Cu ochii‑n 3,14

Mittens, o felină maiestuoasă din rasa Maine Coon în vîrstă de 8 ani, a fost uitată într-un avion, așa încît a făcut de trei ori drumul dintre Noua Zeelandă și Australia, în doar 24 de ore.

SPRE DEOSEBIRE DE UN MAMUT PAȘOPTIST, UMBLĂ VORBA CĂ ȘEFUL OMENIRII AR FI PUTUT PREZICE O ÎNTÎRZIERE ARGINTIE PENTRU CA O ZONĂ UITATĂ SĂ DISPARĂ PE DEPLIN

 

 Citesc în newsletter-ul săptămînal Vineri, al emisiunii Timpul Prezent de la Radio România Cultural, despre apariția (în engleză, deocamdată) unei cărți care-și propune să facă o istorie culturală a ipohondriei: A Body Made of Glass. Autoarea, Caroline Crampton, vorbind despre grijile pentru sănătate ale unui „corp de sticlă”, vine cu un termen mai puțin cunoscut: efectul nocebo. Spre deosebire de placebo, acesta vizează înrăutățirea stării de sănătate, cauzată de anticiparea unui eveniment negativ, a ceva rău ce ar putea urma. Altfel spus, să te îmbolnăvească tocmai teama de boală. Mă întreb dacă apariția și lecturarea cărții nu contribuie, și ele, tocmai la acest efect. (A. A. D.)

 O companie americană care și-a anunțat intenția de a readuce la viață, prin clonare, mamuții lînoși a reușit, pînă una-alta, să creeze o nouă specie de șoareci lînoși. E ca în bancul acela în care în loc de avion ieșea mereu buldozer și numai meșterii români au reușit să scoată totuși un avion, luînd buldozerul la pilă. Doar că, dacă dintr-un mamut luat la pilă ai putea obține un șoarece, dintr-un șoarece e mai greu să scoți un mamut. (A. M.)

 Potrivit unei știri de pe Mediafax, în contextul alegerilor din mai, unei candidate din partea Partidului Social Democrat Unit i s-a propus să introducă listele cu semnături în congelator. După ce BEC a sesizat faptul că existau aproape 5.000 de rubrici goale în spațiul destinat semnăturilor, s-a decis eliminarea candidatei. Membrii partidului au contestat însă decizia BEC, susținînd că cerneala s-a șters din cauza căldurii, astfel că au cerut Biroului Electoral Central îngăduința de a lăsa candidata să țină un pic listele la congelator. Sper că nu ne mai veghează nici un naționalist pașoptist acolo sus, săracii. (I. M.)

 Umblă vorba că America e pe cale să acorde României clauza națiunii celei mai defavorizate. (M. P.)

 Șeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Olt a fost surprins furînd produse dintr-un magazin de bricolaj. Confruntat cu dovezile, comisarul-șef și-a recunoscut fapta, iar autoritățile au deschis un dosar penal pe numele său. E ca și cum bucătarul-șef al unui restaurant vegan ar fi surprins molfăind o ceafă de porc în parcare. (S. G.)

 Niște botaniști au reușit să crească un copac dintr-o sămînță găsită la sfîrșitul anilor ’80 într-o peșteră din Deșertul Iudeii. Practic, au crescut un copac menționat în Biblie (chiar în Geneză) drept sursa unui balsam numit „tsori”, folosit la diverse vindecări. Specia respectivă (aparținînd genului Commiphora) a dispărut între timp, dar acum copacul crescut de botaniștii israelieni are trei metri înălțime și poate oferi numeroase date legate de caracteristicile sale. Cu toate astea, mă tem însă că nu va vindeca rănile moderne ale omenirii. (M. C.)

 Emisiune marca TVR Cultural: „V-ați imaginat în anii ’90 faptul că veți efectua peste 90% din operații folosind metode laparoscopice?” „Dumneavoastră v-ați imaginat că o să faceți poze cu telefonul?“ „Vai de mine, domnule doctor! Numai un bolnav mintal ar fi putut prezice așa ceva.” (I. M.)

