Cu ochii-n 3,14

La Madrid, în cadrul Congresului Internațional al Botaniștilor, s-a luat decizia rebotezării a 200 de plante.

ÎNTR-O LUME CARE ÎȘI REINTERPRETEAZĂ NUMELE, UN COMENTARIU CARE DESPARTE DEZORIENTAREA DE JUDECATĂ SALVEAZĂ UNEORI MOTORUL

 

La o cofetărie din Piața Romană, printre platourile cu prăjituri am descoperit „gustul tradiției reinterpretat”, Colivetele: vafe umplute cu colivă. Într-o lume care își tot reinterpretează gusturile, era de așteptat ca nici Memento mori să nu mai fie la fel de fad ca odinioară. (S. G.)

La Madrid, în cadrul Congresului Internațional al Botaniștilor, s-a luat decizia rebotezării a 200 de plante. Motivul: denumirile actuale sînt considerate a fi rasiste. Profit de ocazie și înaintez o petiție: să fie schimbat și numele pepenoaicei, căci îmi pare o gravă jignire la adresa corpului femeiesc. (S. G.)

Un bărbat din Cluj a fost dat în judecată de către vecini deoarece și-a ridicat o baracă în mijlocul balconului fără nici o autorizație de construcție. Locuitorii din Florești se plîng tot mai mult de colapsul ordinii publice din comuna lor. Într-un comentariu, un localnic spunea că din tot mai multe imobile recent construite răsar diferite anexe, orificii și modificări care periclitează stabilitatea imobilelor. La ceas de centenar, am putea spune că aici se vede cine gustă și cine nu suprarealismul. (I. M.)

Un acrobat estonian a vrut să traverseze strîmtoarea Messina, care desparte Sicilia de Italia, mergînd pe sîrmă. 3,6 kilometri a avut de mers în echilibru acest temerar, înfruntînd nu doar lungimea parcursului, ci și vînturile specifice unei asemenea zone. Nu vreau să fiu rasist, dar estonianul „s-a înecat la mal“ ca... omul din poveste. Cu doar 80 de metri înainte de final, a căzut. Totuși, el a doborît recordul la mers pe sîrmă, care era de 2.100 de metri. Oricum, acrobatul nu s-a supărat, a zis că e fericit pentru că „a intrat în istorie”. Adevărul este că cele mai bune eșecuri sînt acelea în care, deși ratezi, tot bați un record. (S. V.)

La un moment dat, în Marea Neagră înotau prietenoși, fericiți și gata să facă sex de plăcere cam 2.000.000 de delfini. În acest moment au mai rămas 250.000, pierderea acestor superbe mamifere fiind de 25.000 pe an. Cine ucide delfinii la această rată uluitoare? Plasticul ajuns în mare și de acolo în stomacurile lor, turismul agresiv (skijet-urile), pescuitul ilegal și războiul din Ucraina. Dar în curînd nu vom mai avea motive de îngrijorare: proiectul Neptune Deep îi va extermina cu totul prin dezorientarea produsă de lucrările de forare și extragere a gazelor și, mai ales, prin deversarea uriașă de substanțe toxice în apa Mării Negre, al cărei nume complet va fi Marea Neagră, Moartă și Pustie. (M. C.)

Tripla campioană olimpică la echitație Charlotte Dujardin se retrage de la Jocurile Olimpice după difuzarea unei înregistrări video de acum cîțiva ani, în care își lovește calul. Ea şi-a cerut scuze pentru această „eroare de judecată în timpul unei sesiuni de antrenament”. Se pare că performanța ascunde în dulap și rufe murdare. (A. M. S.)

O echipă de scafandri polonezi a descoperit în cursul săptămînii trecute, în largul coastelor suedeze ale Mării Baltice, o epavă a cărei cală era plină cu lăzi de sticle cu şampanie şi cu obiecte din porţelan. De asemenea, au mai găsit și apă minerală în recipiente sigilate din lut, ceea ce a dus la concluzia că vasul s-a scufundat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pentru că marca germană Selters avea un anumit sigiliu pe ambalajele ei. Grija asta pentru detalii salvează uneori o barcă întreagă. (A. M. S.)

O dronă rusească de ultimă generație a fost atacată de o dronă ucraineană care avea atașat un băț. Drona ucraineană, operată de la sol, a urmărit-o pe cea rusească și i-a băgat bățul la elice de mai multe ori pînă i-a blocat motorul și a făcut-o să se prăbușească. Pe românește s-ar zice că i-a pus bețe-n roate. (A. M.)

