Un miriapod straniu

Lucrurile o vor lua cu totul razna și omul zdruncinat va avea parte de o glorie la care nici nu visase pînă atunci.

În ultimii doi ani, pentru că am scris două povești pentru copii, m-am gîndit la suspans mai mult decît de obicei. Această stare de tensiune în care îl ții captiv pe privitor sau pe cititor are legătură cu dorința și cu nevoia lui de a ști ce urmează într-o poveste. Și, de ce nu, în viață. Pe cititorii mici nu îi poți convinge să aibă răbdare cu un text dacă nu le creezi o așteptare, dacă nu reușești să le stîrnești curiozitatea. Pentru ei, ceea ce zicea E.M. Forster – că „fiecare operă de ficțiune, oricît de înaltă, trebuie să fie construită în jurul unei povești, iar ea, povestea, poate avea un singur merit: acela de a face publicul să dorească să știe ce se întîmplă mai departe” – se aplică întru totul.

Am revăzut zilele trecute filmul Rețeaua (regia Sidney Lumet, 1976). Un jurnalist în vîrstă, aflat într-o criză existențială, e anunțat de conducerea postului TV la care lucra de 15 ani că va fi concediat. La următoarea emisiune face o promisiune: peste două săptămîni, cînd va intra pentru ultima dată pe post, urmează să se sinucidă în direct. Evident că suspansul pe care îl creează în rîndul telespectatorilor săi crește odată cu rating-ul jurnalului de știri pe care îl prezenta. Lucrurile o vor lua cu totul razna și omul zdruncinat va avea parte de o glorie la care nici nu visase pînă atunci.

Așadar, suspansul vinde. Iar scenariștii, poate mai mult decît scriitorii (exceptînd literatura de gen), au exploatat mereu acest truc. Cei din echipele care scriu scriptul pentru seriale ar putea să-și dea doctoratul în suspans, căci altfel cum ne-ar putea convinge să nu ne plictisim de niște serii lungi, cu multe episoade?

Apoi, m-am gîndit că s-ar putea să ne placă mai mult așteptarea în cărți și filme decît în viață. Să nu știi ce urmează e de multe ori frustrant, angoasant și neliniștitor.

Am încercat în Dosarul de acum să ne uităm de aproape la acest miriapod straniu și fascinant, cu multe picioare, care e suspansul. L-am studiat cu fascinația unor oameni de știință, așa că fiecare contribuție a invitaților mei aduce un unghi diferit. 

Share