PARE CĂ AR EXISTA REPREZENTĂRI NEGATIVE (LA FEL DE PLAUZIBILE) PENTRU ATRAGEREA VIZITATORILOR SURPRINȘI DE CONTEXT
● Cică niște cercetători israelieni și britanici au studiat limbajul balenelor și au ajuns la concluzia că acesta are elemente care s-ar transmite „cultural“, din generație în generație. Concluzia ar fi că nu se mai poate vorbi de o unicitate a limbajului uman. Asta vine după ce ni s-a tot vorbit despre marea inteligență a delfinilor. Pare că ar exista un subtil deziderat al unora, acela de a demonstra neapărat că omul nu e așa deștept cum își închipuie. Din păcate, însă, delfinii n-au inventat deocamdată computerul și nici balenele n-au descoperit telefonul. (A. M.)
● Politicul e în tot și în toate. Disney ajustează avertismentele privind conţinutul la unele dintre filmele sale vechi, inclusiv Peter Pan şi Dumbo, în contextul revenirii în funcţia de preşedinte a lui Donald Trump. Versiunea anterioară menţiona că filmul „include reprezentări negative şi/sau maltratarea unor popoare sau culturi”, în timp ce noua versiune spune: „Acest program este prezentat aşa cum a fost creat iniţial şi poate conţine stereotipuri sau reprezentări negative”. (A. M. S.)
● Membrii partidul satiric al „Cîinilor cu două cozi” din Ungaria, condus de Gergely Kovács, au promis maghiarilor viață veșnică și, mai nou, bere gratis. Promisiuni la fel de plauzibile precum ale celorlalți candidați. Oricum, găsesc că asta e cea mai curajoasă agendă politică. (I. M.)
● Unul dintre cele mai bizare cazuri de crimă din Australia, rămas nerezolvat, implică un rechin de patru metri și jumătate dintr-un parc acvatic din Sydney care, în aprilie 1935, a vomitat un braț de om. Brațul era tatuat cu imaginea a doi boxeri în ring și se pare că-i aparținea unui boxer amator de 45 de ani, Jimmy Smith, implicat în afacerile cu droguri din portul Sydney și în diverse asocieri dubioase. De uciderea și dezmembrarea lui Jimmy a fost acuzat unul dintre prietenii săi de pahar, dar martorul principal a fost împușcat în dimineața în care trebuia să se prezinte în instanță, așa că acuzatul a scăpat. Legat de braț există o teorie: presupusul criminal l-ar fi dus în casa martorului pentru a-l intimida, acesta l-a aruncat în ocean, unde a fost înghițit de un rechin mai mic care, la rîndul lui, a sfîrșit în burta rechinului-tigru prins și dus la parcul acvatic pentru atragerea vizitatorilor. (A. A. D.)
● Castorii au ajutat Republica Cehă să economisească peste un milion de euro prin reabilitarea naturală a unui fost teren militar de lîngă Praga. În 2015, zona Brdy a fost clasificată ca arie protejată și urma să fie transformată într-o zonă umedă, dar o familie de castori a făcut gratuit ceea ce excavatoarele ar fi realizat cu un buget considerabil. Proiectul de amenajare, inițiat în 2018, a fost întîrziat din cauza dezbaterilor administrative, însă natura a preluat inițiativa. În plus, oficialii cehi au fost surprinși de amploarea lucrării: castorii au creat o rețea complexă de bazine și canale, dublînd suprafața estimată. (S. G.)
● Un sfat bun, venit de la un connaisseur, aplicabil indiferent de context: un puști cu o tabletă în mînă, care încerca să capteze în van atenția trecătoarelor, pentru un sondaj, a fost îndrumat de un domn în vîrstă: „Încearcă cu ghiocelu’, măi băiatule, mai lasă tableta!”. (S. G.)
CE-I DREPT, SE CREDE CĂ O CHESTIE CARE SE AFLA ÎNTR-UN SPAȚIU COLORAT ESTE ÎN MÎINILE ADECVATE
● Un cangur alb a fost surprins zburdînd pe șoselele din cartierul Rahova al Bucureștiului. Se pare că animalul nu evadase din grădina zoologică, ci din casa unei personalități de vază a orașului. Cangurul a fost văzut de oamenii din cartier, care au recunoscut că este animalul de companie al unui individ celebru din Rahova-Ferentari. Ce-i drept, trebuie spus că în orașul ăsta uneori e greu să distingi grădina zoologică de civilizație. (I. M.)