 Un avion United Airlines, care decolase din Los Angeles cu destinația Shanghai, a fost nevoit să se întoarcă în Statele Unite după ce pilotul a realizat că și-a uitat pașaportul. Cei 257 de pasageri aflați la bord așteptau să ajungă la destinație după un zbor de 13 ore, însă au fost nevoiți să suporte o întîrziere considerabilă. Compania aeriană și-a cerut scuze și a oferit compensații, dar ar putea să tragă niște foloase. De pildă, ar putea face un spot publicitar: „Zburați cu noi! Avem avioane moderne, servicii de calitate și, uneori, piloți care își amintesc să-și ia pașaportul cu ei”. (S. G.)

 A se evita: „KURKU-MA – Mască facială”, „Out of the blue – Bouncing mingea cu un diametru de 7,5 cm”, „Jucărie din plastic dur alimentată cu baterii, în formă de pui”, „Jucărie educațională din plastic constînd din patru cupe din plastic și un capac”, „Nivea – Toner facial promovat ca fiind hrănitor”, „HongXiang – Frînghie de sărituri cu un contor, din material plastic”, „LUCKY BABY – Bebelușul zornăie cu un dispozitiv muzical de alegere, acționat de baterie”, „TUOHI – Rampă glisantă pentru arcul de alpinism sau barele de perete”, „ökoNORM – Un set de patru sticle de vopsea cu degetul de 150 gr”, „Moonboon – Kit de montare constînd dintr-o curea de fixare, un cîrlig de plafon și un dop de perete. Anunțat ca pentru atașarea unui hamac pentru copii la tavane din lemn sau beton”, „Allereya – Colier de culoare argintie în formă de semilună și o ciupercă roșie și cercei de culoare aurie în formă de dragoni și arcuri cu pietre clare”. Și multe altele. (M. P.)

 O echipă de cercetători a analizat de cît timp este nevoie pentru a-ți uita partenerul. Potrivit psihologilor, trebuie să treacă opt ani pentru ca legătura emoțională să dispară complet. Oamenii de știință au observat, de asemenea, că a începe o nouă relație romantică sau intimă nu a avut nici un efect asupra ștergerii legăturii emoționale cu fostul partener. Opt ani nu e puțin, dar pînă la urmă înstrăinarea se produce. (A. M. S.)

În Croația, o țară religioasă, a început o dezbatere aprinsă după ce asociația Bethlehem Zagreb a înființat o „cutie pentru copii”, unde femeile își pot lăsa copiii pe care nu doresc să îi păstreze. Ascunsă în zidul unei mănăstiri, aceasta are o zonă încălzită, cu un pat mic. Dacă cineva deschide această „fereastră a vieții”, cum o numește grupul religios, detectoarele de mișcare declanșează o alarmă pe telefonul liderei grupului, Alberta Vrdoljak, și al călugărițelor. Dacă un bebeluș a fost lăsat acolo, acestea se vor ocupa de el și vor informa poliția și serviciile medicale. E un gest profund umanitar sau o manieră de a descuraja avortul? se întreabă societatea civilă. (A. M. S.)

 Mittens, o felină maiestuoasă din rasa Maine Coon în vîrstă de 8 ani, a fost uitată într-un avion, așa încît a făcut de trei ori drumul dintre Noua Zeelandă și Australia, în doar 24 de ore. Familia ei se muta în Melbourne și i-a așteptat în zadar cușca la aeroport. Avionul s-a întors în Noua Zeelandă, făcînd un alt zbor de șapte ore și jumătate, cu Mittens cu tot. Se pare că pisica nu a fost observată din pricina unui scaun cu rotile depozitat în cală, iar cușca ei nu a mai fost scoasă. Pilotul aeronavei a fost informat de prezența pasagerei Mittens și a pornit încălzirea în cală pentru a-i crea un mediu mai plăcut. În cele din urmă, Mittens a parcurs un al treilea drum, din nou spre Melbourne, și, cu toate că pînă atunci nu fusese o pisică prea afectuoasă, a alergat direct în brațele stăpînei. Pierduse puțin în greutate, dar se pare că era sănătoasă-tun. (A. A. D.)

 Trei doamne în etate, la aer. Una are un cățel și alta o-ntreabă: „Da’ ce-a avut Bobby cu el?“. Explicația purtării agresive a lui Bobby (absent din peisaj) vine pe loc: „Tocmai făcea caca și ăsta l-a deranjat“. Lămurite pe deplin, celelalte două doamne exclamă în cor: „Aaaa!“. (D. S.)

Credit foto: M. Bănică

Share