 

COPIII FOARTE MARI (ÎN DOUĂ CIFRE) ȘTIU SĂ FOLOSEASCĂ SPAȚIUL

 

Feriți-vă, pe cît se poate, de următoarele produse (sursa Infocons): „Jollein – Coș Moise din țesătură în care a fost introdusă o saltea”, „Teddies (Gaiety Infinite) – Jucărie din plastic în formă de fierăstrău cu lanț pentru copii de la 3 ani, alimentată cu baterii”, „Morco – Un încălzitor de apă cu gaz, de culoare albă (e posibil ca șuruburile mameloanelor de testare să nu fi fost strînse corect)”, „Kit de vopsire a degetelor pentru copii cu tampoane lavabile”, „Jucărie de pluș în formă de porc roz cu coadă, gură neagră și ochi din imitație de piele (ochii porcului au o concentrație excesivă de ftalat bis (2-etilhexil)”, „Linea Infantil – Suzetă pentru bebeluși pe un lanț prevăzut cu o clemă”, „Zece rațe mici de baie care scot un sunet scîrțîitor, fabricate din plastic moale albastru (copiii foarte mici ar putea pune rața în gură)”, „Emaj – Jucărie moale în formă de flamingo”, „Q-touch – Mîzgă în două culori, într-un recipient din plastic în formă de stea (sau de urs)”. Și, în caz că ați intrat în panică: „Nuxe – Apă micelară florală de trandafir liniștitor”. (M. P.)

Jocurile Olimpice de la Paris în două cifre: sportivii participanți au la dispoziție 3.000.000 de banane și 240.000 de prezervative. Avantaj, banane. (D. S.)

Un urangutan rănit din Indonezia a demonstrat ceea ce oamenii de știință studiaseră încă din secolul trecut: că maimuțele mari știu să folosească frunze pentru a încerca să se vindece. Dar a fost prima dată cînd un urangutan, Rakus pe numele lui, a fost văzut de o echipă de cercetători din Parcul Naţional Gunung Leuser mestecînd tulpina și frunzele unei plante numite akar kuning, cunoscută pentru proprietățile ei antiinflamatorii și antibacteriene. A obținut o pastă pe care a aplicat-o repetat pe rana de pe obraz, apoi și-a acoperit-o cu frunze și a continuat să se hrănească cu planta respectivă. Rana îngrijită astfel s-a închis în cîteva zile și s-a vindecat complet într-o lună. O cercetare pe această temă a fost publicată în revista Scientific Reports. Oamenii de știință au fost de părere că Rakus fie a observat alți urangutani folosind planta, fie și-a atins rana cu ea din greșeală și a simțit o calmare a durerii. Se pare că el știa că aplică un medicament, altfel nu ar fi repetat procedura vreme de o lună. În plus, akar kuning nici nu este printre preferatele urangutanilor. Un punct cîștigat de echipa care susține că maimuțele mari și oamenii au strămoși comuni. (A. A. D.)

Alte nume de firme din Tîrgoviște: Revoltător Trend 40 SRL, Fereastra Ideală Cady SRL, Aero Getic SRL, Dublu Diamant With Love SRL, Curat Și Sănătos SRL, Inversluc Extern SRL, Joc În Poieniță SRL, Argumentul Cultural SRL, Geany Și Iridenta SRL, Legumele Țăranului SRL, Cabina Lui Solo SRL, Quotidien Briller SRL, Curcanul Înfoiat SRL-D, Altceva By Emma’s Star SRL, Drag De Ema SRL, Suflet Luminos SRL, Oacheșu SRL, Teeth Poetry SRL, Ograda Cu De Toate SRL, Vers Linfini SRL, Fane The Best SRL, Om Norocos SRL, Carismatic Com SRL, Poneiul Fermecat SRL, Meseriașii Fier Art SRL, La Țăranul SRL, Cronic SRL, Galactic Eurofort SRL, Bucătăria Contemporană SRL, Adelicii Style SRL, Nobilamaria Mob SRL, Zori De Zi SRL, Generos D SRL, Mașini Și Evenimente SRL, What The Duck SRL, Librăria Creionaș SRL, Respeto Activ SRL, Total Amenajărilemn SRL, Ion Klarux SRL, Consens SRL, Tapitex Pasărea Paradis SRL, Spațiul Curb SRL, Conta Plus Păunaș SRL, Triumfal Consulting SRL, Evident SRL, Povești Din Lut SRL, Vulcan Sonic SRL, Cu Iconapon Laldin SRL, Prieteni Buni SRL, David Efect SRL, El Greco 7 Stele SRL, Dulce De Roxana SRL, Periodis SRL, Imotive Mobidic SRL, Famiferma SRL, Palm Door SRL, Bioband Barbu SRL, Decisiv Efect SRL, Cromodivin Com SRL, Suveran Compan SRL, Motiv Sigur SRL, Camera Gândurilor SRL. (D. S.)

Foto: A. Vrana

Share