● Oare Elon Musk se crede unul din cei trei musketari? (D. S.)
● Pe stradă, o chestie cu de-ale gurii care se numește „Mușcă și pleacă“. Dacă îți place să faci mușcare, poți să muști dintr-un burger Bronzatul sau (la alegere) din Grăsuțul, Kăpiatul, Brînzosul. Și să pleci. (D. S.)
● Un vînător de 58 de ani din Virginia, SUA, a fost omorît de un urs într-un mod mai puțin obișnuit: împușcat de unul dintre cei aflați în grupul de vînătoare, ursul a căzut din copac peste victimă, care se afla la trei metri distanță de baza copacului. A primit ajutor de la ceilalți vînători, printre care și propriul fiu, însă, din pricina rănilor grave, a decedat la spital cîteva zile mai tîrziu. Bărbatul strivit de urs era căsătorit, avea cinci copii și opt nepoți și era un împătimit al vînătorii. (A. A. D.)
● Specialiștii spun că, deși gura unei balene este imensă (cam trei metri înălțime și șase metri lungime), gîtul imensului mamifer marin este strîmt – nu mai gros decît un pumn. Această asimetrie anatomică a fost norocul tînărului înghițit pentru cîteva secunde de o balenă, în timp ce se plimba cu caiacul în apele strîmtorii Magellan. Omul a dobîndit, însă, cele 15 minute de faimă mondială despre care vorbise Andy Warhol, pentru că tatăl lui s-a întîmplat să-l filmeze cu telefonul exact în momentul în care a intrat în gura balenei. Și cînd a fost scuipat, cu tot cu caiacul, cîteva clipe mai tîrziu. Amintirea lui este neclară; ceva foarte puternic l-a tras cu totul într-un spațiu colorat ciudat și vîscos, scurtă dificultate de respirație, nu a apucat să își dea bine seama ce-a fost cu el și s-a trezit ejectat sub apă, de unde a revenit la suprafață. A avut noroc, s-ar zice. Dar, analizînd lucrurile de pe mal, nici nu avea ce altceva să i se întîmple. Zic și eu... (S. V.)
● A plecat dintre noi, la finalul anului trecut, Peter Sinfield (1943-2024), chitarist și textier britanic, autorul, printre multe altele, al versurilor cîntecului „Epitaph” al trupei King Crimson, probabil cea mai impresionantă elegie a condiției umane din istoria rock-ului, cîntec din 1969 ale cărui versuri rezonează cu ce se întîmplă acum în lume: „Cunoașterea este un prieten mortal / Atunci cînd nu mai există reguli, / Mă tem că soarta omenirii / Este în mîinile proștilor”. Edith Sitwell, Rimbaud, Verlaine, William Blake, Kahlil Gibran și Shakespeare au fost „mentorii” lui. (M. C.)
● În luna februarie, Infocons face un anunț enigmatic: „10 Februarie cu 10 tipuri de produse care au peste 10 grame de zahăr”. Și continuă, bineînțeles, seria de avertismente despre mărfuri și produse periculoase: „Neverstop – cap de lampă din aluminiu negru-verde cu curele camo reglabile”, „Un încălzitor de ceară roz destinat uzului casnic cu ceară parfumată se topește”, „Antari – Mașină de ceață promovată ca pentru DJ-i mobili, petreceri, teatre mici și cluburi cu un receptor fix și o telecomandă”, „CHENGRUI – Lampă de unghii de 800 W cu 63 de mărgele de lampă, patru setări de temporizare și un senzor automat, promovate ca fiind adecvate pentru crearea unghiilor cu gel. Conține un dop american”, „Humbaur – Remorcă”, „Travel the World – Pernă gonflabilă dreptunghiulară din plastic cu canelură pentru gît și înveliș textil gri”, „Un set de șase paie de băut din oțel inoxidabil și o perie de curățare ondulată cu peri de nailon”, „Jabadabado AB – Puzzle din lemn cu 7 figuri diferite, în formă de a se potrivi în mîini mici și ușor de apucat”, „Hape – Coajă verde cu stele galbene”. (M. P.)
Credit foto: M. Pleşu şi F. Prica