În era medicinei moderne, caracterizată prin progrese tehnologice rapide și o căutare neîncetată a eficienței, există un sentiment neliniștitor că ceva esențial a fost pierdut. Medicul contemporan, echipat cu tehnologii avansate și tratamente de ultimă generație, se găsește adesea distanțat de însăși esența vocației sale: conexiunea umană cu pacienții săi. Apariția medicinei de precizie și a sistemelor de sănătate sofisticate, deși transformatoare, a marginalizat automat îngrijirea holistică – cîndva, centrală în relația medic-pacient.
Această schimbare spre o abordare mecanicistă, în care pacienții sînt frecvent reduși la un set de simptome sau un cod de diagnostic, subminează nucleul practicii medicale. Ca atare, s-au înlăturat empatia, compasiunea și înțelegerea, trăsături fundamentale pentru procesul vindecării umane. Detașarea clinică implicită nu numai că afectează satisfacția și prognosticul pacienților, dar contribuie și la epuizarea și deziluzia medicilor.
Medical humanities, acest domeniu interdisciplinar, oferă un echilibru esențial, complementar rigorii științifice care domină formarea medicală actuală, prin sublinierea importanței valorilor umane în practica medicală. Medical humanities se concentrează pe dezvoltarea abilităților interpersonale, cum ar fi: gîndirea critică prin filosofie, îngrijirea medicală umană în manieră compasională, comunicarea empatică, medicina narativă ca formă de literatură, utilizarea artelor vizuale și ale spectacolului – lista poate continua.
Învățînd să înțeleagă gîndirea, comunicarea, narațiunea și expresivitatea conținute de actul medical, și ținînd cont de perspectivele umaniste, studenții și cadrele medicale pot aprecia mai bine diversele experiențe umane ale bolii și sănătății. Această înțelegere îmbogățită promovează conexiuni mai profunde cu pacienții, determinînd o abordare personalizată a îngrijirii. În plus, îi „antrenează” pe profesioniștii din domeniul sănătății în dezvoltarea acuității gîndirii critice necesare pentru a evalua situații clinice și perspective etice complexe ale medicinei moderne. Nu în ultimul rînd, pentru cadrele medicale, toate acestea au un rol esențial de atenuare a sentimentul de dezamăgire și epuizare emoțională, care contribuie la sindromul de burnout.
Reumanizarea medicinei prin introducerea disciplinelor umaniste în educația medicală face mai mult decît să îmbunătățească îngrijirea pacienților: ea revitalizează spiritul practicii medicale, e o re-animare, o readucere a sufletul uman în centrul medicinei. Și ne reamintește că în inima medicinei se află un umanism fundamental, care trebuie păstrat și prețuit chiar și în plin progres implacabil. Această schimbare de abordare nu este o retragere din calea avansului științific, ci o evoluție necesară, menită să ne asigure că medicina va rămîne și în viitor la fel de profund umană cum era și la începuturile existenței sale. (Gabriela Florea, Ioan-Alexandru Mirea)