok, pînă la alegătorii săi, care îl văd ca pe eliberatorul României din nelegiuitele gheare ale globalismului, europenismului și ale altor „-isme” vătămătoare. Analiza textuală a ceea ce spun susținătorii lui Georgescu relevă un mix interesant de ortodoxie, tele-evanghelism, suveranism, un mix ideologic demn de epoca TikTok. Cu alte cuvinte, formatul este american, dar vorbele ca atare „sună” pravoslavnic, pentru că oamenii se folosesc de singurul mesaj soteriologic care le este familiar, cel al ortodoxiei.

Dintr-un reportaj făcut de HotNews la manifestația din Piața Constituției, aflăm că participanții au amestecat rugăciunile cu urările de „La mulți ani!“, iar solicitările de validare a turului întîi al alegerilor prezidențiale din 2024 au fost amestecate cu imprecații-incantații care reciclează limbajul ortodox în format de exorcism TikTok: „Tot ce nu servește aici și acum să se topească din mîinile noastre, iar tot ceea ce ne servește din Înaltul Ceresc să coboare în inimile fiecăruia”. Cel mai relevant exemplu de transpunere în discurs pravoslavnic a aiurelilor mesianismului tele-evanghelic vine din acest vox pop făcut de Știrile PRO TV cu un susținător care a avut această urare pentru Călin Georgescu: „Am venit aicea, fraților, să-l venerăm pe domnul Georgescu Călin. Multă sănătate, mîntuire, bucurie, tot ce vă doriți să-mplinească Dumnezeu și într-un ceas bun să ajungeți președintele României pentru că dumneavoastră sînteți menit din pîntecele maicei sale (sic!) a conduce România”. Acest elogiu ușor alambicat arată cum limbajul liturgic ortodox a pătruns în discursul soteriologic georgist. Asemenea lui Trump în discursul evangheliștilor americani, pentru suveraniștii autohtoni Georgescu este Alesul, predestinat chiar din „pîntecele maicei” să conducă și să salveze România. Intervievatul exprimă această înțelegere mesianică a lui Georgescu în limbajul care îi este familiar, cel al Psalmului 109, ale cărui versete sînt repetate în slujba Nașterii Domnului: „Zis-a Domnul Domnului meu: Șezi de-a dreapta Mea, pînă ce voi pune pe vrăjmașii Tăi așternut picioarelor Tale (...) Din pîntece mai înainte de luceafăr Te-am născut” (Ps. 1, 3).

Astfel de mostre de percepere mesianică a fostului candidat nu sînt rare. Mulți sînt cei gata să îl venereze pe acest mîntuitor evanghelizat de TikTok. Banalizarea profeției vine din America, iar autohtonizarea ei are nuanță suveranistă. Cum Alesul este printre noi, nu putem decît să ne temem de apocalipsă.

 

Valentina Covaci este specialistă în istoria bisericii și liturghistă.

 

Credit foto Lance Wallnau: Wikimedia Commons

Share