Cu ochii-n 3,14

„Ponderali din toate țările, uniți-vă!”.

UNELE LUCRURI CARE ÎNMAGAZINEAZĂ LINIȘTE (CA HRANĂ) SÎNT OBLIGATE SĂ ÎNTREȚINĂ CONVERSAȚII CU AUTORUL FRIGULUI

 

Unele lucruri te-ar putea captiva pentru a te atrage (sau viceversa), iar unul dintre ele este prezentat astfel pe site-ul unui magazin de mercerie: „Șnurul răsucit te va captiva cu luciul său ridicat. Este solid, compus din 3 corzi. Corzile individuale au un miez de bumbac împletit cu poliester și viscoză, ceea ce provoacă o strălucire atractivă“. (D. S.)

Între 1 martie (Mărțișor) și 8 martie (Ziua Internațională a Femeii) s-au strecurat și două sărbători mai puțin glamouroase și luate în seamă: Ziua Internațională a Obezității (4 martie) și Ziua Internațională a Eficienței Energetice (5 martie). La o privire mai atentă, vecinătatea calendaristică a acestor două aniversări nu este chiar întîmplătoare: obezul e, în fond, o alcătuire care înmagazinează cu randament maxim tot ceea ce consumă (nu puțin!), fără să disipeze nimic – adică este un acumulator perfect și un dispozitiv cît se poate de eficient energetic. În plus, numărul obezilor la nivel global a depășit un miliard, cu bune perspective de creștere. Motiv pentru care îi felicităm și le urăm: „Ponderali din toate țările, uniți-vă!”. (M. P.)

Presa braziliană anunță că marele fotbalist Pelé s-ar putea să fie deshumat după ce o pretinsă fiică a acestuia, Maria, a cerut deshumarea lui pentru efectuarea unui test ADN, susținînd că e fiica lui Pelé, lucru pe care mama ei l-a ținut secret toată viața. Femeia solicita un test ADN chiar în 2022, numai că moartea fotbalistului a suspendat procedura. Perseverentă, fiica ipotetică a lui Pelé nu s-a lăsat, astfel că a cerut în instanță deshumarea lui. Așa e cu bărbații iluștri, n-au parte de liniște nici după moarte. (I. M.)

În Coreea de Sud, pe TikTok, a apărut o nouă modă: mîncatul scobitorilor prăjite. Ministerul Sănătății a avertizat, pe rețeaua X: „Vă rugăm să nu mai mîncați scobitori! Siguranța scobitorilor ca hrană nu a fost verificată”. O întrebare legitimă poate ar fi fost mai de efect: dacă mănînci scobitorile, cu ce o să-ți mai cureți dinții după aceea? (S. G.)

Karina, o vedetă K-pop, a iscat furie printre fanii ei. Aceștia au acuzat-o de trădare, căci au aflat că are un iubit. În fața reproșurilor – „Nu-ți este suficientă dragostea pe care ți-o oferă fanii?” –, vedeta și-a cerut scuze, promițînd că „le va vindeca rănile”. În Japonia, multe vedete pop sînt obligate să respecte clauza de a nu avea relații, stipulată în contractele lor, iar căsătoria necesită permisiunea agențiilor care le reprezintă. Dovada că Goethe este depășit. (S. G.)

Tinder, aplicația de întîlniri, a anunțat recent un parteneriat cu OpenAI pentru a folosi generatorul de limbaj ChatGPT în procesele de scriere de coduri, design, analiză și noi formate. Tinder a devenit deja o platformă predilectă pentru tehnologia cea mai nouă. Recent, un bărbat a pretins că, folosindu-se de AI, a reușit să întrețină simultan conversații cu cinci mii de femei de pe platformă. (M. C.)

Un scurt roman inedit al lui Gabriel García Márquez va apărea în cîteva zile. Se numește En agosto nos vemos și a fost scris în 2004. Înainte de moartea sa, în 2014, la vîrsta de 87 de ani, Márquez a spus că acel proiect de carte nu are valoare şi ar trebui „distrus”, dar fiii şi agenţii autorului au revizuit diferitele manuscrise şi au considerat că acestea au o valoare literară care este posibil să nu fi fost înţeleasă de autorul aflat pe atunci în ultimii săi ani de viaţă, marcaţi de pierderi de memorie. Romanul spune povestea Anei Magdalena Bach, o femeie de vîrstă mijlocie care în fiecare lună august călătoreşte cu feribotul spre insula unde se află mormîntul mamei sale şi are de fiecare dată cîte o aventură amoroasă. Iar un „rateu” Márquez nu poate fi dezastruos. (A. M. S.

