În Constanța multiculturală!

Am putut simți vibrația intelectuală a Constanței de azi și am plecat cu un sentiment tonic: sigur vom reveni!

 

Multiculturalismul este, astăzi, pentru societățile libere din spațiul european, mai mult decît un concept descriptiv, ceea ce nu ar ridica nici o problemă, cît un fel de ideologie militantă care impune politici specifice, ceea ce complică foarte mult lucrurile plasîndu-le într-o tensionată confuzie. În fond, ce este multiculturalismul în lumea căreia îi aparținem? Este o realitate cu care trebuie să învățăm să trăim sau o politică de stat? Este multiculturalismul o problemă nouă, a vremii noastre, sau este o experiență firească, veche de cînd lumea? Un dat sau un construct? Cît de mult multiculturalism poate suporta o societate fără să-și pericliteze identitatea și unitatea? Dar poate exista o societate fără să fie multiculturală? Ce ne spune experiența celor de dinainte și, mai ales, mai este experiența lor relevantă pentru noi, astăzi? Poate că cel mai potrivit loc să discutăm aceste teme este Constanța. În inima celui mai nou ținut al României, comunitatea constănțeană are o experiență îndelungată și complexă a conviețuirii diferitelor culturi. Conferințele Dilema au mers la Constanța, pentru o ediție intitulată „MultiEuropa – vechile culturi și noua diversitate”, aducînd în fața publicului local cîteva dintre vîrfurile gîndirii românești pentru a discuta chestiunea multiculturalismului. Șase conferințe, desfășurate pe parcursul a trei seri consecutive, au adus perspective istorice, politice, economice, geopolitice și ideologice, conturînd, în fapt, realitatea vastă și controversată a multiculturalismului.

Pentru noi, a fost o ediție cu multe emoții, pentru că am notat cîteva premiere. Mai întîi, după multe ediții și mulți ani de Conferințe Dilema veche, a fost prima ediție de Conferințe Dilema. Apoi, Conferințele au venit pentru prima dată la Constanța. De asemenea, a fost prima ediție dintr-un șir pe care îl dorim cît mai lung în care am avut alături de noi pe UniCredit Bank, ca partener strategic al Conferințelor. Mulțumim! Și toate aceste premiere au constituit, pesemne, un bun augur. Găzduiți generos de Biblioteca Județeană Constanța, căreia îi purtăm un cald sentiment de prietenie, am derulat programul în fața unui public excepțional. Nu doar numeros – mai numeros decît anticipam –, ci informat, cultivat și inteligent, dornic să asculte și să întrebe – de fapt, dornic să abordeze cu folos dilemele vremii noastre. Am putut simți vibrația intelectuală a Constanței de azi și am plecat cu un sentiment tonic: sigur vom reveni!

Organizatorul principal al evenimentului a fost Primăria Municipiului Constanța, căreia revista noastră îi mulțumește în mod special, adăugînd astfel la mulțumirile mult mai importante venite din partea publicului. (Sever Voinescu)

 

Share