● Trei tineri ucraineni au trecut ilegal granița în România, prin Munții Maramureșului, după ce au primit ordin de înrolare pe front. Unul dintre cei trei tineri, în vîrstă de 20 de ani, a fost găsit mort din cauza frigului de salvamontiști după ce soția unuia dintre ei alertase autoritățile române. (M. C.)

POVEȘTILE TERAPEUTICE AU DEMONSTRAT CĂ ASTA NU E TOT

 

Actorul francez Aurélien Wiik a lansat luna trecută hashtag-ul #MeTooGarçons (#MeTooBoys), și un nou val al mișcării #MeToo a luat amploare. Wiik, în vîrstă de 43 de ani, cunoscut mai ales pentru rolul său din serialul Netflix Jusqu’ici tout va bien, a dezvăluit că a fost victima violenței sexuale din partea agentului său și a membrilor anturajului său de la vîrsta de 11 ani pînă la 15 ani. Și alți actori și-au spus poveștile și au dezvăluit numele agresorilor lor. Abuzurile nu țin seama de gen. (A. M. S.)

Românii s-au mai făcut remarcați la o competiție internațională și au obținut medalia de aur pentru mied – acea băutură slab alcoolizată, provenind din fermentarea mierii amestecată cu apă. Apicultorul care s-a evidențiat la concursul de hidromel din Polonia are o fabrică în Buzău și a pornit pe calea afacerilor acum zece ani, cînd a primit ca dar de nuntă cinci stupi, fără să știe ceva despre apicultură. Din Ziarul financiar aflăm povestea familiei Negoț, pentru că acesta este numele soților care se ocupă de afacere împreună: au pornit la drum cu trei soiuri, acum concentrîndu-se pe cel de soc, și-au desenat singuri etichetele și vînd o sticlă cu un preț care, în comerț, ajunge la 15 sau chiar 20 de lei în restaurante. Vor să producă și o variantă de mied pentru iarnă, dat fiind că această băutură are proprietăți terapeutice și este bogată în vitamine și minerale. (A. A. D.)

Ciuma bubonică nu mai e ce-a fost odată, ea se poate astăzi trata. Dar încă mai există. Cazuri se mai înregistrează chiar și-n Statele Unite. Recent, o persoană din această țară s-a îmbolnăvit, iar analizele efectuate au demonstrat că a luat boala de la o pisică. Adică, exact cum se întîmplă și cu șobolanii, pisicile domestice nu doar că se pot îmbolnăvi de ciumă, dar o pot transmite și la om. Asta e o veste care va întrista întregul Facebook. (A. M.)

O lume întoarsă pe dos? Sigur că da. Un tînăr britanic s-a apucat să culeagă de pe mesele restaurantului McDonald’s din apropierea locuinței sale bonurile de casă ale clienților care le lăsau de izbeliște după ce consumau comanda. Fiecare bon de masă are un cod. Tînărul se întorcea acasă și cerea deja faimosului ChatGPT „un text de 1.200 de semne despre o experiență oribilă cu un sandwich la McDonald’s”. ChatGPT livra, tînărul mergea pe site-ul de reclamații al lanțului de fast-food și posta o reclamație cu textul livrat de IA și folosind codul de pe bonul lăsat în urmă de alți clienți. Rezultatul era previzibil: în cîteva zile era sunat de la McDonald’s și i se oferea, în compensație pentru experiența neplăcută, un voucher pentru un meniu gratuit. Treaba a funcționat cam un an de zile, timp în care tînărul nostru a consumat cam o sută de meniuri gratuite astfel obținute. Într-un tîrziu, a fost prins pentru că, de lene, mergea la același restaurant McDonald’s, mereu cu meniuri gratuite oferite de serviciul de relații cu clienții, ceea ce a atras atenția și investigația. Dar asta nu e tot. McDonald’s a decis nu doar să nu-l sancționeze pe escroc, ci să folosească această poveste în scop publicitar. Lume întoarsă de dos, cum ziceam. (S. V.)

Foto: M.Pleșu

Share